Danijel en Julia Agricola trainen hard om hun doelen te bereiken.
Danijel en Julia Agricola trainen hard om hun doelen te bereiken. Foto: Gurbe van der Woude

De dromen van Danijel en Julia

Sport

TERWISPEL Bij het gezin Agricola bepaalt sport een groot gedeelte van de dagelijkse agenda. Danijel (17) is een talentvolle wielrenner en droomt van een carrière als profrenner. Zijn vijftienjarige zusje Julia glijdt als een vis door het water en hoopt als zwemster ooit actief te zijn op de Olympische Spelen.

Danijel was nog maar ‘in mantsje’ van zeven, toen vader Johannes en moeder Corina tijdens een fietstochtje van de familie het talent van hun zoon voor het eerst ontwaarden. “Hy trape op syn mountainbike mei swiere bannen sa maklik by ús wei, koest fuort sjen dat hy oanlis hie.” De jonge wielrenner is trouwens vernoemd naar de Kroatische voetballer Danijel Pranjic die van 2005 tot 2009 voor sc Heerenveen uitkwam. 

Dat dochter Julia in het zwembad niet tot de middelmaat behoorde, werd duidelijk nadat ze op haar achtste tijdens een wedstrijd op de 200 meter wisselslag een Fries record zwom. “Wy wisten it net, want wy wiene gjin âlders dy’t der ferstân fan hienen, mar doe krigen wy in appke mei ‘felisiteard’. Sy hie it record van Marrit Steenbergen ferbeterre. Doe tocht ik: ‘bliksem do kinst wol in bytsje swimme’”, vertelt vader Johannes. 

Beheerst trainen

Danijel begon op zijn achtste met fietsen. Hij koerste voor wielervereniging Drachten, De Driehoek, De Peddelaars en komt nu uit voor Willebrord Wil Vooruit uit het Brabantse Rucphen. Deze club richt zich op renners die erbovenuit steken en neemt deel aan grote rondes. Hij traint onder begeleiding van Jens Dekker, ooit wereldkampioen veldrijden bij de junioren. Dekker maakt de trainingsschema’s voor Danijel en zorgt voor een goede opbouw. “Je moat in soad traine, mar wol ferantwurde om’t ik noch yn ‘e groei bin”, vertelt de jonge wielrenner. Danijel traint twaalf uur in de week en fietst soms naar Groningen waar hij de havo volgt aan de Topsport Talentschool. “Sa pak ik moai twa trainingsoeren mei. Mem hellet my middeis wer op mei de auto.” De stip aan de horizon werd al jong gezet. Danijel heeft een duidelijk doel voor ogen. De jonge inwoner van Terwispel wil ooit deel uitmaken van het profpeloton. Het kan, denkt vader Johannes. “Hy libbet foar syn sport, hat noch nea in glês bier hân. As der hurdfytsen op telefyzje is, kin hy oan de hâlding fan it fytsen sjen wa’t it is. Hy is der fol fan en dat moat ek at je wat berikke wolle.”

Grote drive

Wielrennen past bij hem, vindt Danijel. Het is een sport waarin je je niet achter teamgenoten kunt verschuilen. De bescheidenheid waarmee Danijel over zichzelf praat, is verdwenen als hij op de fiets zit. De drive om te slagen is groot. “Ik doch der alles oan. Ik train mei plezier, mar de wedstriden bin myn grutste motivaasje”, aldus Danijel die in 2022 in de Ronde van Gorredijk bij de nieuwelingen als eerste over de meet kwam. 

Danijel is eerstejaars junior. Over twee jaar maakt hij de stap naar de beloften. Spannende jaren, want dit en volgend jaar moet hij zich in de kijker fietsen bij de profformaties. “Der stiet wol druk op”, beseft de jonge wielrenner. “As je nei de beloften gean, moat je foar in profploech fytse. Oars misse je de slach. Ik wol der alles oan dwaan om te slagjen.”

Talentontwikkelingstraject

Zus Julia hoopt over negen jaar actief te zijn op de Olympische Spelen in Australië. Dat betekent niet dat de talentvolle zwemster het rustig aan kan doen. Dat zit ook niet in haar aard. De 15-jarige vwo-scholiere houdt niet van middelmaat, niet in haar sport en niet op school. Haar rapportcijfers zijn meer dan uitstekend. “Wy hoege nea te sizzen dat se leare moat”, vertelt vader Johannes. Julia was zes toen ze haar C-diploma haalde. Via HZPC in Heerenveen kwam ze bij de Drachtster zwemvereniging DZPC terecht. 

Toen Julia bij een NK in Leiden met de betere zwemsters meekon, werd ze zich bewust van haar potentie. Talent heeft ze zeker, want Julia maakt deel uit van OpleidingsCentrum Noord (OC) van de KNZB, een talentontwikkelingstraject voor beloftevolle zwemmers. Einddoel van de OC is deelname aan de Olympische Spelen. “Mar dat is noch fier fuort”, vertelt de talentvolle zwemster. “Ik wol my earst pleatse foar it Europese kampioenskip, dat is makliker te heljen.” Haar trainer bij het OC denkt dat het Julia kan lukken, vertelt vader Agricola. “Net fanwege har swimtechnyk, mar foaral troch har drive. Op basis fan har mentaliteit is Julia neffens har trainer in high potential.” 

Vroege wekker

De top bereiken vraagt inzet en toewijding. Vroeg opstaan is niet bijzonder bij de familie Agricola, die een veehoudersbedrijf met 180 koeien runt, maar Julia staat zes keer in de week voor het krieken van de dag op. Om kwart over vier gaat de wekker zodat ze vroeg haar baantjes kan trekken. Dat doet de zwemster zonder morren. “Ik bin it ritme wend, wurd automatysk wekker.” 

Hoewel de borstcrawl haar beste discipline is, heeft Julia zich nog niet gespecialiseerd. Ze traint alle zwemnummers. “Dat is better foar myn ûntwikkeling en is ek it adfys fan it OC.” Ze traint hard en dat is nodig, want in haar leeftijdscategorie is sprake van sterke concurrentie. “Ik wol graach in poadiumplak by it NK, mar dêr moat ik hiel bot myn bêst foar dwaan.”

Broer Danijel droomt van een carrière als wielerprof, met zwemmen kun je geen bestaan opbouwen, weet Julia, die ooit in de voetsporen hoopt te treden van haar voorbeelden Ranomi Kromowidjojo en Kira Toussaint. “Ik tink dat ik letter mei bisten wurkje wol. Ik ha al fanôf myn seisde in Welsh pony en wol graach in eigen hynder. In eigen stâl mei hynders liket my wol wat.”

Agenda

Danijel en Julia werken hard aan hun sportcarrière, maar zouden het niet redden zonder de steun van vader Johannes en vooral moeder Corina, de drijvende kracht achter het sportieve duo. De agenda van het gezin Agricola staat vaak volledig in het teken van de veel tijd opslokkende trainings- en wedstrijdverplichtingen van zoon en dochter.

Zo nam Danijel dit voorjaar deel aan een koers in het Zeeuwse Borssele, terwijl Julia diezelfde dag een wedstrijd in Den Haag zwom. Moeder Corina pikte vanuit Zeeland haar dochter op om daarna met het hele gezin door te rijden naar het Belgische Charleroi waar Julia op het vliegtuig stapte voor een trainingskamp in Italië. “Wy bin moarns om njoggen oere fuortgien en lutsen nachts om ien oere de doar wer achter ús ticht. Dat bin lange dagen.”

Meer SA!

De Grevensmolen in Vegelingsoord.
Molendag in teken van werk van Luitje de Goed Cultuur 4 uur geleden
Afbeelding
Computer says 'No'... Column 5 uur geleden
Afbeelding
NoSa!: Bas spoort vervuilers oceaan op Nieuws 6 uur geleden
Marcel van Opzeeland, Harry Berga en Paula Uuldriks.
Wethouder Marcel van Opzeeland: 'Economische kracht deels verborgen' Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Speuren naar verhaal achter foto in De Skâns Cultuur 23 uur geleden
Aanvoerder Remko Dam verzendt een pass.
Read Swart-aanvoerder Dam: 'Wy ha sa gau mooglik punten nedich' Sport 8 mei, 14:01
Afbeelding
Fietsend langs Smallingerlands geluid Cultuur 8 mei, 13:48
Arend Waninge
Moai span Column 8 mei, 12:31