Frans Bouwers en Wietske Lycklama à Nijeholt: 'Aandacht voor kunst in deze regio.'
Frans Bouwers en Wietske Lycklama à Nijeholt: 'Aandacht voor kunst in deze regio.' Foto: Sietse de Boer

SKEP: ‘Het belang van kunst uitleggen’

Cultuur

GORREDIJK Een mooie plek die haar bestaansrecht ruimschoots bewees in de kunstwereld. “Heel jammer dat galerie Hoogenbosch stopte. Dan ga je nadenken: wat zou je ermee kunnen doen?” In ieder geval iets leuks om publiek anders met kunst in aanraking te brengen en kunstenaars een podium te geven. Het resultaat is SKEP.

De eerste pilot van stichting SKEP is de kunstmanifestatie 7 Droom Duo’s, van 8 mei tot en met 14 augustus te zien in galerie Hoogenbosch, de voormalige Mulo aan de Stationsweg. Na 14 augustus is SKEP echter dakloos, aldus curator Wietske Lycklama à Nijeholt. “We vinden het belangrijk om Zuidoost-Friesland via kunst op de kaart te zetten. Het idee is om door te gaan met Droom Duo’s in bijvoorbeeld kerken.”

Droom Duo’s is goed aangeslagen bij zowel kunstenaars als publiek. Als curator benaderde Wietske een aantal professionele kunstenaars uit het Noorden met de vraag: met wie wil jij exposeren? Zo ontstonden zeven gedroomde duo’s van kunstenaars die elkaar bewonderen. “Ik merk dat de duo’s kloppen qua werk en personen, dat geeft vleugels. Kunstenaars ervaren dat ze deel zijn van een groep.” 

Daar komt bij, zegt SKEP-voorzitter Frans Bouwers, dat veel kunstenaars tijdens de pandemie niet konden exposeren. “Zij krijgen nu de kans om het exposeren in een grotere ruimte te ervaren.” De kunstenaars maken hun werk vanuit de noodzaak wezenlijke dingen uit het leven te verbeelden. Wietske: “Daarin wordt het publiek meegenomen. In rondleidingen praten we over het beeld dat je bij het werk krijgt, we houden lezingen zodat mensen er iets aan overhouden en tussendoor is er een ‘meet & greet’ met de kunstenaar. Het belang van kunst uitleggen, ook voor de niet-kunstkenner, daar zijn we voor.”

Follow-up

Kortom: Droom Duo’s is een ongelooflijk mooi concept, zegt de curator. Daarom is SKEP nu bezig met de voorbereidingen van een follow-up. Alle mogelijke combinaties van kunstenaars en kunstvormen zijn daarvoor geschikt. Frans: “We zijn erg blij dat instanties ons ondersteunen. Eerst ronden we de huidige pilot af, maar ondertussen zijn we al aan het kijken naar locaties in Zuidoost-Friesland.” 

Het idee is om kerken te benaderen; een expositie Droom Duo’s laat zich goed combineren met gewoon gebruik van een kerk. “Maar je zou ook bij instellingen, bedrijven of openbare ruimtes kunnen exposeren.”

Veel is er al aan culturele evenementen, maar het is versnipperd, zegt Wietske. “We willen als SKEP meer aandacht voor de kunst, zodat je als bezoeker wordt uitgenodigd om Zuidoost-Friesland in te trekken. We bouwen aan vertrouwen om kunstenaars en publiek aan ons te binden. Daarnaast blijven we onszelf steeds de vraag stellen: hoe kunnen we kunst nog beter en helderder uitleggen.” Het is heel waardevol om te laten zien wat de regio in huis heeft, vindt Frans.

Samen verder

Het mooie aan de duo-exposities is, dat ze gevormd worden door kunstenaars die niet uit zichzelf bij elkaar gekomen zouden zijn. Wietske: “Er is een duo dat zo enthousiast is dat ze nu letterlijk reageren op elkaars werk met een nieuw kunstwerk. Een ander duo musiceerde al samen en was blij verrast te ontdekken dat ze ook samen een expositie kunnen maken.”

Het idee om kunst op een andere manier een podium te geven, ontstond toen galerie Hoogenbosch eind 2019 stopte. Frans: “Door corona stond de ontwikkeling even stil. Afgelopen winter was de oprichting van SKEP.” Stichting SKEP bestaat uit Frans Bouwers, Jaap Wolters en Atze Hoogeveen. Daarnaast is Wietske Lycklama à Nijeholt curator en artistiek projectleider.

skepkunst.nl

Meer SA!

Afbeelding
Oerterp onderuit in Leeuwarden: 4-0 Sport 44 minuten geleden
Afbeelding
Sing-a-Long Show in De Skâns Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Kerstconcert Euterpe Cultuur 9 dec., 08:03
Afbeelding
Laatste weekend Art Super Cultuur 9 dec., 08:01
Afbeelding
Weekendtip: zaterdag elfde editie Tynjerock Cultuur 8 dec., 21:52
Afbeelding
Weekendtip: Canadees duo wederom op Muziekpodium Cultuur 8 dec., 17:13
Afbeelding
'Uitgedund' Makkinga ontvangt Havelte Sport 8 dec., 16:00
Afbeelding
Een thuis. Want eigen haard ... Column 8 dec., 12:14