Henrico Drost is een van de spelers die met steun van sponsoren naar Jubbega werd gehaald.
Henrico Drost is een van de spelers die met steun van sponsoren naar Jubbega werd gehaald. archieffoto Sa

Onrust over nieuwe koers bij vv Jubbega

Sport

JUBBEGA Voetbalvereniging Jubbega wil met ingang van het nieuwe seizoen een nieuwe koers varen. In de hoofdmacht van de eersteklasser spelen nu veel voetballers van buiten het dorp, dat moeten er meer uit Jubbega worden. Over de nieuwe richting die het bestuur wil inslaan zijn de meningen verdeeld.

Met de steun van een groep sponsoren is Jubbega in 2015 de weg omhoog ingeslagen. De roodwitten klommen van de vierde naar de eerste klasse. De opmars kon worden bewerkstelligd omdat Jubbega zich versterkte met goede spelers van buiten het dorp. Zo werden onder meer de oud-profvoetballers Henrico Drost en Xander Houtkoop ingelijfd.

Sportief werd er goed gepresteerd, maar het eigen gezicht van de vereniging ging enigszins verloren. “It waard in bytsje in frjemdlingelegioen,” aldus voorzitter Henk Zwerver. Een gedeelte van de achterban herkende zich niet meer in het elftal dat de eer van Jubbega verdedigde. “ Yn Jobbegea sjogge se dochts it leafst spilers út eigen doarp.”


Trainer Joop Gall wil het seizoen met Jubbega zo goed mogelijk afmaken. - Gonnie van der Hoeff

Bovendien, omdat het voor Jubbegaasters moeilijker werd een plek in de hoofdmacht te veroveren, vertrokken er voetballers naar clubs uit de regio. Het nieuwe bestuur van Jubbega, dat oktober vorig jaar aantrad, kiest nu voor een nieuwe koers. De voetbalvereniging wil met leden uit eigen dorp bouwen aan een nieuwe sportieve toekomst.

Regelingen met spelers die met steun van de sponsorgroep getroffen werden, behoren met ingang van het komende seizoen tot het verleden. De spelersgroep is enkele weken geleden door het bestuur op de hoogte gesteld van de koerswijziging. Wie blijven wil mag blijven, maar wel onder de nieuwe condities. “Elkenien is frij om dêr in kar yn te meitsjen.”

Het nieuwe beleid leidt ongetwijfeld tot het vertrek van spelers. Jubbega zal aan kwaliteit inboeten en sportief een stap terug moeten doen. Handhaving op het huidige niveau is voor een dorpsvereniging als Jubbega geen haalbare kaart, beseft Zwerver. Hoe de toekomst van de vereniging eruit komt te zien, is niet duidelijk. “Mar wy wol it bêste foar ús leden,” stelt de voorzitter.

Competitievervalsing

Voor Jubbega is het in de nieuw te creëren situatie beter om op een lager niveau te spelen. De manieren om dat te kunnen bewerkstelligen zijn echter niet aanlokkelijk. Als Jubbega kiest voor zaterdagvoetbal, moet de vereniging, omdat horizontaal overstappen niet meer mogelijk is, opnieuw beginnen op het laagste niveau in de vijfde klasse. Dat is bovendien een optie waar de leden zich eerst over uit moeten spreken.

Bewust degraderen tot het gewenste niveau is bereikt, ziet de Zwerver niet zitten. In dat geval zouden trainers en spelers er één of zelfs meerdere seizoenen met de pet naar moeten gooien. ,,Dat meist net fan minsken langje.” Bovendien zou Jubbega zich schuldig maken aan competitievervalsing, wat oneerlijk is ten opzichte van andere clubs, aldus Zwerver.

Jubbega staat voor een nieuwe toekomst, maar hoe die toekomst er uitziet en welke weg bewandeld moet worden, zal volgens Zwerver de komende maanden duidelijk worden. De vereniging moet niet alleen belangrijke en moeilijke besluiten nemen, maar heeft ook andere problemen. De door het bestuur gewenste koerswijziging wordt namelijk niet door iedereen die bij de vereniging betrokken is gepruimd.

‘Lyts groepke’

Drie leden van de Technische Commissie willen hun ambities niet naar beneden bijstellen en zijn om die reden opgestapt. Volgens één van hen, Allard van der Meer, steunt slechts een klein gedeelte van de vereniging de nieuwe plannen. “In lyts groepke hat dit plan der trochdrukt.”

Ook binnen de sponsorgroep is verdeeldheid over de te varen koers. Vooral Jan Wassenaar, drijvende kracht achter de sportieve opmars van Jubbega, is fel tegen. Wassenaar vreest zelfs dat de vereniging ‘kapot’ zal gaan als het bestuur de plannen doorzet. “Ik hoopje noch dat se har betinke, mar oars sjogge se my hjir net wer.”

Trainer Joop Gall en de spelers willen ondanks de onrust en de aangekondigde veranderingen de competitie goed afsluiten. “We gaan voor het hoogst haalbare en willen met de borst vooruit en de kop omhoog het seizoen afmaken.” Zowel sportief, Jubbega staat één plek boven de degradatiestreep, als beleidsmatig, staan de vereniging spannende maanden te wachten. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Meer SA!

Aanvoerder Remko Dam verzendt een pass.
Read Swart-aanvoerder Dam: 'Wy ha sa gau mooglik punten nedich' Sport 13 minuten geleden
Afbeelding
Fietsend langs Smallingerlands geluid Cultuur 26 minuten geleden
Arend Waninge
Moai span Column 1 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 5 uur geleden
Commissaris van de Koning Arno Brok en schapenhouder Martin Reitsma. Op de achtergrond burgemeester Andries Bouwman en Albert van der Ploeg (LTO).
Brok bezoekt onder druk staande schapensector Nieuws 6 uur geleden
Frank de Vegt en Sietze Boonstra bij een verdeelstation, achter hen de transformator.
Groen Oerrock is voorloper in Nederland Cultuur 20 uur geleden
Iris Overwijk en haar moeder Alie onthullen het monument bij de brug over de Heafeart.
Eigen monument voor wapendropping Nieuws 7 mei, 10:48
Loraine Westernent van de Stichting Sociaal & Vitaal
NoSa!: 'Aanpak sociale voedseltuin werkt' Nieuws 7 mei, 09:13