Mart van der Tuin.
Mart van der Tuin. Mart van der Tuin.

Twee keer winnen en alles is anders

Sport
Het valt momenteel niet mee om supporter te zijn van Gorredijk of THOR. De twee rivalen staan zaterdag (19.00 uur) in Gorredijk tegenover elkaar. De punten zijn belangrijker dan de sportieve eer voor de twee clubs die onder in de derde klasse bungelen. “We hebben in luxe geleefd, dus het kan ook eens wat minder gaan.”
Chagrijnig wordt Rick Zwart niet als hij naar de ranglijst in 3A kijkt, maar een goed gevoel geeft het de trainer van THOR ook zeker niet. “We hadden op meer gehoopt, dat lijkt me logisch. Maar het is allemaal wel verklaarbaar hoe het tot nu toe loopt.”
[caption id=”attachment_30785” align=”alignnone” width=”900”] Rick Zwart.[/caption]
De 38-jarige coach somt op: “We hebben afgelopen zomer kwaliteit ingeleverd. Sonson Lyklama, een van onze beste spelers, probeert het hogerop bij eersteklasser Oranje Nassau in Groningen. Dat snap ik helemaal. En Ernst Pieter Bantema is gestopt als keeper.” Daarnaast is Marco Rozenberg nog niet terug na zijn zware knieblessure. “Allemaal jongens uit de as, echte puntenpakkers ook. Dat vangen wij niet zomaar op.”
In Gorredijk is de selectie iets breder, maar met inmiddels acht namen op de lijst van geblesseerden begint ook daar de spoeling dun te worden, weet Mart van der Tuin. “Hoe verder in het seizoen, hoe meer jongens we niet konden opstellen.” Het zorgt ervoor dat Mart zelf inmiddels vaker als middenvelder dan als spits staat opgesteld. “Het is soms schipperen en van trainen op vastigheden komt het amper. We staan iedere week met een andere opstelling aan de aftrap.”
[caption id=”attachment_30786” align=”alignnone” width=”900”] Mart van der Tuin.[/caption]
De Gordyksters hoopten dit seizoen de vervelende smaak van het vorige weg te spoelen. Het liep voor geen meter bij het team, trainer Richard Jellema vertrok voortijdig en door een klein wonder ontliep Gorredijk uiteindelijk de nacompetitie om handhaving. “Dat wilden we heel graag achter ons laten, maar we zitten eigenlijk weer in dezelfde situatie”, beseft Mart. “Al is de sfeer binnen de groep wel veel beter dan een jaar geleden.”
Ook in Lippenhuizen is er weinig onderling gezeur, merkt Rick op. “Dat vind ik best wel opvallend. En het is ook zeker niet zo dat het de jongens niets uitmaakt, dat er een soort gelatenheid heerst. Over de trainingsopkomst bijvoorbeeld mag ik zeker niet klagen. We staan eigenlijk altijd wel met 15, 16 spelers op het veld.”
Groot manco bij THOR is het gebrek aan zelfvertrouwen en toch ook de weerbaarheid. “In heel wat wedstrijden komen we prima mee, maar als het even tegenzit kan het ook heel hard gaan.” Direct na de winterstop bijvoorbeeld, in het thuisduel met Akkrum. De bezoekers kwamen wat fortuinlijk op 0-2, de Liphústers missen de kans op 1-2 en als het direct daarna 0-3 wordt, valt THOR uiteen. “Dan gaan de koppies omlaag en dat snap ik ook wel.” “Ik ben zelf ook weleens gedegradeerd en herken zeker wat er in het veld gebeurt”, gaat Rick verder. “Dat keer je vanaf de zijkant ook niet om in een wedstrijd. Dus moet je de week daarna weer gewoon keihard werken met elkaar. En één keer een succesje kan alles ineens veranderen, zo is het ook.”
Mart loopt met zijn 33 jaar ook al een hele tijd mee. Het is voor hem dan ook glashelder dat het voor Gorredijk dit jaar wederom niks anders is dan overleven. “We hadden andere plannen, want met een compleet team staat er een heel aardig elftal voor de derde klasse.” De groep kreeg in de zomer een flinke klap te verduren. Selectiespeler Hylke Bergsma kwam bij een motorongeluk om het leven. Zijn broer Arjen, de ervaren kapitein van Gorredijk, zag het voor zijn ogen gebeuren en trapte sindsdien logischerwijs amper nog tegen een bal. “Als er dan vervolgens door blessures nog een paar jongens met extra kwaliteiten wegvallen, moet je realistisch zijn. Dan lever je gewoon zoveel in dat je moet vechten tegen degradatie.”
Opvallend is wel dat Gorredijk in vergelijking met de andere clubs die onderin bungelen, relatief weinig dikke nederlagen aan de kont krijgt. Mart: “Het doelsaldo kan aan het einde van het seizoen een factor zijn, maar uiteindelijk gaat het er vooral om hoe vaak je verliest. En dat doen we te veel, ook vaak nog door persoonlijke fouten.”
De strijd onderin gaat nog wel een tijdje duren. “Maar als je twee keer op rij wint, kun je zomaar ineens een goede middenmoter zijn in deze klasse”, weet Rick. “Daarom moet je het geloof houden dat handhaving mogelijk is. Anderzijds hebben we in luxe geleefd, met het kampioenschap van twee jaar geleden en het debuut van de club in de derde klasse. Dan kan het dus ook weer een keer wat minder gaan.”

Stoppen en terugkeer

Mart van der Tuin maakte vorige week bekend dat hij bezig is aan zijn laatste seizoen bij Gorredijk. “Het is mooi geweest na al die jaren. Ik heb er altijd van genoten, maar nu is het tijd om eens wat anders te gaan doen.” Rick Zwart keert na de zomer juist terug tussen de lijnen. Nadat hij drie jaar geleden de voetbalschoenen aan de kant legde om trainer bij zijn THOR te worden, maakt hij komend seizoen weer deel uit van de selectie. “Ik heb een andere baan, waarbij ik minder zelf sport dan toen ik sportinstructeur in een TBS-kliniek was. Ik ben wat een onrustig type, dus ik moet meer gaan sporten, waarom dan niet weer voetballen?”

Derby

Mart van der Tuin kijkt met de beste gevoelens terug op de derby van eerder dit seizoen, toen Gorredijk in Lippenhuizen met maar liefst 1-5 won. “Gorredijk wint niet vaak in Lippenhuizen, dus dat was heerlijk om mee te maken, zeker met zo’n uitslag. En ik vond de sfeer ook prachtig, op zaterdagavond, met veel publiek langs het veld en na afloop de gezelligheid in de kantine.” Als trainer heeft Rick Zwart opvallend genoeg geen extra kriebels bij de ‘burenruzie’ met Gorredijk. “Ik beleef het niet als een bijzondere wedstrijd. Als speler had ik dat juist wel. Ik was een etterbak in het veld, zéker als we tegen Gorredijk speelden. Maar sinds ik langs de lijn sta, ben ik kennelijk rustiger geworden; verstandiger ook, hoop ik.”

Verschil nog één punt

In opmaat naar de derby pakte THOR afgelopen weekend drie punten door met 3-1 bij Friesland te winnen. Gorredijk verloor bij Akkrum (4-1). De uitslagen brengen het onderlinge verschil op de ranglijst terug tot één punt. Gorredijk heeft tien punten, THOR sluit de ranglijst met negen punten, maar met een wedstrijd minder gespeeld.

Meer SA!

Afbeelding
FNP staat alleen in eigen Opsterlandse Lelylijn-reactie Nieuws 15 uur geleden
Christiaan Schipper
Rente Column 17 uur geleden
Afbeelding
Sociale Inlopen maken kans op Appeltje van Oranje Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Langs ateliers tijdens Kunstroute Opsterland Cultuur 20 uur geleden
Marian Klein Ikkink.
Marian Klein Ikkink: 'Zien is de kunst van het kijken' Cultuur 20 uur geleden
Hans de Jong blijft trainer van Read Swart.
Read Swart gaat richting eeuwfeest Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Met Sa!-korting naar Dominic Seldis Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Wie wil er vertellen over autohobby? Nieuws 21 uur geleden