Mariska van Balen herintroduceerde drie jaar geleden Van Balen koffie.
Mariska van Balen herintroduceerde drie jaar geleden Van Balen koffie. Siebe Kuipers

NoSa: “De filterkoffie komt weer helemaal terug’

Ondernemen

GORREDIJK Even geen glaasje water op tafel, maar onvervalste koffie. Vers gezet in de studio. Mariska van Balen uit Heerenveen vertelt in NoSa! over de koffiecultuur en over het familiebedrijf Van Balen koffie.

De familie Van Balen startte in 1881 naast het Planetarium in Franeker met de handel in koffie. Na drie generaties stopte dat in 1985. Maar Mariska van Balen besloot drie jaar terug het koffiemerk weer te herintroduceren.

Aan tafel giet ze het water van binnen naar buiten op het filter. “De filterkoffie is weer op de weg terug, maar er zijn natuurlijk ook veel andere manieren om koffie te zetten. Koffie is iets heel persoonlijks.”

Om de pure smaak te proeven, drink je koffie zwart, legt Mariska uit. “Melk werd vroeger geïntroduceerd om de bitter smaken er uit te halen.”

En net zoals wijn, whiskey en bier kun je ook rond koffie hele proefsessie houden. “We hebben ni een standaard koffie en een koffie met wat fruitiger smaak. Ik werk nu ook aan een wat sterkere variant. Ik merk dat daar in het noorden veel behoefte aan is.

De gasten in de nieuwe NoSa!: Keimpe Strikwerda uit Gorredijk (voorzitter Bond Friese VogelWachten), Arnaud Dijkstra uit Ureterp van de Friese Rijders voor Oekraïne, Jelle Jeensma uit Frieschepalen over muziekluisterclubs en Mariska van Balen uit Heerenveen over het familiebedrijf Van Balen Koffie. Kijk hier de hele uitzending: 


Meer SA!

Afbeelding
Gorredijk de kluts kwijt: derde verlies op rij Sport 11 uur geleden
Jubbega miste tegen Blauw Wit '34 veel kansen.
Beter Jubbega staat met lege handen Sport 13 apr, 21:50
Afbeelding
Wat is dat nou boven Gorredijk? Nieuws 13 apr, 11:51
Martel Tromp: ‘We moeten er zondag tegen Wilper Boys vanaf de aftrap staan. Als we achter komen wordt het lastig de wedstrijd nog om te buigen.”
Bakkeveen gaat voor laatste strohalm Sport 12 apr, 16:15
Meester Marinus vertelt het verhaal van Gerke Numan.
Leerlingen De Treffer staan stil bij oorlog, bevrijding en vrede Algemeen 12 apr, 16:12
Afbeelding
De Vrieswijck fase 2 Column 12 apr, 12:45
Afbeelding
Tennisverening Gorredijk 75 jaar Sport 12 apr, 12:23
Het Fries Symfonie Orkest onder leiding van Gerhart Drijvers.
Weekendtip: Gekooide Vogels door het Fries Symfonie Orkest Cultuur 12 apr, 10:34