Afbeelding

Opsterland: azc met 300 plekken

Nieuws

Opsterland zoekt al langer naar mogelijkheden om haar steentje bij te dragen aan de opvang van vluchtelingen. Een verzoek van het COA voor een azc met 600 plekken op de locatie van de voormalige kozijnenfabriek De Vries in Gorredijk werd vorig jaar door het college afgewezen. Dergelijke aantallen passen niet bij de aard en de schaal van Opsterland vond destijds ook de gemeenteraad. Omdat het COA lang een ondergrens van 600 plekken hanteerde, leek het erop dat Opsterland geen azc zou krijgen. Onder druk van gemeenten accepteert het COA nu ook locaties met minder opvangplekken. Het college heeft onlangs in een gesprek met het COA gemeld dat het binnenkort met een voorstel komt. “Wij willen de raad zo goed mogelijk meenemen in de besluitvorming”, aldus Van Selm. “Voldoende draagvlak is belangrijk.” Van Selm maakte het nieuws maandagavond in de raadsvergadering bekend na vragen van de PvdA. Meerdere fracties hamerden daarna op een zorgvuldige communicatie met burgers. Van Selm wilde nog niet ingaan op een vraag van Opsterlands Belang of er een voorstel met één locatie komt of dat de raad straks kan kiezen uit meerdere locaties. Dat is nog onderwerp van gesprek in het college.

Het Opsterlandse college van B en W werkt plannen uit voor een asielzoekerscentrum met 300 plekken. Daarvoor zijn concrete locaties in beeld, al wil burgemeester Ellen van Selm nog niet zeggen welke dat zijn. Eind mei, begin juni komt er meer duidelijkheid.

Statushouders
Opsterland ligt op dit moment op schema bij het vinden van woonruimte voor statushouders. De taakstelling voor de eerste helft van dit jaar ligt op 36 personen. Volgens wethouder Wietze Kooistra zijn er nu 24 personen geplaatst. Ook in de tweede helft van 2016 moet Opsterland waarschijnlijk 36 statushouders huisvesting bieden. “Dat kin ek noch mear wurde, mar dan komt de saak wol ûnder druk te stean.” Voor noodopvang van vluchtelingen heeft Opsterland niet langer bestaande locaties op het oog. Locaties die eerder in beeld waren zijn volgens het COA ongeschikt.

Commissaris van de Koning Jorritsma stuurde eind vorige week nog een brief waarin hij de Friese gemeenten sommeerde haast te maken met de plannen. Volgens burgemeester Van Selm neemt de behoefte aan opvang nog steeds toe, ook al lijkt het er nu op dat de vluchtelingenroute via Griekenland opdroogt. “Er gaan dit jaar enkele opvanglocaties dicht, dus is er flink behoefte aan nieuwe opvangplekken.”

Meer SA!

Van Teyens Fundatie
Van Teyens steunt initiatieven Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Roadtrip van Lamme Schooier bij Revalidatie Friesland Cultuur 3 uur geleden
Hans Meinsma voor zijn fietswinkel in Wijnjewoude.
Meinsma Fietsen bestaat 120 jaar Ondernemen 4 uur geleden
Buurtbewoners van De Plasse plaatsten een protestbord.
Niemand blij met waterfabriek Luxwoude Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Informatiebord Imke Klaverpad Nieuws 22 uur geleden
Het definitieve plan voor de nieuwe Aldi in de Hoofdstraat van Gorredijk.
Gemeenteraad akkoord met Aldi-plan Nieuws 22 uur geleden
De voormalige basisschool De Trime in Beetsterzwaag wordt nu antikraak bewoond.
Positie Sweachsters in 'De Trime' is aan ontwikkelaar Nieuws 22 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman feliciteerde het echtpaar Meta en Henk Modderman.
Henk en Meta Modderman schreven elkaar lange brieven Nieuws 22 uur geleden