Afbeelding

Programma Sa! Moanne fan it Erfskip

Algemeen

GORREDIJK Net als vorig jaar organiseert Sa! ook dit jaar weer een Moanne fan it Erfskip. Met volop aandacht voor (cultuur)historische onderwerpen. Te beginnen op maandag 23 oktober in Huize Lyndenstein met een lezing over het kinderziekenhuis Cornelia-Stichting.

Dit jaar beleeft de Moanne fan it Erfskip de derde editie. Met een serie lezingen, aangevuld met online excursies. Het programma:

23 okt Kinderziekenhuis Cornelia-Stichting

Gerda Vermeer en Jan Woudstra vertellen over de geschiedenis van het kinderziekenhuis Cornelia-Stichting dat in 1915 opende. Zij vonden op de zolder van Huize Lyndenstein interessante archiefstukken hierover.
locatie: Huize Lyndenstein, Beetsterzwaag; aanvang 19.30 uur.

3 nov Molens in Gorredijk en Opsterland

Jelma Steenwijk van Museum Opsterlân gaat in op de geschiedenis van enkele molens in Gorredijk en andere Opsterlandse dorpen. Jan van der Wal en Gerrit Keunen vertellen over plannen om aan de Molenwal in Gorredijk een molen te herbouwen.
Locatie: De Skâns, Gorredijk; aanvang 19.30 uur.

8 nov Het verhaal achter Pestbosjes

Vee dat overleed aan het sterk besmettelijke veepest en miltvuur werd vroeger begraven in zogenaamde pestbosjes. Aan de rand van een weiland, het liefst zo ver mogelijk van de boerderij. Jacob van der Vaart uit Broek weet veel over de geschiedenis van deze bosjes, de gevaren en wat er nog van over is in het landschap.
Locatie: MFC De Swingel, Wijnjewoude; aanvang 19.30 uur.

15 nov architect Luitje de Goed

Architect Luitje de Goed (1853-1926) was polderopzichter van de Grote Veenpolder in Opsterland en Smallingerland, maar hij ontwierp ook gebouwen in en om Beetsterzwaag. Zoals de notariskoepel achter het gemeentehuis, het Jugendstilpand van de bakkerij en de Adelskerk in Ald Beets. Frank Terpstra uit Beetsterzwaag verdiepte zich in het leven en werk van De Goed.
Locatie: De Buorskip, Beetsterzwaag; aanvang 19.30 uur.

23 nov Funerair erfgoed 

Leon Bok is specialist funerair erfgoed bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. In opdracht van de gemeente Opsterland inventariseerde hij de historische begraafplaatsen, kerkhoven en grafmonumenten in de gemeente. Hij vertelt in deze lezing over wat voor belangrijk erfgoed hij heeft hierbij aantrof.
Locatie: De Skâns, Gorredijk; aanvang 19.30 uur.

30 nov Historische interieurs

Historische interieurs zijn misschien het meest onderschatte en zeker een kwetsbaar deel van ons erfgoed. De Stichting Interieurs in Fryslân (SIiF) is begonnen met een inventarisatie in Opsterlandse panden. Het gaat dan bijvoorbeeld om schouwen, bedstedewanden, gangpoortjes, tegelvloeren, plafonds en trappen. Ap Timmermans van SliF vertelt aan de hand van voorbeelden over dit specifieke erfgoed.
Locatie: It Lycklamahûs, Beetsterzwaag; aanvang 19.30 uur.

6 dec 60 jaar banden met het Midden Oosten

In 1963 startte de gemeente Opsterland officieel met de vriendschapsbanden met de Israëlische gemeente Ra’anana. In de jaren negentig ontstond een driehoeksverband met de Palestijnse gemeente Beit Sahour. Joost van Bodegom, voormalig burgemeester van Opsterland, bemoeide zich intensief met deze internationale relatie. In gesprek met Arend Waninge vertelt hij over de bedoelingen, zijn ervaringen en de huidige situatie.

Voor alle lezingen geldt: entree: 5 euro.

De Moanne fan it Erfskip is een initiatief van Sa!Media dat mede mogelijk wordt gemaakt door de gemeente Opsterland en uitgever Steven Sterk. Het initiatief wordt ondersteund door Museum Opsterlân, It Damshûs en Stichting Historisch Beetsterzwaag.  

Meer SA!

Afbeelding
Kostbare zege RWF op Wykels Hallum Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Kerstconcert Euterpe Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Laatste weekend Art Super Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: zaterdag elfde editie Tynjerock Cultuur 8 dec., 21:52
Afbeelding
Weekendtip: Canadees duo wederom op Muziekpodium Cultuur 8 dec., 17:13
Afbeelding
'Uitgedund' Makkinga ontvangt Havelte Sport 8 dec., 16:00
Afbeelding
Een thuis. Want eigen haard ... Column 8 dec., 12:14
Afbeelding
'Fjild is al tsien jier oan ferfanging ta' Sport 8 dec., 08:50