Opsterland in beweging: Arend Waninge in gesprek met Johan Sieswerda en Shajan de Wagt.
Opsterland in beweging: Arend Waninge in gesprek met Johan Sieswerda en Shajan de Wagt. Foto: S. Kuipers

‘Haal drempels om te sporten weg’

Sa! Politiek Café

GORREDIJK Initiatieven om te bewegen en gezonder te leven zijn er in Opsterland volop. Maar een etalage met een overzicht van de mogelijkheden ontbreekt. Hier ligt een rol voor de gemeente, vinden de deelnemers aan het Sa! Politiek Café. Bovendien mogen er eigenlijk geen obstakels zijn om aan dit soort activiteiten mee te doen: drempels weg!

Dat we met z’n allen gezonder moeten leven en dus ook meer moeten bewegen, is geen discussie meer. “Maar gezond leven is vaak ook duur leven”, stelt Shajan de Wagt, lijsttrekker van D66. “Dat geldt ook voor de toegankelijkheid van sport. Accommodaties zijn niet altijd dichtbij, bovendien moet sporten betaalbaar zijn. Dat vraagt om een duidelijke visie van de gemeente.” De Wagt noemt het bijvoorbeeld schandalig dat kinderen uit kwetsbare groepen via het kindpakket wekelijks maar één keer kunnen sporten. Ook Johan Sieswerda, raadslid van GroenLinks-OpsterLanders, ziet financiële drempels graag zoveel mogelijk verdwijnen. “Gezond voedsel is duurder. Je ziet bijvoorbeeld ook dat het voor de Voedselbank lastig is om gezonde pakketten te maken.”

Begint bij jeugd

Genoeg bewegen begint bij de kinderen, zo klinkt aan de Sa!-tafel. Sieswerda: “Jeugd moet ervaren dat inspannen ook ontspannen is en goed is voor de sociale contacten.” Dat beweging een positief effect heeft op kinderen, ervaart Felix van Ginkel dagelijks. Hij is directeur van obs De Treffer in Gorredijk, waar bewegend leren centraal staat. “De hersenen zijn actiever, het concentratievermogen verbetert en daardoor ook de prestaties.” Van Ginkel ziet ook bij de sportverenigingen een enorme goodwill. “Ze organiseren heel graag clinics op school, maar dat zijn wel vaak vrijwilligers die het erbij moeten doen. De gemeente zou scholen veel meer kunnen ondersteunen bij de inhuur van sportleerkrachten.”

Tekst gaat verder onder video


Accommodaties

Huisarts Bart Maats uit Gorredijk ziet voor de gemeente ook zeker die faciliterende rol. “Subsidies zijn mooi, maar faciliteren is beter. Ik stuur iedere patiënt na een consult met een preventief advies naar huis. Ik zoek verbanden met anderen zodat mijn patiënten ook direct een vervolg aan dat advies kunnen geven.” Daar horen volgens Maats ook goede accommodaties bij. Hij is ervan overtuigd dat het belangrijk is om een plek te hebben waar alles bij elkaar komt. Waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar dan vanzelf activiteiten ontstaan. “En dan niet alles gebonden aan een lidmaatschap van een vereniging. Dat is ook weer zo’n drempel.” 

Bareld van der Meer (CDA) vindt Bloeizone Bakkeveen daar een goed voorbeeld van. “Tientallen vrijwilligers in het dorp pakken het op. Wil je wandelen, dan verzamel je gewoon op vastgestelde momenten, zonder opgave vooraf. De gemeente zou dergelijke initiatieven kunnen uitrollen naar andere dorpen.” Initiatieven van onderop spreken Oebele van der Veen (ChristenUnie) ook aan. “Deze kleine stapjes moet je eerst zetten om later te kunnen uitgroeien tot iets groters. Het is belangrijk om ook ouders hierin mee te nemen. Zij moeten het belang van bewegen voor kinderen inzien en daar ook hun bijdrage aan leveren, bijvoorbeeld via sportverenigingen. Maar laat zoveel mogelijk bij de dorpen, leg niet te veel bij de gemeente neer. De gemeente staat altijd op afstand, maar kan daardoor wel overzicht hebben.

Van der Meer ziet ook dat sportverenigingen het steeds lastiger hebben. Hij is voorstander van meer ondersteuning om bijvoorbeeld kader te kunnen houden. “Maar er is meer dan verenigingssport. Ook in de openbare ruimte heeft de gemeente een rol om bewegen te stimuleren.

Deelnemers

Het vijfde Sa! Politiek Café heeft ‘Opsterland in beweging’ als centrale thema. Deelnemers: Oebele van der Veen (ChristenUnie), Bareld van der Meer (CDA), Johan Sieswerda (GroenLinks-OpsterLanders), Shajan de Wagt (D66), Bart Maats (huisarts Gorredijk) en Felix van Ginkel (obs De Treffer Gorredijk). Kijk de aflevering terug op sa24.nl of via onderstaande QR-code.

Meer SA!

Sietse en Leentje van den Berg waren altijd samen in de winkel actief.
Sietse en Leentje stoppen met Wooncentrum Ondernemen 3 uur geleden
Afbeelding
Digitale erfenis Column 5 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman opende de buitenexpositie.
Blijvende indrukken van Jan Loman Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Humanitas Eetcafé genomineerd Nieuws 9 uur geleden
Arend Waninge
Dekoarum Column 22 mei, 12:01
Silvan Siebenga (rechts) viert feest met Olaf Nijholt die tegen MKV’29 twee keer scoorde en daarmee Bakkeveen voor degradatie behoedde.
Toekomst voetbal Bakkeveen vol vraagtekens Sport 22 mei, 08:06
Afbeelding
Discussie over opvang vluchtelingen Nieuws 22 mei, 08:04
Er kwamen zo'n vierhonderd mensen naar het Fredesfestival in Nij Beets.
De draden van contact op Fredesfestival Nieuws 21 mei, 15:39