Ronald Koen.
Ronald Koen. Foto: Sietse de Boer

Ronald rekent aan constructies

Algemeen

JUBBEGA Hij werkt van boven naar beneden, van top tot onder de grond, berekent en vertaalt. Met als doel: een veilige bouwconstructie die niet als een kaartenhuis in elkaar zakt. Hoe moet de draagconstructie eruitzien, wat kan de fundering dragen? Met zijn bedrijf Koenstruct begint Ronald Koen zijn werk daar waar het werk van architect of bouwkundig tekenaar ophoudt.

Constructief adviesbureau Koenstruct is gevestigd in het pand op de hoek van de P.W. Janssenweg, waar ooit de oude ophaalbrug was. Leuk om te vertellen, zegt Ronald Koen. “Minsken tinke: wat foar bedriuw is dat eins wat dêr no sit?” Waar ooit een schoenenwinkel, een kledingzaak en een drukkerij gevestigd waren, wordt nu gewerkt aan bouwkundige constructies. In een huislijke en toegankelijke setting. “Wy wolle graach útstrale dat elkenien wolkom is.” Ronald Koen is bouwtechnisch ingenieur en begon zijn adviesbureau in 2013, naast zijn werk als constructeur. Eind 2020 kocht hij het huidige pand en verbouwde het grondig. In datzelfde jaar kreeg hij versterking van Jan Meindert Rispens. Ze dokteren alles uit wat een architect of tekenaar heeft bedacht.

In tegenstelling tot de aannemer, werkt de constructeur van boven naar beneden. Op basis van de bouwmethode en het gewicht van de materialen worden de belastingen bepaald. “We berekkenje hoe swier de ûnderkonstruksje wêze moat.” Na het berekenen van de belasting volgt het bedenken van de draagstructuur. “It haaddoel is: hoe tinke wy dat de bou it beste útfierd wurde kin.” In het kort: hoe zwaar moeten bijvoorbeeld de balken zijn om de constructie te dragen. Na deze hoofdopzet volgt de stabiliteitsberekening. In het bouwwerk komen stabiliteitsvoorzieningen die de constructie staande houden.

Oplossingen

Soms moet een constructeur creatieve oplossingen bedenken. Zoals in het geval van een groot bedrijfspand in Hoogeveen waar een vrije overspanning van vijftien meter voor vrachtwagens gewenst was. “Dan berekkenje we wat dêr as lêst op komt te lizzen en wat dêrfoar brûkt wurde moat omdat de oerspanning ûnder it kantoor fan it bedriuw lei.” 

Koenstruct werkt in opdracht van architecten of bouwkundig tekenaars, maar ook voor particulier. “Minsken kin hjir gewoan delkomme as se bygelyks in dragende muorre derút ha wolle, dan jouwe wy advys. Foar it bouwen fan wenningen, keunstwurken, bedriuwspanden en sels fan wenboaten. Dan dogge wy de sterkteberekkeningen.” De werkwijze van het constructief adviesbureau is helemaal van deze tijd. “Wy dogge nammentlik alles digitaal, mar stelle ús rapport sa op dat ek in leek it lêze kin.” 

Dus werkt Koenstruct met een overzichtelijk, gedetailleerd en leesbaar constructierapport waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe de bouwconstructie uitgevoerd moet worden. “Sa hast as konstrukteur ek wat kontrole oer hoe’t it yn de praktyk goed útfierd wurdt.” Leuk om te vermelden is dat Koenstruct de berekeningen gaat maken voor de terugkeer van de brug in het centrum van Jubbega. “Dat is yn de foarm fan in keunstwurk. Koenstruct is in bedriuw dat in protte by de ein hat. We kinne dêrom wol wat fersterking brûke yn ús nije ûnderkommen sadat we elkenien betsjinje kinne.” 

koenstruct.nl

Meer SA!

Afbeelding
Speuren naar verhaal achter foto in De Skâns Cultuur 4 uur geleden
Aanvoerder Remko Dam verzendt een pass.
Read Swart-aanvoerder Dam: 'Wy ha sa gau mooglik punten nedich' Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Fietsend langs Smallingerlands geluid Cultuur 9 uur geleden
Arend Waninge
Moai span Column 10 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 13 uur geleden
Commissaris van de Koning Arno Brok en schapenhouder Martin Reitsma. Op de achtergrond burgemeester Andries Bouwman en Albert van der Ploeg (LTO).
Brok bezoekt onder druk staande schapensector Nieuws 15 uur geleden
Frank de Vegt en Sietze Boonstra bij een verdeelstation, achter hen de transformator.
Groen Oerrock is voorloper in Nederland Cultuur 7 mei, 17:20
Iris Overwijk en haar moeder Alie onthullen het monument bij de brug over de Heafeart.
Eigen monument voor wapendropping Nieuws 7 mei, 10:48