De Grevensmolen in Vegelingsoord.
De Grevensmolen in Vegelingsoord. Udo Ockema

Molendag in teken van werk van Luitje de Goed

Cultuur

BEETSTERZWAAG De Sa! Moanne fan it Erfskip stond op 15 november vorig jaar in het teken van Luitje de Goed uit Beetsterzwaag. Tijdens de Molendag op 11 mei is er meer van het werk van deze bijzondere Sweachster te zien bij de Grevensmolen in Vegelinsoord.

De uit Adorp afkomstige Luitje de Goed werd in 1876 benoemd tot polderopzichter van de Groote Veenpolder in Op- sterland en Smallingerland. De nog jonge Luitje startte naast deze baan een eigen architectenpraktijk. De resultaten zijn in Beetsterzwaag nog altijd zichtbaar aan verschillende beeldbepalende panden in de Hoofdstraat. Minder bekend is dat De Goed ook door andere polders werd ingeschakeld als waterbouwkundig adviseur. 

Hij had veel kennis over modernisering van de bemaling. Rond 1900 werden de door wind aangedreven veenpoldermolens vervangen door (stoom)gemalen. Zo  klopte het bestuur van de Haskerveenpolder in 1901 bij De Goed aan. De Grevensmolen in Vegelinsoord is een van de windmolens die is blijven bestaan omdat het polderbestuur een advies van De Goed afkeurde. Luitje wilde namelijk álle molens van de Haskerveenpolder in één keer vervangen door het nieuw te bouwen stoomgemaal. Ingenieur Karel Pringle van Provinciale Waterstaat moest de plannen controleren, maar vond De Goed te voortvarend. 

De huidige beheerders van de molen zijn blij dat het toen zo is gelopen. De Grevensmolen is namelijk de laatste compleet overgebleven veenpoldermolen van Friesland. Interessant is de authentieke woning in de molen. De Polder van het 6e en 7e Veendistrict (regio Tijnje) had hetzelfde type molens. Ook in de huidige tijd heeft Vegelinsoord een link met Opsterland. De Grevensmolen wordt beheerd door molenaars Job Koehoorn uit Ureterp en Frank Terpstra uit Beetsterzwaag.

Op zaterdag 11 mei, tijdens de Nationale Molendag is publiek tussen 10.00 en 17.00 uur welkom in de Grevensmolen aan de Deelswal 4 in Vegelinsoord (navigatie instellen op nr. 3).

Meer SA!

Sietse en Leentje van den Berg waren altijd samen in de winkel actief.
Sietse en Leentje stoppen met Wooncentrum Ondernemen 3 uur geleden
Afbeelding
Digitale erfenis Column 4 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman opende de buitenexpositie.
Blijvende indrukken van Jan Loman Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Humanitas Eetcafé genomineerd Nieuws 8 uur geleden
Arend Waninge
Dekoarum Column 22 mei, 12:01
Silvan Siebenga (rechts) viert feest met Olaf Nijholt die tegen MKV’29 twee keer scoorde en daarmee Bakkeveen voor degradatie behoedde.
Toekomst voetbal Bakkeveen vol vraagtekens Sport 22 mei, 08:06
Afbeelding
Discussie over opvang vluchtelingen Nieuws 22 mei, 08:04
Er kwamen zo'n vierhonderd mensen naar het Fredesfestival in Nij Beets.
De draden van contact op Fredesfestival Nieuws 21 mei, 15:39