KATLIJK 9-6-2021 Jetse Jongsma.
KATLIJK 9-6-2021 Jetse Jongsma. KATLIJK 9-6-2021 Jetse Jongsma.

Maatschap Jongsma-Zijlstra wil verbinden met Adopteer een koe

Nieuws
Steeds minder burgers zijn bekend met het echte boerenleven. Om iedereen toch een vleugje daarvan op te kunnen laten snuiven, doet melkveebedrijf Maatschap Jongsma-Zijlstra sinds kort mee aan Adopteer een koe. “It jout ferbining en we kin minsken in soad útlizze oer wat we dogge.”
Tot nu toe zijn er alleen kalfjes geadopteerd. En dat is niet verwonderlijk, zegt Aafje Jongsma. “Kij ha net it ivige libben, dan is it leuker om in kealtsje te adoptearjen.” Binnen twee weken zijn er al twee kalfjes geadopteerd en er staan nog een paar op de planning. “De minsken meie it kealtsje sels in namme jaan, we ha Nora en Wendy. En sels ha we in kealtsje nei ús dochter Fimke neamd.”
Er is aan kalfjes geen gebrek. Kalfje Fimke scharrelt met twee andere leeftijdsgenootjes van twee maanden in een strohok. Ernaast staat nog een groepje kalveren van vier maanden oud. Verderop steken nieuwsgierige kalveren van diverse leeftijden de kop door de hekken, in totaal zijn het er een kleine vijftig. Wie een kalfje wil adopteren, mag eerst kennis komen maken op de boerderij. “We krije dan net iens folle fragen oer ússels, mar mear oer de kij, wat se ite, hoefolle molke se deis jouwe en hoe faak in ko in kealtsje krijt.”

Gastvrijheid

Naast haar werk als boerin is Aafje schooljuf in Gorredijk. “Op skoalle is der net ien dy’t op in buorkerij wennet. Sjochst dat in protte minsken net folle mear witte fan it boerelibben. Letter wol ik noch bedriuwsedukaasje jaan oan de bern.” Vooreerst zetten ze in op gastvrijheid en voorlichting met Adopteer een koe. Een koe of kalf adopteren kost vijftig euro per jaar. Tien euro gaat naar de overkoepelende stichting, veertig euro naar de maatschap. Dit geld wordt besteed aan duurzaamheid en diervriendelijkheid. “We ferantwurdsje wat we dien ha oan de stifting en oan de adoptanten.”
Sinds eind vorig jaar is de maatschap aangesloten bij het Beter voor Koe, Natuur en Boer-programma van Albert Heijn en zuivelproducent Royal A-ware. Ynze Jongsma: “Dêrmei ha we in stikje foarsprong wat Adopteer een koe oanbelanget. Hoe moai is it dan ek om minsken by ús bedriuw te belûken.”Om mee te mogen doen aan Beter voor Koe, Natuur en Boer worden aan het bedrijf extra eisen gesteld op gebied van duurzaamheid, diervriendelijkheid en milieu.

‘Utlizze’

“Der wurdt no praat oer in nije dierenwet. As minsken by ús komme, kin we it dêr ek oer ha. Bygelyks oer it onthoornen wat se ferbiede wolle. Wy wolle graach ús kant fan it ferhaal útlizze; dat it fuortheljen fan de hoarns feiliger is foar de bisten, dat se mekoar oars ferwûnje.” Maatschap Jongsma-Zijlstra melkt 120 koeien en bestaat uit Ynze en zijn ouders Wiebe en Anja. Aafje werkt naast haar onderwijsbaan mee in het bedrijf. In Friesland doen drie melkveehouders mee aan Adopteer een koe, landelijk zijn dat er veertig.
“We fine it gewoan moai as minsken hjir komme. Twa kear yn it jier noegje we de adoptanten út; yn it foarjier as de kij nei bûten gean en yn it neijier soenen we it kombinearje kinne mei in leuke aktiviteit hjir yn de buert.” Facebook: Boer Op Nr. 19

Meer SA!

Afbeelding
FNP staat alleen in eigen Opsterlandse Lelylijn-reactie Nieuws 2 uur geleden
Christiaan Schipper
Rente Column 4 uur geleden
Afbeelding
Sociale Inlopen maken kans op Appeltje van Oranje Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Langs ateliers tijdens Kunstroute Opsterland Cultuur 7 uur geleden
Marian Klein Ikkink.
Marian Klein Ikkink: 'Zien is de kunst van het kijken' Cultuur 7 uur geleden
Hans de Jong blijft trainer van Read Swart.
Read Swart gaat richting eeuwfeest Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Met Sa!-korting naar Dominic Seldis Cultuur 7 uur geleden
Afbeelding
Wie wil er vertellen over autohobby? Nieuws 7 uur geleden