Afbeelding

Polderhoofdkanaal op koers

Nieuws

Op de meeste plaatsen liggen de nieuwe bruggen over het Polderhoofdkanaal al op hun plek. Een stuk moderner en een stuk hoger. Medio 2015 varen hier de eerste boten. Dat wil niet zeggen dat het kanaal direct onbeperkt opengaat. De doorvaarthoogte is vanaf de opening 2,70 meter. De natuur en de natuurcompensatiegebieden krijgen eerst de tijd om zich te ontwikkelen. Tot die tijd is de vaardiepte 90 cm. Gaat het met de flora en fauna goed, dan worden de ondiepe delen in het kanaal in overeenstemming gebracht met de vaardiepe in De Turfroute (1,10 meter).

Het werk aan het Polderhoofdkanaal tussen Nij Beets en De Veenhoop lag lang stil, maar het afgelopen jaar is er veel werk verzet. Dat moest ook wel, want de deadline ligt op eind dit jaar. Alle betrokkenen gaan ervan uit dat project op tijd klaar is.

De beide sluizen aan de uiteinden van het kanaal zijn helemaal opgegraven. De Noordersluis op De Veenhoop ligt zelfs helemaal bloot. Mooie Friese geeltjes op de bodem liggen in het zicht. De fundering van de meer dan honderd jaar oude sluis is nog wel een probleem. In de oude kademuren zijn meer dan vijftig gaten geboord die straks vol beton worden gegoten; een nieuw fundament op de ondergrond.

Rond de Kraanlannen bij De Veenhoop en It Ald Djip bij Nij Beets zijn twaalf hectare nieuwe natuur en 13,5 kilometer natuurvriendelijke oever aangelegd. De Kraanlannen krijgen een nieuwe impuls, de petgaten waren daar al aardig aan het verlanden. Natuurcompensatie was één van de grote voorwaarden om toestemming te krijgen voor de heropening van het kanaal.

Provinciale Staten van Fryslân en de gemeenteraden van Opsterland en Smallingerland gingen maandagmiddag per bus langs het hele traject. Ze hoorden veel positieve verhalen van projectmedewerkers, Plaatselijke Belangen en bestuurders. Volgens de betrokkenen heerst er een sfeer van optimisme. Burgers werken volop mee, de tolerantiegrens is hoog.

Het project staat nog wel steeds onder tijdsdruk, met een deadline op 1 januari 2015. Het kanaal moet dan bevaarbaar zijn. Randwerkzaamheden mogen wat later worden afgerond. Wethouder Rob Jonkman gaat ervan uit dat de planning haalbaar is, ook al kan een vroege winter het nog spannend maken. Op de achtergrond wordt ook daarvoor al aan een mogelijke oplossing gewerkt. Er zijn al grotere hobbels genomen in dit project. Kijk op Sa! TV hoe de werkzaamheden vorderen.

Meer SA!

Afbeelding
Informatiebord Imke Klaverpad Nieuws 21 minuten geleden
Het definitieve plan voor de nieuwe Aldi in de Hoofdstraat van Gorredijk.
Gemeenteraad akkoord met Aldi-plan Nieuws 24 minuten geleden
De voormalige basisschool De Trime in Beetsterzwaag wordt nu antikraak bewoond.
Positie Sweachsters in 'De Trime' is aan ontwikkelaar Nieuws 24 minuten geleden
Burgemeester Andries Bouwman feliciteerde het echtpaar Meta en Henk Modderman.
Henk en Meta Modderman schreven elkaar lange brieven Nieuws 26 minuten geleden
Afbeelding
Startschot voor bouw De Verbinding in Ureterp Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
NK-brons voor inlineskater Jasmin Sport gisteren
Tijnje viert de titel in 5B en de promotie naar de vierde klasse.
Tijnje pakt in ultieme slotfase de titel Sport 12 mei, 17:43
Afbeelding
Nipte zege Gorredijk op Read Swart Sport 12 mei, 16:18