Rika de Leeuw bij haar 'chocoladegroep' zijdehoenders.
Rika de Leeuw bij haar 'chocoladegroep' zijdehoenders. Foto: Renske Woudstra

Ondernemend ondanks ziekte

Nieuws

TIJNJE Groot, kleurrijk en heel lief. Haan Douwe is onverstoorbaar, ‘zijn’ tien brahma-hennen komen nieuwsgierig tokkend kijken. Het is een geliefd ras, vertelt Rika de Leeuw. De broedeieren van de brahma’s gaan naar fokkers over de hele wereld. Een hobby is uitgegroeid tot een serieus bedrijf: Hobby Kip Friesland.

Ineens ging het razendsnel; dit jaar groeide haar Instagram-account naar dertienduizend volgers. Van huis uit heeft Rika als hobby altijd kippen gehad. Het fokken bleef een hobby, totdat in 2020 na een tekenbeet de ziekte van Lyme toesloeg, met het jaar daarop long covid. Omdat ze hierdoor niet kon werken - ze was onder andere melkster - besloot Rika in juli dit jaar een bedrijf aan huis te starten. Met kippen welteverstaan; een toom brahma, drie tomen USA zijdehoenders en een toom Duitse faverolles. 


Genieten op een eigen gemaakt kippenschommeltje - Foto: Rika de Leeuw

Haantjes

In 2016 begon het fokken eigenlijk al, toen haalde ze haar eerste doosje brahma-eieren uit Nieuwehorne. Uit die tien eieren kwamen zes hennen en een haan in veel verschillende kleuren. “De lêste fan dy kipen is foarich jier deagien.” Afgelopen zomer overleed ook haar oudste kip Tina op de voor kippen bijzondere leeftijd van elf jaar. En ja, bij haar mogen de meeste kippen oud worden, een enkeling verkoopt ze om de populatie te verjongen. En de haantjes? Nog in het ei weet ze al dat het een haantje wordt; die eieren laat ze meestal niet uitkomen. “Mar hoantsjes yn moaie kleurslaggen bin ek wol goed te ferkeapjen.” 

Inmiddels levert Rika met Hobby Kip Friesland over de hele wereld broedeieren en verkoopt ze kuikens en kippen. Daarnaast opende Rika onlangs een winkeltje. “Mei sa’n soad folgers op Instagram, waard ik troch in leveransier frege om natuerlike middelen foar kipen te ferkeapjen. Dat wie it begjin fan it winkeltsje.” In het winkeltje verder een snoephoek met traktaties voor kippen, kokosmatten met kippenafbeeldingen, kippenschommels, meelwormen en larven - alles voor kuikens en handige of leuke andere zaken die met de kip te maken hebben. Een bijzonder onderdeel van haar bedrijf is mestonderzoek. Kippenhouders kunnen, op afspraak, mest van hun kippen aanleveren. Rika test de mest op wormen en darmparasieten en geeft vervolgens een behandelingsadvies.

Rustige rassen

Achter op het grote erf kraait een haan bij de zijdehoenders. Het is een jonkie, die kraait even wat meer, legt Rika uit. Ze koos bewust voor rustige rassen die niet veel kraaien. En ‘s ochtends gaan de nachthokken pas om 9 uur open, in het weekend een uurtje later. De twee tomen zijdehoenders zitten naar kleur geschikt in prachtige nieuwe hokken. “Sjoch, dit is de chocoladegroep”, wijst ze naar de fluffy kleine donsballen in bruintinten. Ze dragen namen als Milka en Tony, bedacht door haar Insta-volgers. In de huiskamer staan de professionele broedmachines. “Hjiryn lizze de earste aaikes fan myn hintsjes fan dit jier.” Als de eitjes na 21 dagen uitkomen, filmt ze dat voor haar volgers. Rika heeft ook een broedservice voor mensen die de eieren van eigen kippen willen laten uitbroeden. “Ik ferhier ek twa lytse broedmasyntsjes oan skoallen sadat bern sjen kinne hoe’t de aaien útkomme.” 

Grijze roodstaart Toto roept “Hoi hoi”, Zwitserse sennenhond Duco is druk met zijn bot en poes Famke claimt haar plek op tafel. Rika en haar vriend Tim omringen zich graag met dieren. En, mijmert Rika, haar ziekzijn heeft haar veel gebracht: “Sokke leuke klanten en kontakten, dat docht my goed.” Voorlopig is ze nog afgekeurd en krijgt ze een uitkering. “Ik jou netsjes op wat ik fertsjinje, mar dat is troch alle ynvestearringen noch net folle.”
hobbykipfriesland.nl

Meer SA!

RWF viert de handhaving in de derde klasse na de zege op Twijzel.
RWF na nipte overwinning op Twijzel veilig Sport 18 mei, 16:54
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31