Bewegen tussen de lessen door: Jolida Voetelink, Michelle, Nienke Boven en Tygo.
Bewegen tussen de lessen door: Jolida Voetelink, Michelle, Nienke Boven en Tygo. Foto: Sietse de Boer

Weer alle aandacht voor onderwijs

Algemeen

GORREDIJK Nu de fusie met scholengemeenschap Singelland in Drachten een feit is, is de Burgemeester Harmsma School (BHS) in Gorredijk ‘verlost’ van veel organisatorische rompslomp. De focus ligt dus weer helemaal op het onderwijs. Volgende week houdt de school Open Huis, dan kunnen leerlingen van groep acht langskomen om sfeer te proeven. “Dat is veel prettiger dan online kennismaken.” 

Arend Waninge

Januari en februari zijn traditioneel de maanden voor de open dagen in het voortgezet onderwijs. De Burgemeester Harmsma School koos dit jaar voor een andere aanpak dan in het verleden. Al in november waren er beleefmiddagen op school. “Daar was heel veel belangstelling voor”, vertelt directeur Jolida Voetelink. “De leden van het managementteam hebben de uitnodigingen ook persoonlijk op de basisscholen rondgebracht. Dat stuk persoonlijke aandacht heeft vast geholpen.” Vorige week was er nog een online mogelijkheid voor leerlingen en ouders om hun vragen aan medewerkers van de BHS te stellen. En volgende week kunnen leerlingen op afspraak nog een keer langskomen om de school in bedrijf te zien. Op deze manier hoopt de BHS dat circa 120 nieuwe leerlingen zich gaan aanmelden, duidelijk meer dan er dit jaar in de eerste klas begonnen. Voetelink: “Toen hadden we minder dan honderd nieuwe leerlingen, maar ik zie nu veel gunstige signalen dat het er meer gaan worden.”

Soepele overgang

Voetelink bespeurt bijvoorbeeld veel belangstelling voor de afdeling Groen die de BHS sinds een paar jaar heeft. Ook komen er positieve reacties op het systeem van keuzevakken die vierdejaars leerlingen op het mbo kunnen volgen. “Dat zorgt voor een soepele overgang van vmbo naar mbo. Bovendien is het contact van onze docenten met mbo-docenten ook heel waardevol.” Ook de overgang van basisschool naar vmbo verloopt steeds soepeler, nu de BHS al een aantal jaren met zogenaamde overstapcoaches werkt. Zij onderhouden contact met de leerkracht van de groep en samen zorgen ze voor een ‘warme overdracht’ van de leerlingen van groep acht. Ook komen de nieuwe leerlingen al voor de zomervakantie een keer naar de nieuwe school. Om de omgeving te zien en kennis te maken met de rest van de klas. “Dat maakt de start van het nieuwe jaar een stuk makkelijker. Wij besteden veel aandacht aan dat instroomproces. Veel medewerkers zijn ermee bezig en een instroomcoördinator zorgt voor de begeleiding.”

Nienke Boven, teamleider van de derde klas, ziet de effecten terug in de hele school. “We hebben veel oog voor iedere leerling. Dat geeft veel meer rust in de school. Hier zie je het grote voordeel van de kleinschalige school met korte lijnen.” Het past ook in het idee van de BHS dat leerlingen meer stuur horen te krijgen over hun eigen leerproces. Daarom zijn ze in Gorredijk ook afgestapt van de traditionele oudergesprekken. “We organiseren nu driehoekgesprekken tussen leerling, ouders en mentor. De leerling moet dan ook echt een presentatie geven, heeft zelf de regie. Over deze aanpak zijn we heel enthousiast.”

Fusie geeft ruimte

De Burgemeester Harmsma School is sinds begin van het huidige schooljaar als zelfstandige school onderdeel van scholengemeenschap Singelland in Drachten. Een stap die is gemaakt om het brede onderwijsaanbod in de regio ook voor de toekomst te garanderen. “We zijn heel blij met deze stap”, vertelt directeur Jolida Voetelink. “De hele bedrijfsvoering ligt nu in Drachten. Dat betekent dat wij ons in Gorredijk helemaal kunnen richten op het daadwerkelijke onderwijs. En dat is voor een school met onze omvang een hele prettige manier van werken. Singelland geeft ons daar ook alle ruimte en middelen voor.”

Kleinere klassen

Corona heeft vanzelfsprekend ook op de Burgemeester Harmsma School veel gevolgen gehad. Eind vorig jaar moest de school zelfs een aantal dagen dicht vanwege een hausse aan besmettingen en quarantaines onder leerlingen en docenten. Vanuit het Rijk krijgen de scholen twee jaar lang extra geld voor de aanpak van achterstanden die leerlingen de afgelopen jaren opliepen. Deze zogenaamde NPO-gelden gebruikt de BHS voor specifieke maatregelen. Boven: “Zoals serieus kleinere groepen in de derde klassen. Deze leerlingen zijn in de onderbouw gewend aan kleine klassen van circa twintig leerlingen, maar hebben sinds hun komst op de BHS dankzij corona ook nog geen gewoon schooljaar gehad. Dus houden we deze klassen klein. Normaal gesproken tellen de klassen in de bovenbouw 25 tot 30 leerlingen.”
De NPO-gelden geven de school ook de mogelijkheid om voor alle vakken nog eens goed naar het aanbod te kijken. Voetelink: “Het geeft ruimte voor reflectie. Dat heeft geleid tot ontwikkelingsplannen voor ieder vak. Daardoor kunnen we structurele verbeteringen en vernieuwingen doorvoeren. Het was allemaal wel op orde, maar je moet altijd vooruitkijken.”

De Burgemeester Harmsma School kijkt nu ook weer naar de mogelijkheid van een vorm van een juniorklas. Dit keer ook bestemd voor leerlingen van groep acht die ten tijde van het online coronaonderwijs de steun in de rug misten die ze anders op school wel kregen. Boven: “Het gaat om kinderen die in groep acht niet het niveau haalden dat in groep zes wel werd verwacht.”

Meer stages

Leerlingen in de bovenbouw van de BHS waaieren binnenkort weer uit over Gorredijk en directe omgeving voor een van de praktijkstages. “We zijn heel blij dat dit eindelijk na twee jaar weer mogelijk is.” Corona had ook tot gevolg dat het contact met de stageadressen op een laag pitje kwam te liggen. Nienke Boven is dan ook heel blij dat de stagebedrijven toch weer volop mogelijkheden voor stages geven. “Bijna 85 procent van de leerlingen heeft een stageadres. Daar zijn we heel blij mee.” Het vmbo krijgt vanaf 2024 de nieuwe leerweg Technologie en Toepassing. “Dan is het ook belangrijk dat leerlingen nog meer opdrachten in de praktijk gaan uitvoeren. Dus zal de behoefte aan meer stageadressen alleen nog maar toenemen. Via een bedrijvencoaches willen we het contact met de bedrijven in Gorredijk en omgeving daarom de komende tijd verder versterken.”

Meer SA!

Arend Waninge
Hangmatdag Column 1 uur geleden
Van Teyens Fundatie
Van Teyens steunt initiatieven Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Roadtrip van Lamme Schooier bij Revalidatie Friesland Cultuur 5 uur geleden
Hans Meinsma voor zijn fietswinkel in Wijnjewoude.
Meinsma Fietsen bestaat 120 jaar Ondernemen 5 uur geleden
Buurtbewoners van De Plasse plaatsten een protestbord.
Niemand blij met waterfabriek Luxwoude Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Informatiebord Imke Klaverpad Nieuws gisteren
Het definitieve plan voor de nieuwe Aldi in de Hoofdstraat van Gorredijk.
Gemeenteraad akkoord met Aldi-plan Nieuws gisteren
De voormalige basisschool De Trime in Beetsterzwaag wordt nu antikraak bewoond.
Positie Sweachsters in 'De Trime' is aan ontwikkelaar Nieuws gisteren