Speeltuin De Vlieger.
Speeltuin De Vlieger. GORREDIJK 8-9-2021 Speeltuin de Vlieger Hilda Rozenberg Sjoukje van der Bosch Paul Overwijk Maaike van Ginkel.

Kinderen eigen plek in nieuwe speeltuin De Vlieger

Nieuws
Buurtbewoners hebben plannen voor een nieuwe speeltuin naast de voormalige basisschool De Vlieger in Gorredijk. De gemeente Opsterland heeft al toestemming gegeven en er is al een behoorlijk bedrag toegezegd. Maar nog niet genoeg.
Vlak naast de voormalige basisschool De Vlieger aan De Vlecke ligt een mooi groen grasveld, omringd door vrijstaande huizen en rijtjeswoningen. Het terrein grenst nergens aan een openbare weg. Dat maakt het een perfecte, veilige speelplek. Een oase van rust, waar kinderen zorgeloos kunnen spelen. Het vierkoppige bestuur legt de plannen nader uit. Sjoukje van den Bosch: “Der binne yn dit diel fan ‘e Gordyk genôch bern, mar dy sjochst noait. Want der is hjir gjin boarterstún. Wy wolle bern oant tolve jier graach in plak jaan.” De buurt kent meerdere scholen en er komen steeds meer jonge gezinnen wonen. Paul Overwijk woont zelf naast het nu nog lege grasveld: “Bern kinne hjir net bûten boartsje. Der wurdt hjir fierstente hurd riden.”
Het project is in 2019 gestart, maar door corona behoorlijk vertraagd. De gemeente Opsterland is echter positief en heeft al 10.000 euro toegezegd. Thea van Cleeff: “De gemeente wol ús graach helpe. Sy soargje ek foar it ûnderhâld en de drainage. Sa’t it no stiet, kinne wy takom jier yn ‘e maitiid begjinne mei de oanlis. Yn juny kinne wy dan iepen. Moai op tiid foar de simmerfakânsje.”

Kinderen denken mee

Het bestuur weet al precies hoe het speelterrein eruit moet zien. In overleg met de firma Kompan is een plan gemaakt voor de indeling van de ruimte. Basisschool De Librije werkt ook mee; tekeningen van de kinderen zijn gebruikt bij het ontwerpen van de speeltuin. Paul Overwijk licht het plan nader toe: “Alle tastellen binne sertifiseard. Wy meie sels neat meitsje. Alles wurdt makke troch Kompan.” Naast een glijbaan, schommels en een speelhut komen er duikel- en klimrekken. Het kroonjuweel is een echte kabelbaan. Hilda Rozenberg: “Alle tastellen binne makke fan natuerlike materialen. Alles is fan hout. Behalve de glydbaan fansels.”
Speeltuin De Vlieger moet meer zijn dan een speeltuin. Sjoukje ziet het al helemaal voor zich: “De boarterst?n kin ek brûkt wurde foar in buertbarbecue. Of foar aaisykjen mei Peaske. It hat ek in sosjale funksje.” Is het bestuur niet bang dat de speeltuin een hangplek wordt voor de oudere jeugd? Paul twijfelt geen moment: “Nee, wy wenje hjir flak nêst en ha frij ?tsicht op ‘e boarterstún. Ik sjoch der wol op ta.”
De plannen zijn mooi, maar de financiering is nog niet rond. Het totale project kost 60.000 euro, waarvan nu circa 35.000 euro is toegezegd. Het bestuur is nog op zoek naar donateurs en andere gulle gevers voor de resterende 25.000 euro. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij Paul Overwijk: 06-5598 2847 of Facebook.com/boarterstundevlieger
 

Meer SA!

Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 8 uur geleden
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 14 uur geleden
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 14 uur geleden
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen 3 mei, 10:32