Zorgboerderij De Rippen Nij Beets.
Zorgboerderij De Rippen Nij Beets. Zorgboerderij De Rippen Nij Beets.

Circus De Ripen

Cultuur
Het begon als een plan voor een bedankfeestje maar groeide uit tot een heus theaterproject. Zorgboerderij De Ripen bestaat tien jaar en viert dat met de hilarische voorstelling Circus De Ripen. Met zes voorstellingen in een echte circustent, vol sketches, zang, dans, ernst en luim, grappen en grollen.
Het kleine pgb-hondje van ‘burgemeester’ Hanneke Bakker slingert aan staaldraad. “Waar is Doppen Dirk?”, roept ze. Dirk maakt doppen schoon voor blindengeleidehonden. “We hebben een brief gekregen over jou. De gemeente waardeert je werk enorm, je krijgt een medaille.” Dirk grinnikt zich suf. ’t Is ook een malle boel tijdens deze repetitie van hun circusvoorstelling. Als regisseur Rudi Stuve naar de burgemeester roept ‘dat moet direct heel pissig’, ligt hij helemaal in een deuk.
Soms hebben hulpboeren fantastische uitspraken, vertelt Tineke de Vries die samen met partner Paul Roorda de zorgboerderij runt. “We seinen: dêr moat we ris wat mei, in stikje dwaan of sa.” Leuk idee voor het tienjarig jubileum. In plaats van een klein feestje met ranja en taart, groeide het uit tot een grote theatervoorstelling. “Ik belle Keunstwurk foar help, sy stjoerden regisseur Rudi Stuve. Hy hat tegearre mei ús in stik skreaun.” Alle hulpboeren die dat willen, mogen meedoen. “De ien wol sjonge, in oar fertelt graach moppen.” De muzikale begeleiding van de hilarische voorstelling is van Stephan Mooibroek.
Pieta Hoen en Hanneke Bakker, twee ervaren amateurtoneelspeelsters, zegden spontaan hun hulp toe. In het stuk ontrolt zich een kleine machtsstrijd tussen de twee, de een als circusdirecteur, de ander als burgemeester.
Tadadadadatadada. De bekende circusmars ‘Entry Of The Gladiators’ schalt uit de speakers. Twee hulpboeren met hoge hoeden lopen gniffelend mee in de rondte. Zou een van die hoeden misschien van de circusdirecteur zijn?

Bureaucratie

Zorgboerderij De Ripen biedt structurele dagbesteding aan vijftien hulpboeren. “We wolle net grutter, fanwege de persoanlike oandacht. Alles dogge we hjir mei-elkoar, wat foar soarchfraach der ek is.” De hulpboeren doen dat wat ze leuk vinden. Op het erf en binnen is van alles te doen: het verzorgen van dieren, de moes- en bloementuin, plantenkas en kantine, theetuin en B&B. In een prachtige werkplaats worden veel creatieve producten gemaakt. De eerste zeven jaar van zorgboerderij De Ripen waren zwaar, vertelt Tineke. Sinds 2015 moeten ze een ingewikkeld systeem gebruiken. “It makket de soarch hiel burokratysk. Dêrtroch bin ek al in soad soarchbuorkerijen stoppe.” De Ripen werkt niet alleen met hulpboeren, er zijn ook stagiaires en vrijwilligers. Regelmatig doen ze klusjes ‘buiten de deur’, zoals koffieschenken in een zorgcentrum en schoonmaken van het zwembad.

Voorstellingen

De eerste van zes voorstellingen is op 26 juni. Voor de voorstellingen van 3 en 4 juli (18.45 uur) zijn kaarten beschikbaar. Reserveren via feest@deripen.nl. Entree: 12,50 euro.

Meer SA!

Afbeelding
FNP staat alleen in eigen Opsterlandse Lelylijn-reactie Nieuws 18 uur geleden
Christiaan Schipper
Rente Column 20 uur geleden
Afbeelding
Sociale Inlopen maken kans op Appeltje van Oranje Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Langs ateliers tijdens Kunstroute Opsterland Cultuur 23 uur geleden
Marian Klein Ikkink.
Marian Klein Ikkink: 'Zien is de kunst van het kijken' Cultuur 23 uur geleden
Hans de Jong blijft trainer van Read Swart.
Read Swart gaat richting eeuwfeest Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Met Sa!-korting naar Dominic Seldis Cultuur 23 uur geleden
Afbeelding
Wie wil er vertellen over autohobby? Nieuws 23 uur geleden