De voormalige basisschool De Tsjerne
De voormalige basisschool De Tsjerne Foto: Arend Waninge

Oekraïense vluchtelingen naar De Tsjerne

Nieuws

GORREDIJK De gemeente Opsterland wil de voormalige basisschool De Tsjerne in Gorredijk geschikt maken voor de opvang van naar schatting enkele tientallen Oekraïense vluchtelingen.

Dat besluit is inmiddels meegedeeld aan de negen bewoners die via anti-kraak organisatie Carex in de voormalige school aan de Hendrik Ringenoldusstrjitte wonen. Zij moeten op zoek naar andere woonruimte.

Eerder kondigde Opsterland al aan deze locatie te onderzoeken als mogelijke opvang voor vluchtelingen. Dat heeft in Gorredijk voor de nodige commotie gezorgd. Mede op verzoek van Plaatselijk Belang organiseert de gemeente in september daarom een informatiebijeenkomst over de plannen.

Opsterland besloot eerder ook de voormalige basisschool De Hoekstien in Luxwoude geschikt te maken als opvanglocatie. De gebouwen van basisschool De Jasker in Nij Beets zijn ook nog in beeld als huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen, maar over deze locatie is nog geen besluit genomen.

Opsterland wil in ieder geval veertig extra opvangplekken creëren. De gemeente huisvest op dit moment 149 Oekraïense vluchtelingen, maar heeft vanuit het Rijk een taakstelling voor de opvang van 165 vluchtelingen. Dat betekent dat er op korte termijn behoefte is aan zestien extra plekken. De zoektocht is uitgebreider omdat Opsterland verwacht dat de opvang bij particulieren gaat afnemen, waardoor de gemeente voor al aanwezige vluchtelingen op zoek moet naar een andere huisvesting.

Meer SA!

Afbeelding
FNP staat alleen in eigen Opsterlandse Lelylijn-reactie Nieuws 2 uur geleden
Christiaan Schipper
Rente Column 4 uur geleden
Afbeelding
Sociale Inlopen maken kans op Appeltje van Oranje Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Langs ateliers tijdens Kunstroute Opsterland Cultuur 7 uur geleden
Marian Klein Ikkink.
Marian Klein Ikkink: 'Zien is de kunst van het kijken' Cultuur 7 uur geleden
Hans de Jong blijft trainer van Read Swart.
Read Swart gaat richting eeuwfeest Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Met Sa!-korting naar Dominic Seldis Cultuur 7 uur geleden
Afbeelding
Wie wil er vertellen over autohobby? Nieuws 7 uur geleden