Afbeelding

Spectaculaire start LDODK

Sport

GORREDIJK LDODK/Rinsma Modeplein en DVO openden zaterdagavond het seizoen Korfbal League met een spektakel. Toen de rollercoaster tot stilstand kwam stond er 28-28 op het scorebord.

In een ouderwets volgepakt Sportcentrum Kortezwaag kruiste LDODK de degens met een concurrent voor de bovenste plekken: het Bennekomse DVO. Een wedstrijd met veel kanten en aan het einde van de rit een punt voor beide ploegen.

“Het is heel dubbel. Aan de ene kant balen en aan de andere kant ook tevreden.” Femke Faber wist na afloop nog niet goed hoe ze zich nu voelde. En dat was te begrijpen. LDODK, met nieuwkomer Harjan Visser in de hoofdrol (hij scoorde al binnen een paar tellen) begon furieus aan de wedstrijd en zat vanaf de allereerste minuut in een bizarre flow.

Femke Faber - Sietse de Boer

Vrijwel elke aanval bleek een één-schotsaanval, simpelweg omdat er amper werd gemist. Na acht minuten stond LDODK op een 13-3 voorsprong. “Kijk, je weet dat je dat natuurlijk nooit een hele wedstrijd vol kunt houden. Maar toen ook DVO begon te scoren, hadden we gewoon rustig moeten blijven en moeten meescoren. Dan was er niets aan de hand geweest.”

Maar dat deed LDODK dus niet. DVO bleef, ondanks de grote achterstand, rustig en speelde zichzelf langzaam in de wedstrijd. Mede door een slimme tactische omzetting van DVO-coach Richard van Vloten die Menno van der Neut inbracht en schutter Gertjan Meerkerk naar het andere vak bracht. Meerkerk lag aanvankelijk bij Erwin Zwart aan de ketting kreeg nu Ran Faber tegenover zich en nam DVO bij de hand. DVO scoorde zes keer op rij en vier minuten voor de rust was DVO weer helemaal terug in de wedstrijd: 14-11.

Daar kwam voor LDODK op slag van rust ook nog een extra tegenslag bij. Erwin Zwart viel, na een ogenschijnlijk onschuldige actie, geblesseerd uit. Nog tijdens de wedstrijd ging hij naar het ziekenhuis in Drachten waar een kuitblessure werd geconstateerd.

“Ik denk trouwens niet dat het uitvallen van Erwin ons van de wijs bracht. We hebben de afgelopen tijd in verschillende samenstellingen gespeeld”, aldus Faber. Toch moest coach Gerald Aukes na rust zijn ploeg iets omzetten. Broer André Zwart viel in en nam de plek in van Ran Faber. Terwijl Faber doorschoof naar het andere vak, op de positie van Erwin Zwart. En het was duidelijk dat de ploeg daar toch even tijd voor nodig had om weer echt ingespeeld te raken.

Julian Frieswijk - Sietse de Boer

Het was dan ook DVO dat direct na rust het initiatief nam en zeven minuten na rust voor het eerst via Van der Neut op voorsprong kwam: 19-20. Het momentum lag bij DVO en LDODK moest alle zeilen bijzetten om niet af te haken.

Toch toonde LDODK in de slotfase veerkracht. In de laatste twee minuten kon een 26-28 achterstand gelijk worden getrokken, via Julian Frieswijk en Femke Faber. Die laatste middels een strafworp met nog 49 seconden op de klok. “Dat was wel even met samengeknepen billetjes hoor.”

In de daarop volgende seconden verprutste DVO haar aanval, waardoor LDODK zelfs nog de volle winst had kunnen grijpen. “Ik stond al bijna met de handjes in de lucht toen Ran schoot.” Maar uiteindelijk bleef de teller hangen bij 28-28 en stond de rollercoaster weer bij het beginpunt op weg naar het volgende ritje.