De jubileumviering met een openingswoord van wethouder Hedwich Rinkes (midden).
De jubileumviering met een openingswoord van wethouder Hedwich Rinkes (midden). Foto: Galerie Mildam

Al veertig jaar kunst in kerkje Mildam

Cultuur

MILDAM Zo van achter het aanrecht belandde Froukje Balstra in het Kreatief Kollektief. Geschreven met ‘k’s’, dat deed je zo in de jaren tachtig. Het Kollektief bewoog in de veertig jaar van haar bestaan mee met de tijd: van creatievelingen naar de huidige groep kunstenaars die kunst tot leven brengen in het oude kerkje van Mildam.

Nadat het dorp het kerkje behoedde voor sloop, werd er een nieuwe  bestemming gezocht. “Se trommelen minsken út it doarp op om mei harren hobby’s in stand yn te rjochtsjen yn it tsjerkje.” Froukje had, en heeft, als hobby bloemschikken en gaf gehoor aan de oproep. “Ik hie doe in stand mei droechblommen, dat wie it begjin.” 

Het kerkje wordt beheerd door stichting It Alde Tsjerkje Mildaem; het was voor het stichtingsbestuur even zoeken naar de toekomst.  “Der siet earst in weefplaats yn, mar as minsken dêr in kear west wienen, kamen se net wer. Doe ha se in oare foarm socht.” Die andere vorm werd in 1983 het Kreatief Kollektief; een aantal hobbyisten uit het dorp die het kerkje gebruikten als atelier en voor wisselexposities. 

Tot 1992 was Froukje lid van het Kollektief. De leden huurden het kerkje van de stichting, dat is nu nog zo. Maar, zegt Froukje, in haar tijd was de huur moeilijk op te brengen voor leden die met hun hobby eigenlijk niets verdienden. “We sochten wol de publisiteit om minsken nei it tsjerkje te krijen.” Memorabel is die keer toen ze de kerk volledig in landbouwplastic inpakten. Bergbeklimmende studenten werden opgetrommeld om die klus te klaren. En dan komt de grap: “We stienen te wacht- sjen op sjoernalisten, want dêr gie it ús fansels om.” En wat bleek, zegt ze grinnikend terugdenkend: ze waren vergeten de pers in te seinen.

Een kleine tien jaar geleden maakte It Alde Tsjerkje een frisse nieuwe start. De samenstelling van het Kreatief Kollektief veranderde; geen Hindelooper schilderwerk of 3D-kaarten meer, maar kunst van nieuwe leden die verdergingen onder de naam Kunstkollektief. Het kerkje werd een paar jaar later omgedoopt van Galerie It Alde Tsjerkje in Galerie Mildam. 


Hedwich Rinkes luidt de feestelijkheden in. - Foto: Galerie Mildam

Verloop in de Kollektiefleden was er en is er nog steeds, zegt Foekje Bajema, sinds 2008 lid van het Kunstkollektief. Toen zij toetrad was de galerie nog niet online te vinden, daarmee ging zij aan de slag. “En yn dy tiid hiest ek noch sokkebreidzje en poppeklean yn it tsjerkje, dat is hiel wat oars as watst no sjochst.” Wat zien bezoekers nu dan? Gerben Tuinstra: “Dat is keunst of ambacht.” 

Kunst die je met behulp van een ambacht maakt, vult Foekje aan. Zelf leerde zij bijvoorbeeld het ambacht glas in  lood. Dan rijst nog de vraag: wat is kunst? Foekje: “Keunst is as it je rekket, dat it wat mei je docht en in boad- skip hat.” Goede kunstobjecten van kwaliteit die met aandacht en zorgvuldig zijn gemaakt. De zeven leden van het Kunstkollektief tonen schilderijen, glaskunst, weefkunst, keramiek, viltkunst, landschapsaquarellen en grafisch en fotografisch 2- en 3D-werk.

Zaterdag vierde het Kunstkollektief haar veertigjarig jubileum, ingeluid door wethouder van cultuur Hedwich Rinkes, die ook het eerste exemplaar van het jubileumboekje kreeg. Voor amateur- en professionele kunstenaars is een kunstwedstrijd uitgeschreven met als thema ‘in beweging’ (info@galeriemildam.nl). 

Want het Kunstkollektief blijft in beweging, zegt Foekje. Bewijs van beweging prijkt sinds zaterdag in het galeriekerkje: een hypermoderne informatiezuil waarop bezoekers alles kunnen vinden over kunst in de regio. En daarmee is het collectief een nieuwe weg ingeslagen. “Wy binne no ek kunstknooppunt.”
galeriemildam.nl

Hedwich Rinkes luidt de feestelijkheden in.

Meer SA!

RWF viert de handhaving in de derde klasse na de zege op Twijzel.
RWF na nipte overwinning op Twijzel veilig Sport 18 mei, 16:54
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31