Afbeelding

Jonge wagenbouwers: Welkom in Europapa

Cultuur

BEETSTERZWAAG Elske bedacht het in maart: zullen we als vriendinnen meedoen aan de Koningsdagoptocht in Beetsterzwaag? Marrit kopte het idee in en toen ging het viral. 

Wat begon met vier vriendinnen (13 en 14 jaar) kan op 27 april in de Hoofdstraat zomaar uitgroeien tot een hele club hakkende gabbers. Hun thema? De Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival: Europapa van Joost Klein. Elke zaterdagmiddag, in wisselende en vrijblijvende samenstelling, zijn ze bij Marrit in de achtertuin aan het klussen. Vaders Fetze en Riemer helpen bij de ingewikkelde constructies, ze bouwen bijvoorbeeld de molen, terwijl de meiden met schroefmachine en wegwijzerpaal in actie zijn. 

Marrit: “We zijn nu met z’n vieren maar er zijn nog wel zeven meiden meer die meedoen.” Het promotiefilmpje van Joost Klein heeft Mare wel zeker honderd keer bekeken. Zij heeft straks als Joost de hoofdrol. Mem Marijke heeft het bijbehorende blauwe pak gemaakt. Marrit krijgt de rol als doventolk Mirjam. “Ik moat no noch ûngefear oardel minút leare.” Noa en Elske kruipen in de rol van de twee Chinese danseressen. 

En het leuke is, de act kan oneindig worden uitgebreid met hakkuhrs, er kan dus nog veel meer jeugd aanhaken. Iedereen studeert thuis de eigen rol in, de zaterdagse klusmiddag is vooral ook voor de gezelligheid. Mare past nog even de wegwijzerplankjes op de witte paal. Hier? Nee, Wenen moet bovenaan, zegt Marrit. In de schuur is de molen inmiddels rietgedekt door Fetze en Riemer. Moeders Jetske en Marijke hebben sterren gemaakt die als symbool van de Europese vlag de blauwe auto sieren. 

Optocht

De traditionele Koningsdagoptocht in Beetsterzwaag trekt zaterdag 27 april twee keer door het dorp: ‘s ochtends om 10.00 uur en ‘s avonds om 19.30 uur.

Meer SA!

Afbeelding
Parende ooievaars op Gordykster nest (met video) Algemeen 1 uur geleden
Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 5 mei, 09:10
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20