Maud Stelma.
Maud Stelma. Foto: Joris Brouwer

Maud staat in de finale van Miss Beauty Friesland

Nieuws

LIPPENHUIZEN Als je een boek zou zijn, welke titel heeft dat boek dan en waarom? Dan volgt ineens een vraag in het Engels en wat verzin je dan? Maud Stelma koos een titel die bij haar past als spontane meid. En dat hielp haar de finale van de Miss Beauty of Friesland-verkiezing te halen.

Lezers kennen Maud (19) als amazone. Haar bijzondere momenten als jong dressuurtalent beschreef Sa! in maart 2021. Ze werd zeven keer Fries kampioen en sloot vorig jaar haar ponydressuurcarrière af met landelijk brons in Z-ponyviertal. Nu is ze als paardenmeisje ineens finaliste in een beautycontest. “Ik ha my nea besich holden mei myn úterlik, ik bin net sa’n moadepopke.” 

En toch meldde Maud zich aan voor de race om de mooiste van Friesland. Hoe kan dat? Ze werd vorig jaar gescout door een meisje dat eerder meedeed. “En doe tocht ik: no moat ik wol.” Op de castingdag van 7 januari stond ze tussen 93 mooie medekandidaten. Tot haar eigen verbazing werd ze uitgekozen als een van de 21 finalisten. “It wie in spannende dei. Nei de earste foarstelronde kaam de bikini-ronde, dat fûn ik best spannend.” 

Want, zo legt ze uit, ze is een van de jongere deelneemsters en moet het opnemen tegen dames met meer proportie. “Ik bin noch mar sa’n famke.” De derde vragenronde, volledig in het Engels, vond ze pittig. Zo kwam er de vraag: als je een boek zou zijn welke titel heeft dat boek dan en waarom? Ze koos als titel ‘Brave’. Dat heeft iets van dapperheid in zich maar ook spontaniteit, legde Maud aan de jury uit. “En ik doch graach spontane dingen.” 

Het viel in goede aarde, misschien hielp het haar richting finale. “Ik ha wol sein: jou my in hynder en ik wit wat ik dwaan moat. Mar mei dit, dizze ferkiezing, wit ik net wat ik ferwachtsje moat.” 

Maud mag je gerust een mooie meid noemen met haar blonde krullenbos. Maar de missverkiezing gaat niet alleen om het mooie uiterlijk, verzekert ze. “It is net echt in kompetysje. Moatst hiel bot wurkje oan dysels. Motivaasje en ynset telt bygelyks foar 35 prosint mei yn de puntentelling.” 

De deelnemers krijgen ook punten voor hun inzet voor het goede doel: de LINDA.foundation. Ook Maud probeert zoveel mogelijk geld op te halen voor dit doel. “Ik bin fan it hynderriden, dus dêr leit myn ynset.” Op zondag 3 maart geeft ze de hele dag paardrijlessen voor dit doel. Wie les wil hebben van Maud kan zich opgeven via maudstelma@icloud.com

Maud zit in het tweede jaar van de pabo (leraar basisonderwijs) in Groningen en loopt stage op de basisschool in Jubbega. Daar speelt ze ook bij de toneelvereniging, in december nog bij het Sinterklaassprookje. “Dêr ha ik hiel entoesjast oer ferteld by de foarronde.” En dat kan helpen, want tot haar verrassing is Maud uitgekozen om voorop te dansen bij de openingsdans op de finaledag van 30 maart. Stemmen op Maud kan tot vrijdag 29 maart via 
missbeautynetherlands.com/product/beauty-maud.

Meer SA!

De Grevensmolen in Vegelingsoord.
Molendag in teken van werk van Luitje de Goed Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Computer says 'No'... Column 3 uur geleden
Afbeelding
NoSa!: Bas spoort vervuilers oceaan op Nieuws 3 uur geleden
Marcel van Opzeeland, Harry Berga en Paula Uuldriks.
Wethouder Marcel van Opzeeland: 'Economische kracht deels verborgen' Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Speuren naar verhaal achter foto in De Skâns Cultuur 21 uur geleden
Aanvoerder Remko Dam verzendt een pass.
Read Swart-aanvoerder Dam: 'Wy ha sa gau mooglik punten nedich' Sport 8 mei, 14:01
Afbeelding
Fietsend langs Smallingerlands geluid Cultuur 8 mei, 13:48
Arend Waninge
Moai span Column 8 mei, 12:31