Durk de Haan is druk met de voorbereidingen voor het evenement op Hemelvaartsdag.
Durk de Haan is druk met de voorbereidingen voor het evenement op Hemelvaartsdag. Foto: Sietse de Boer

Durk de Haan zijn 25e ‘georganiseerde wanhoop’

Nieuws

HOORNSTERZWAAG Op Hemelvaartsdag beleeft Hoornsterzwaag een speciale editie van het jaarlijkse Oldtimer Festival. Het is de 25e keer dat Durk de Haan en zijn vrijwilligers het dorp en wijde omgeving op zijn kop zetten. “It is fan alles troch elkoar hinne.”

Durk de Haan (59) heeft nog even geen tijd voor vragen. Zijn hoofd verdwijnt onder de motorkap van een VW-kever met boven op het dak een grote raket. Op de deuren staat reclame voor het Oldtimer Festival. Na twee keer starten en nog wat sleutelen, slaat de motor aan. “Sa, dy rint ek wer. Dy kin moai oan ‘e kant fan ‘e dyk stean.” Zo doet Durk dat. Handen uit de mouwen. Niet zeuren over problemen, maar aanpakken en oplossen. Als organisator van het Oldtimer Festival doet Durk dat al 25 jaar lang. 

Begrip

Het festival is uitgegroeid tot een begrip in het noorden van Nederland. Van heinde en ver komen de deelnemers en toeschouwers. Durk: “Wy binne begûn hjir achter op it hiem en letter op it lân fan ‘e buorman.” Het idee van het festival kwam toen Durk open dagen organiseerde voor auto’s en motoren. Daar konden belangstellenden ook onderdelen kopen. 

Zo ging het balletje rollen. Van het een kwam het ander. Auto’s, brommers, trekkers, motoren en nog meer. “It giet om alles wat rolje kin.” Nu is Durks open dag uitgegroeid tot een groot evenement met talloze activiteiten. Van races met klassieke auto’s en motoren tot vliegshows en een jaarmarkt. Er is zelfs een zitmaaierrace. Durk: “It is alles trochinoar hinne. It is net strukturearre. Ik neam it ‘georganiseerde wanhoop’.” 

Schuuropruiming

Het festival kent eigenlijk geen grote attractie, alles is een attractie op zichzelf. Er is van alles te zien en te horen. Het publiek komt ogen en oren tekort. Eigenlijk is het een grote gigantische schuuropruiming. Hier staan meubels en antiek en even verderop staat een kraam met motoronderdelen van een Motoguzzi uit de jaren tachtig. Oude trekkers zijn er natuurlijk ook. Durk: “Minsken sizze dan: ‘Us pake hie ek sa’n trekker!” 

Maar voordat het festival kan beginnen, is er al heel wat geregeld. Er vinden bijvoorbeeld lange gesprekken plaats met de gemeente en brandweer. Formulieren en paperassen moeten worden ingevuld en weer aangepast. Het is tegenwoordig geen kleinigheid om een festival te organiseren waar zo’n duizend deelnemers en duizenden toeschouwers op afkomen. 

Grootste kopzorg vormden bijvoorbeeld pinbetalingen. Het systeem kan uitvallen als veel mensen op het terrein tegelijk gaan bellen of filmpjes maken. Durk zucht even: “Jo wolle net dat se in tiid yn ‘e rige steane en dat de pin dan net wurket. Mar wy witte no hoe’t wy dat dwaan moatte.” 

Vrijwilligers

Verkeersregelaars, beveiligers en tientallen vrijwilligers laten het festival ordelijk verlopen. De opbouw van het terrein in de weilanden tussen Hoornsterzwaag en Wijnjeterpverlaat is inmiddels begonnen. De stilte van grazende en herkauwende koeien wordt volgende week verbroken door razende gazonmaaiers, ronkende motoren en knetterende knalpijpen. Tenten, podia en kraampjes worden opgebouwd. Stroom- en watervoorzieningen aangelegd en hekken opgesteld. 

Durk: “Mei sa’n tritich man bouwe wy alles yn in wike op.” Het worden drukke dagen tot aan Hemelvaartsdag. Durk heeft alles onder controle behalve het weer. Vorig jaar ging het festival niet door vanwege corona en in 2020 was het ideaal weer, maar werd het festival op het laatste moment afgeblazen. Durk: “It moat net te waarm of te kâld wêze. Moai droech waar, net al te folle wyn. Dan kinne de luchtballonnen en fleantúgen de loft yn.”

oldtimer-evenement.nl

Meer SA!

Aanvoerder Remko Dam verzendt een pass.
Read Swart-aanvoerder Dam: 'Wy ha sa gau mooglik punten nedich' Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Fietsend langs Smallingerlands geluid Cultuur 1 uur geleden
Arend Waninge
Moai span Column 2 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 6 uur geleden
Commissaris van de Koning Arno Brok en schapenhouder Martin Reitsma. Op de achtergrond burgemeester Andries Bouwman en Albert van der Ploeg (LTO).
Brok bezoekt onder druk staande schapensector Nieuws 7 uur geleden
Frank de Vegt en Sietze Boonstra bij een verdeelstation, achter hen de transformator.
Groen Oerrock is voorloper in Nederland Cultuur 21 uur geleden
Iris Overwijk en haar moeder Alie onthullen het monument bij de brug over de Heafeart.
Eigen monument voor wapendropping Nieuws 7 mei, 10:48
Loraine Westernent van de Stichting Sociaal & Vitaal
NoSa!: 'Aanpak sociale voedseltuin werkt' Nieuws 7 mei, 09:13