Elektrisch laden
Elektrisch laden Foto: Sietse de Boer

Meer laadpalen in openbare ruimte

Thema Auto

BEETSTERZWAAG Het aantal elektrische auto’s groeit. En daarmee ook de vraag naar elektrische laadpalen in de openbare ruimte. De gemeente Opsterland werkt mee aan een landelijk netwerk van openbare laadpalen. Binnenkort worden de eerste laadpalen in de openbare ruimte geplaatst.

De provincie Fryslân en de meeste Friese gemeenten hebben het plaatsen van laadpalen voor elektrische auto’s in de openbare ruimte gezamenlijk uitbesteed aan TotalEnergies. 

De aanvrager

Iedereen kan een laadpaal in de openbare ruimte aanvragen, maar er zijn wel een aantal voorwaarden. De aanvrager van een laadpaal binnen de openbare ruimte moet wonen of werken (minimaal 18 uur per week) in de gemeente Opsterland. Een voorwaarde is bovendien dat de aanvrager geen laadpaal op eigen terrein kan plaatsen. Pas dan is het mogelijk om een openbare laadpaal in de buurt aan te vragen. De aanvrager moet bovendien kunnen aantonen (binnenkort) over een elektrische auto te beschikken. Dit door middel van een (voorlopig) koop- of leasecontract, eigendomsbewijs of vergelijkbaar document. Een kentekenbewijs alleen is niet voldoende.

De locatie

Bij beoordeling van de aanvraag kijken de gemeente Opsterland en TotalEnergies of er andere openbare laadpalen in de omgeving beschikbaar zijn. Hierbij wordt een afstand van maximaal 250 meter van het adres van de aanvrager aangehouden. Is er wel een laadpaal binnen deze afstand dan wordt gekeken naar het gebruik van deze paal. Daarna wordt bepaald of een extra paal mogelijk is. TotalEnergies kijkt bij de beoordeling ook naar wat nodig is om de paal op deze beoogde locatie aan te sluiten op het elektriciteitsnet. De procedure tussen aanvragen en plaatsing vergt vier tot zes maanden.

Kosten

Voor de aanvrager zijn er geen kosten voor de aanleg van de openbare laadpaal. De kosten worden gedragen door TotalEnergies, zij zijn ook eigenaar van de laadpalen. De gebruiker betaalt voor het gebruik van de laadpaal. Voor het opladen is een oplaadpas nodig. Verschillende bedrijven bieden hiervoor abonnementen aan.

Gebruik

Een openbare laadpaal is openbaar, dus kan iedereen deze laadpaal gebruiken. Bij de laadpaal geldt een parkeerverbod voor niet-elektrische auto’s. Maar ook elektrische auto’s mogen de plek niet onnodig bezet houden. Is de accu vol, dan moet de auto worden verplaatst naar een andere parkeerplek. Bij deze parkeerplaatsen staat een blauw bord met een witte P en de tekst: ‘Opladen elektrische voertuigen’. Het is niet mogelijk een laadpaal te reserveren.

Stand van zaken

Het aanvragen van de elektrische laadpalen in de openbare ruimte is mogelijk sinds 1 december 2021. Opsterland heeft nu dertien aanvragen in behandeling. Binnenkort wordt de eerste laadpaal geplaatst, in Gorredijk.

Aanvragen

Aanvragen van een elektrische laadpaal in de openbare ruimte kan via www.laadpaalnodig.nl. Hier is ook informatie te vinden over waar op dit moment al laadpalen aanwezig zijn of voor welke locaties aanvragen lopen.

Op eigen terrein

Voor het plaatsen van een elektrische laadpaal op eigen terrein is geen vergunning nodig.

Meer SA!

Frank de Vegt en Sietze Boonstra bij een verdeelstation, achter hen de transformator.
Groen Oerrock is voorloper in Nederland Cultuur 2 uur geleden
Iris Overwijk en haar moeder Alie onthullen het monument bij de brug over de Heafeart.
Eigen monument voor wapendropping Nieuws 9 uur geleden
Loraine Westernent van de Stichting Sociaal & Vitaal
NoSa!: 'Aanpak sociale voedseltuin werkt' Nieuws 11 uur geleden
Oldtimersshow Hoornsterzwaag.
Oldtimer Festival in Hoornsterzwaag Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Vragen VVD over voortgang Kortezwaag Nieuws 6 mei, 15:48
Elk mei graach in fiskje.
'Efkes in slach oer de merk' Nieuws 6 mei, 15:48
Afbeelding
Stille omgang en herdenking 4 mei in Tijnje. Nieuws 6 mei, 14:44
Afbeelding
Parende ooievaars op Gordykster nest (met video) Algemeen 6 mei, 11:22