Afbeelding

Ellen van Selm begint maandag als burgemeester van Opsterland

Nieuws

Kan het mooier? De Opsterlandse gemeenteraad en zijn wethouders zijn sinds hun aantreden dit voorjaar vol van de ‘krêft fan de mienskip’. Niet het gemeentehuis is leidend, maar de initiatieven van burgers. Dan moet je onverwachts op zoek naar een nieuwe burgemeester en is daar ineens Ellen van Selm. Haar hele carrière ademt ‘krêft fan de mienskip.’ Zouden de leden van de vertrouwenscommissie elkaar in de arm hebben geknepen?

Ze heeft al een tijdelijke woning in Olterterp en volgde een cursus Fries op Terschelling. Ellen van Selm staat te trappelen om te beginnen als de nieuwe burgemeester van Opsterland. Op 1 december wordt ze geïnstalleerd.

Samen
Ellen van Selm (50) komt uit een maatschappelijk actief nest. Geboren in Hengelo, maar al jong verhuisd naar Lelystad. “Mijn ouders waren polderpioniers, altijd actief in besturen van scholen en de kerk. Ik ben opgegroeid met de gedachte om er samen iets van te maken, dat het belangrijk is om mee te doen op de plek waar je woont.”

Ze keek verder dan Lelystad. Veel verder. De achttienjarige Ellen vertrok naar Wageningen voor een studie rurale sociologie. Het bracht haar in de jaren tachtig voor het eerst in contact met Opsterland; ze liep stage op de Volkshogeschool in Allardsoog. Na haar studie verbleef ze jarenlang in het buitenland met haar man. In Pakistan werkte ze voor het ministerie van Bosbouw. “In het noorden van het land heerst nog een echte stammencultuur. Bij het opzetten van projecten stimuleerden we de lokale bevolking om zelf mee te denken voor de oplossingen voor hun problemen. Dat ging goed. Dat heb ik meegenomen in de rest van mijn carrière.”

Zo was Van Selm in de jaren negentig directeur van het Democratisch Steunpunt Rotterdam, dat de democratie dichter bij de burger wilde brengen. Het was nog voor de opkomst van Fortuyn. “Maar wel met een actieve Centrumpartij. De lokale politieke partijen voelden dat ze het contact met de burger kwijt waren. Het is gelukt dat te herstellen. Onder andere door politici naar zichzelf te laten kijken. Ze lieten hun belerende toontje los. Bovendien leerden we de burgers dat ook zij een eigen rol in de samenleving hebben.”

Burgers betrekken bij hun buurt deed ze ook intensief in het project Buurtvoorlichters, haar eigen initiatief dat een succes werd in enkele grote steden. “Het is een mix van re-integratie en wijkontwikkeling. De buurtvoorlichters trekken de wijk in en maken burgers attent op wat er speelt en welke rol zij daarin kunnen spelen.”

Het is een strategie die volgens Van Selm ook op het platteland werkt. “Participatie betekent dat de gemeente luistert naar wat er leeft. Dus niet alleen boodschappen uitzenden, maar ruimte creëren om samen oplossingen te bedenken. Niet omdat het leuk staat, maar ook omdat het beter is betrokken te zijn bij ontwikkelingen in de eigen leefomgeving.”

De nieuwe burgemeester kan dan ook niet wachten om Opsterland in te trekken. In haar introductieprogramma wil ze zo snel mogelijk alle dorpen bezoeken. “Plaatselijke Belangen mogen laten zien wat ze belangrijk vinden in hun dorp. Met de wethouders wil ik op korte termijn op stap langs actuele projecten.”

Scouting
Het burgemeesterschap is een rol waarvan Ellen van Selm al langer dacht dat die wel bij haar zou passen. Na vier jaar raadslidmaatschap in Lelystad nam ze echter bewust afscheid van de politiek. “Mijn eigen adviesbureau liep zo goed dat ik daarvoor koos. Ik dacht dat het dan ook niets meer zou worden met een carrière in het openbaar bestuur.” Toch bleef ze in diverse functies maatschappelijk bestuurlijk actief en ineens klopte een scoutingteam van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de deur. Op zoek naar mogelijke burgemeesterskandidaten buiten het traditionele circuit. “Dat leek mij een interessante route om te bewandelen. Dat ik niet langs het politieke kanaal aan kom zwemmen, past ook wel bij mij.” Van Selm zat voor Groen Links in de gemeenteraad, maar is nu lid van D66. “Ik ben echter niet heel actief binnen de partij. De politieke kleur is voor een burgemeester ook niet van belang, al is het wel goed dat iedereen weet waar een burgemeester politiek staat.”

Zich oriënterend op een burgemeesterspost, wist Van Selm dat ze graag naar een plattelandsgemeente wilde. “Ik herkende mij wel in de Opsterlandse profielschets. Daar kon ik mijn verhaal wel in kwijt. Ik ken het gebied. Door mijn stage, maar later pasten we ook enkele zomers op een boerderij van vrienden in Donkerbroek. Deze regio spreekt ons aan. Bovendien zie ik Opsterland als een krachtige, goed bestuurde plattelandsgemeente. Een vitaal geheel met actief meedenkende burgers.”

Fries
Ellen van Selm voelt zich er helemaal klaar voor om op 1 december de Opsterlandse ambtsketen omgehangen te krijgen. In afwachting van definitieve huisvesting woont ze tijdelijk met haar gezin in het bosrijke Olterterp. Een mooie plek voor een buitenmens dat van kamperen en hardlopen houdt. “Mijn gezin komt heel snel mee, dat is een hele steun. Mijn man werkt door het hele land en voor onze drie kinderen zijn we met scholen voor voortgezet onderwijs in overleg om een soepele overstap mogelijk te maken. Ik heb al een cursus Fries gevolgd en wil het zo snel mogelijk leren spreken. Ik hoop dan ook dat iedereen mij daarbij wil helpen door stug Fries tegen mij te blijven praten.”

Meer SA!

Aanvoerder Remko Dam verzendt een pass.
Read Swart-aanvoerder Dam: 'Wy ha sa gau mooglik punten nedich' Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Fietsend langs Smallingerlands geluid Cultuur 1 uur geleden
Arend Waninge
Moai span Column 3 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 6 uur geleden
Commissaris van de Koning Arno Brok en schapenhouder Martin Reitsma. Op de achtergrond burgemeester Andries Bouwman en Albert van der Ploeg (LTO).
Brok bezoekt onder druk staande schapensector Nieuws 8 uur geleden
Frank de Vegt en Sietze Boonstra bij een verdeelstation, achter hen de transformator.
Groen Oerrock is voorloper in Nederland Cultuur 22 uur geleden
Iris Overwijk en haar moeder Alie onthullen het monument bij de brug over de Heafeart.
Eigen monument voor wapendropping Nieuws 7 mei, 10:48
Loraine Westernent van de Stichting Sociaal & Vitaal
NoSa!: 'Aanpak sociale voedseltuin werkt' Nieuws 7 mei, 09:13