Thijs Oud
Thijs Oud LANGEZWAAG 1-11-2021 Thijs Oud.

Thijs Oud: ‘Muziek draait om beleving’

Sa! yn petear mei
In zijn rol als provinciaal projectleider Méér Muziek in de Klas is Thijs Oud dagelijks gepassioneerd bezig met de innovatie van het muziekonderwijs. Hij is wars van ‘sjoch wat se al kinne’, maar zet veel meer in op muziekbeleving. “Wy moatte soargje dat bern iepen stean foar keunst en kultuer.”  
In de tot kantoor omgebouwde garage staan twee grote stevige koffers. De inhoud is verrassend. Een soort orgel in vele delen. Bedoeld om kinderen op school te laten ontdekken hoe een instrument in elkaar steekt. Thijs Oud geniet ervan als hij ziet hoe kinderen daarmee omgaan. “Se leare hoe’t ynstruminten yn elkoar stekke. Oer klankkasten en oer dat lucht troch pipen lûd opsmyt.” Het past helemaal bij de innovatie in het muziekonderwijs, zoals Oud die graag ziet. Hij vindt dat we af moeten van series van een aantal lessen op instrumenten om dan na tien keer te laten zien dat de kinderen een liedje kunnen spelen, het ‘sjoch wat se al kinne’. “It draait net om de prestaasje nei tsien lessen. De ynnovaasje sit yn de beleving. Lit sjen hoe’t in instrumint wurket, hoe’t in orkest yn elkoar sit. At de beleving der is, dan komt de rest fansels.”  
De innovatie in het muziekonderwijs zit volgens Oud ook in het vakoverschrijdende. Zo zet de provinciale invulling van het landelijke project Méér Muziek in de Klas onder de titel ‘Us liet mei in ferhaal’ in op meertaligheid in de muziek. “En dan is der ek plak foar it Frysk. Dêr is lesmateriaal foar ûntwikkele.” Het mes snijdt zo aan meerdere kanten.

Structureel meer

Méér Muziek in de Klas is een landelijk initiatief waar Koningin Maxima zich enorm voor inzet. Doel is om structureel muziekonderwijs te organiseren voor alle 1,4 miljoen kinderen in het basisonderwijs. Thijs Oud is projectleider in Fryslân. Hij moet ervoor zorgen dat alle partijen die in 2018 het convenant ondertekenden, daar nu ook invulling aan geven. Bij het project zijn de scholenkoepels, de opleidingsinstituten, de centra voor de kunsten en de lokale en provinciale besturen betrokken. “Ik bin de oanjager.” Het is een rol die Oud goed ligt. Hij is al decennia lang bij menig muziekproject betrokken en dirigeerde meerdere toporkesten.
Het project in Friesland leidt naar de dag van de Meispelen, op 20 mei 2022. Dat wordt een combinatie van meerdere cultuurvormen. Met naast muziek ook dans, beeldende kunst en theater. “Alle skoallen wurdt frege der oandacht oan te jaan. Dêr is ek subsydzje foar.” Via het onderdeel muziekmatch probeert Oud ook de muziekverenigingen bij het project te betrekken. Hij ziet de Meispelen ook voor hen als een uitgelezen kans om zich te laten zien. “Dan wurdt dúdlik welke bern troch de muzyk grepen binne. Ek de âlders binne der dan. It kin foar muzykferienigingen in geweldige fiver wêze.”

Meer SA!

Arend Waninge
Hangmatdag Column 14 uur geleden
Van Teyens Fundatie
Van Teyens steunt initiatieven Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Roadtrip van Lamme Schooier bij Revalidatie Friesland Cultuur 19 uur geleden
Hans Meinsma voor zijn fietswinkel in Wijnjewoude.
Meinsma Fietsen bestaat 120 jaar Ondernemen 19 uur geleden
Buurtbewoners van De Plasse plaatsten een protestbord.
Niemand blij met waterfabriek Luxwoude Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Informatiebord Imke Klaverpad Nieuws 14 mei, 13:53
Het definitieve plan voor de nieuwe Aldi in de Hoofdstraat van Gorredijk.
Gemeenteraad akkoord met Aldi-plan Nieuws 14 mei, 13:50
De voormalige basisschool De Trime in Beetsterzwaag wordt nu antikraak bewoond.
Positie Sweachsters in 'De Trime' is aan ontwikkelaar Nieuws 14 mei, 13:49