Afbeelding

LDODK op koers na winst op HKC

Sport

GORREDIJK LDODK/Rinsma Modeplein behoudt na speelronde twaalf haar koppositie in de Korfballeague. Maar gemakkelijk ging het niet. In een intense wedstrijd legde het bezoekende HKC/Creon Kozijnen uit Hardinxveld-Giessendam de thuisploeg het vuur na aan de schenen. Pas in de tweede helft nam LDODK afstand: 27-23.

“HKC is niet zo maar een ploeg die je even aan de kant zet. Dat wisten we van te voren. Je ziet ook dat ze het PKC bijvoorbeeld heel lastig maakten.” Bij coach Gerald Aukes was dan ook totaal geen sprake van onderschatting van HKC. “Eerlijk gezegd had ik ook verwacht dat zij in deze fase van de competitie hoger op de ranglijst zouden staan.” Vooral de eerste helft had LDODK, dat voor het eerst experimenteerde met het dameskoppel Marjolijn Kroon-Femke Faber in een vak, moeite om afstand te nemen van HKC.

Met name het herenduo Daan Koppenol en Danny den Dunnen kreeg in de eerste helft te veel ruimte en kon ook te vaak herhalen, waardoor HKC aan bleef haken. Ondanks het met scherp schietende koningskoppel Kroon-Faber met maar liefst tien treffers in de eerste helft. “Dat experiment pakte in elk geval goed uit. Dat is ook goed om te weten, met het oog op het vervolg in de competitie.” LDODK ging met een krappe 15-14 voorsprong de rust in.

“Zij konden de eerste helft te veel herhalen. Wij gaven te veel ruimte weg. Zij verdedigden achter. Aanvallend lag ons tempo mede daardoor te laag.” En dat noodzaakte Aukes toch om een tactische wissel toe te passen. Na rust werd Harjan Visscher ingebracht om samen met Terrenc Griemink het duo Koppenol en Den Dunnen uit te schakelen. Julian Frieswijk schoof door naar het andere vak om tegenover de lange Eliza Roest te rebounden. Frieswijk kwam weer in zijn kracht, waardoor Erwin Zwart eindelijk eens een paar keer kon herhalen. En dat was ook nodig. Zwart heeft ze wel eens gemakkelijker gemaakt. Terwijl in het andere vak Griemink en Visscher verdedigend heersten. Vooral Griemink maakte indruk met zijn steals, rebounds en verdedigende acties. Door deze wissel werd Ran Faber naar de bank verwezen.

“Die wissel pakte goed uit voor beide vakken. Echt een win-winsituatie. Ook speelden we in de tweede helft aanvallend met meer tempo.” LDODK bouwde mede daardoor in de tweede helft haar voorsprong gestaag uit naar 23-17. In de slotfase zakte de concentratie in waardoor HKC toch weer iets dichterbij kwam. Maar het gat bleef ruim voldoende voor de winst.

Al met al een prima avond dus voor LDODK. “Verdedigend zal het overall wel beter moeten. Maar aanvallend hebben we het goed gedaan. Meer dan 120 keer geschoten. Dus dat is prima.” LDODK blijft daarmee ranglijstaanvoerder. “We zitten op koers.”

Op zaterdag 17 februari speelt LDODK haar volgende wedstrijd. Dan wacht Fortuna in Delft. Aanvang: 19:30 uur.