Burgmeester Andries Bouwman
Burgmeester Andries Bouwman Foto: Jilmer Postma

‘Rustig aan na aannemen spreidingswet’

Nieuws

BEETSTERZWAAG Het regent in de media artikelen met berekeningen over hoeveel asielzoekers iedere gemeente op basis van de spreidingswet zou moeten opnemen. “Het zijn hele wisselende aantallen”, aldus burgemeester Andries Bouwman van de gemeente Opsterland. “Laten we eerst de uitwerking van de spreidingswet afwachten.”

Er is volgens Bouwman nog veel onzekerheid over welke aspecten meetellen in de berekeningen. “En we weten ook nog niet wat het COA wil; zij waren tot nu toe nooit enthousiast over kleinschalige opvang.” 

Er is ook nog geen haast, aldus de burgemeester. De wet gaat pas op 1 januari 2025 in. “We hebben dus een jaar voor de uitwerking. En dat is goed. We moeten wat mij betreft af van het ad-hocbeleid waar we nu steeds mee bezig zijn.” 

Bouwman pleit voor een voortzetting van de Friese aanpak, waarbij de Friese gemeenten intensief samenwerken. “Het is goed dat we dan alles meenemen. Dus de opvang van asielzoekers, de opvang van Oekraïense vluchtelingen en de huisvesting van statushouders. En daarbij ook de verwachting voor de komende vijf jaar. Dat moet leiden tot een totaalplan waaruit ook blijkt wat de rol van iedere gemeente kan en moet zijn.” 

De gemeente Opsterland levert ook in de opvang al een aantal jaren een bijdrage door het huisvesten van twintig minderjarige asielzoekers in een locatie aan de Beetsterweg bij Ald Beets. 

Bouwman is wel blij met de spreidingswet. Opsterland loopt volgens de burgemeester altijd redelijk in de pas met de noodzakelijke huisvesting van statushouders. “Het is niet altijd eenvoudig, maar we halen de vanuit het Rijk opgedragen aantallen eigenlijk altijd wel. Als iedere gemeente daarin zou slagen, dan ontstaat er volop ruimte in de azc’s en is de inzet van de spreidingswet ook niet nodig. Maar de praktijk leert dat we zonder deze wet daar dus niet in slagen.”

Meer SA!

Arend Waninge
Hangmatdag Column 19 uur geleden
Van Teyens Fundatie
Van Teyens steunt initiatieven Nieuws gisteren
Afbeelding
Roadtrip van Lamme Schooier bij Revalidatie Friesland Cultuur gisteren
Hans Meinsma voor zijn fietswinkel in Wijnjewoude.
Meinsma Fietsen bestaat 120 jaar Ondernemen gisteren
Buurtbewoners van De Plasse plaatsten een protestbord.
Niemand blij met waterfabriek Luxwoude Nieuws gisteren
Afbeelding
Informatiebord Imke Klaverpad Nieuws 14 mei, 13:53
Het definitieve plan voor de nieuwe Aldi in de Hoofdstraat van Gorredijk.
Gemeenteraad akkoord met Aldi-plan Nieuws 14 mei, 13:50
De voormalige basisschool De Trime in Beetsterzwaag wordt nu antikraak bewoond.
Positie Sweachsters in 'De Trime' is aan ontwikkelaar Nieuws 14 mei, 13:49