Afbeelding
DSC_0047

Femke is een van de beste boekverkopers

Ondernemen
Tot zaterdag is het spannend. Dan hoort Femke Liemburg uit Gorredijk of ze is verkozen tot de beste boekverkoper van Nederland. Ze staat in ieder geval al op de shortlist met vijf finalisten. Het resultaat van met tomeloze energie de boekwinkel voortdurend onder de aandacht brengen.
“Weet je de uitslag al?” De vraag klinkt vrijdagmiddag enkele keren in boekhandel Daan Nijman in het Drentse Roden. Femke Liemburg (35) vertelt haar klanten dat ze nog even moeten wachten. Haar grote achterban heeft massaal gestemd om Femke op de shortlist voor de verkiezing tot beste boekverkoper te krijgen. Een vakjury bepaalt de uiteindelijke winnaar. Onlangs kwamen de juryleden naar Roden. In plaats van vragen te stellen lieten ze Femke haar verhaal doen. Geen probleem. “Goai der in kwartsje yn en ik hâld net wer op”, lacht ze.

Sneuphoekjes

Vol passie praat ze over het boekenvak. Haar winkel is voor boekenliefhebbers een schatkamer. Met een enorm gevarieerd aanbod en vol mooie sneuphoekjes. Om uren in door te brengen. De kern van de verkiezing is duidelijk: hoe houd je de boekwinkel toekomstbestendig? Volgens Femke is het antwoord niet zo moeilijk. “Je moatte kontinu oandacht sykje. Minsken moatte witte dat je der binne.” Zo organiseert Femke met steeds andere organisaties leuke lezingen en workshops. Maar ze is ook actief in lokale media en op de socials. “It kostet folle enerzjy en it moat fansels yn de winkel fertsjinne wurde. Mar je krije de ynset werom. It giet derom dat minsken je de hannel gunne. Dêr draait it om.” Femke beseft maar al te goed dat klanten altijd een online alternatief hebben. Als boekverkoper moet je dus altijd iets meer bieden. “De doar iepen dwaan en mar sjen wa’t binnenkomt, dy tiid ha wy hân.” Bij de boekhandel kun je ook online bestellen, ze leveren net zo snel en voor dezelfde prijs. “Mar de mearwaarde fan de boekwinkel is de ferrassing, it omsneupen en de kennis fan de boekferkeapers.”

Meerdere winkels

Het boekenvirus kreeg de in Lippenhuizen opgegroeide Femke al op jonge leeftijd te pakken. Een snuffelstage op de Burgemeester Harmsma School bracht haar bij Planteyn Boeken in Gorredijk. Ze bleef er elf jaar werken, als hulp in de weekenden en de vakanties. En toen kwam het telefoontje uit Roden. Boekhandelaar Daan Nijman vroeg of ze bij Planteyn nog iemand wisten om hem te helpen. Femke hapte toe. Het klikte tussen beiden; Nijman zag in Femke zijn opvolger. In twee etappes nam ze de aandelen over. Sinds begin 2020 staat ze alleen aan het roer. Naast een boekhandel in Roden heeft ze ook nog een boekhandel in het UMCG in Groningen, waar circa dertig procent van het assortiment bestaat uit medische vakliteratuur. Maar ze verkoopt ook boeken bij Landgoed Nienoord in Leek en het Gevangenismuseum in Veenhuizen. En als vreemde eend in de bijt is daar ZUSTER, een nieuwe boetiek in het UMCG met verzorgingsartikelen.
Dat ze meestrijdt om de nationale titel geeft Femke in al haar activiteiten een enorme boost. Daarnaast leverde het een nieuwe leuke klus op. Vanaf komende zaterdag bespreekt Femke iedere twee weken een boek in het Radio 4-programma De Ochtend van 4.
 

Meer SA!

Afbeelding
FNP staat alleen in eigen Opsterlandse Lelylijn-reactie Nieuws 9 uur geleden
Christiaan Schipper
Rente Column 11 uur geleden
Afbeelding
Sociale Inlopen maken kans op Appeltje van Oranje Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Langs ateliers tijdens Kunstroute Opsterland Cultuur 14 uur geleden
Marian Klein Ikkink.
Marian Klein Ikkink: 'Zien is de kunst van het kijken' Cultuur 14 uur geleden
Hans de Jong blijft trainer van Read Swart.
Read Swart gaat richting eeuwfeest Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Met Sa!-korting naar Dominic Seldis Cultuur 14 uur geleden
Afbeelding
Wie wil er vertellen over autohobby? Nieuws 15 uur geleden