Afbeelding

Sloop timmerfabriek start binnen paar weken

Nieuws

Eerder dit jaar werd al bekend dat Merin toestemming van de gemeente Opsterland heeft om een groot deel van de panden van de voormalige Timmerfabriek De Vries te slopen. De eigenaar wil dat graag omdat volgens woordvoerder Crispijn Stulp er voor de huidige panden toch geen nieuwe bestemming gevonden gaat worden. Bovendien dreigt verdere verkrotting.

De sloop van een groot deel van de panden van de voormalige Timmerfabriek De Vries in Gorredijk start binnen enkele weken, verwacht eigenaar Merin.

Nieuwe bestemming
Merin is al langere tijd op zoek naar een nieuwe bestemming voor de panden van het failliete timmerbedrijf. Ze trekt daarin samen op met de Doorwin groep, die nog tot 2033 een huurcontract heeft. Plannen om een asielzoekerscentrum op het terrein te vestigen, sneuvelden deze week op een gebrek aan medewerking van de gemeente Opsterland. Stulp: “Wij stonden daar minder onwelwillend tegen over. We gaan nu op zoek naar iets anders of we doen niets. We zijn met de gemeente Opsterland in overleg.”

Initiatief Merin
Wethouder Piet van Dijk bevestigt dat er overleg is, maar stelt dat de initiatieven van de eigenaar moeten komen. Stulp spreekt over iets met wonen, maar dat is volgens Van Dijk niet logisch. Opsterland heeft in plan Loevestein nog volop niet-verkochte kavels en in het plan wordt een nieuwe school gebouwd. “Maar nogmaals, het initiatief ligt bij Merin.” Van Dijk is wel blij dat de oude panden worden gesloopt. “Deze panden vormen een risico. Het maakt ook duidelijk dat mogelijke sloop niets te maken heeft met de vestiging van een asielzoekerscentrum.”

Asbest
Merin zit volgens Stulp in de afrondende fase van de voorbereiding van de sloop. “We zijn met slopers in overleg. Daarna gaan we precies kijken hoe we het kunnen uitvoeren. De panden bevatten asbest en sommige panden sluiten nauw aan op de tuinen van omwonenden. We gaan met de buurt in gesprek over hoe we de sloop uit gaan voeren.” Stulp verwacht dat het moment van de start van de sloop eerder een kwestie van weken dan van maanden is.

Buurtbewoonsters Liesbeth van Berkel trok eerder al aan de bel over de sloop van de voormalige fabriek. “Ik begrijp dat sloop onvermijdelijk is, maar ga alsjeblieft met de omwonenden in gesprek over wat er wanneer gaat gebeuren.”

Meer SA!

Aanvoerder Remko Dam verzendt een pass.
Read Swart-aanvoerder Dam: 'Wy ha sa gau mooglik punten nedich' Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Fietsend langs Smallingerlands geluid Cultuur 1 uur geleden
Arend Waninge
Moai span Column 2 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 5 uur geleden
Commissaris van de Koning Arno Brok en schapenhouder Martin Reitsma. Op de achtergrond burgemeester Andries Bouwman en Albert van der Ploeg (LTO).
Brok bezoekt onder druk staande schapensector Nieuws 7 uur geleden
Frank de Vegt en Sietze Boonstra bij een verdeelstation, achter hen de transformator.
Groen Oerrock is voorloper in Nederland Cultuur 21 uur geleden
Iris Overwijk en haar moeder Alie onthullen het monument bij de brug over de Heafeart.
Eigen monument voor wapendropping Nieuws 7 mei, 10:48
Loraine Westernent van de Stichting Sociaal & Vitaal
NoSa!: 'Aanpak sociale voedseltuin werkt' Nieuws 7 mei, 09:13