Het beoogde uitbreidingsplan in Nij Beets op het voormalige terrein van Aannemersbedrijf Koopmans.
Het beoogde uitbreidingsplan in Nij Beets op het voormalige terrein van Aannemersbedrijf Koopmans.

Stroomversnelling voor uitbreidingsplan Nij Beets

Nieuws

NIJ BEETS Beets De ontwikkeling van een uitbreidingsplan voor 23 woningen in de kom van Nij Beets komt in een stroomversnelling. Dat heeft te maken met de komst van de Omgevingswet begin volgend jaar.

De nieuw te bouwen woningen worden gerealiseerd op het voormalige terrein van Aannemersbedrijf Koopmans, bij de haakse bocht in het Polderhoofdkanaal. Het uitbreidingsplan is bereikbaar vanaf de Doarpsstrjitte, maar heeft ook een ontsluiting naar De Peppel. Het plan omvat twee rijtjes van vijf woningen, vijf blokken met 2-onder-1-kapwoningen en drie vrijstaande woningen. Het zijn allemaal koopwoningen. 

Ruurd Koopmans is al zeker vijf jaar bezig met de voorbereidingen voor het plan op zijn voormalige bedrijfslocatie. Aanvankelijk telde het plan minder woningen. Maar Kuin Vastgoedontwikkeling uit Bovenkarspel, die de verdere realisatie voor haar rekening neemt, heeft het plan nog enigszins aangepast zodat er plek is voor 23 woningen. 

Met ingang van 2024 treedt de nieuwe Omgevingswet in werking. Om het plan Beets nog onder de oude regelgeving te kunnen realiseren, was daarom haast geboden. De bedrijfsbestemming op de locatie moet worden aangepast in woonbestemming. Dat kan met een wijzigingsplan binnen het bestaande bestemmingsplan Nij Beets kom. Het wijzigingsplan komt binnenkort in procedure, waarna zienswijzen kunnen worden ingediend. 

De gemeente Opsterland verwacht de ruimtelijke procedure voor de zomer van 2024 af te kunnen ronden. Rob Ruitenberg van Kuin verwacht dat eind volgend jaar begonnen kan worden met de aanleg van de infrastructuur. Bouw van de woningen volgt dan in 2025. 

Bij de verkoop van de kavels krijgen inwoners van Nij Beets een nog nader te bepalen periode voorsprong op potentiële kopers van buiten het dorp. Kuin wil het project graag in één keer realiseren. De gemeente Opsterland heeft nog geen aanvullende eisen gesteld aan het type woningen, de maximale prijs en de minimale tijd van bewoning. De zogenaamde anterieure overeenkomst met de aannemer moet nog worden gesloten. 

De gemeenteraad ziet graag dat in alle bouwplannen rekening wordt gehouden met starters. Ze dringt aan op een maximale prijs van 250.000 euro voor de goedkoopste woningen. Volgens Ruitenberg zijn de prijzen nog niet vastgesteld, maar hij acht de kans klein dat de goedkoopste woningen voor deze prijs kunnen worden gerealiseerd.

Meer SA!

Afbeelding
FNP staat alleen in eigen Opsterlandse Lelylijn-reactie Nieuws 37 minuten geleden
Christiaan Schipper
Rente Column 2 uur geleden
Afbeelding
Sociale Inlopen maken kans op Appeltje van Oranje Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Langs ateliers tijdens Kunstroute Opsterland Cultuur 5 uur geleden
Marian Klein Ikkink.
Marian Klein Ikkink: 'Zien is de kunst van het kijken' Cultuur 5 uur geleden
Hans de Jong blijft trainer van Read Swart.
Read Swart gaat richting eeuwfeest Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Met Sa!-korting naar Dominic Seldis Cultuur 5 uur geleden
Afbeelding
Wie wil er vertellen over autohobby? Nieuws 5 uur geleden