Afbeelding
Marthe-Ledegang-bewerkt

Marthe in landelijke musical Tina

Nieuws
Ze is de enige uit Friesland, gekozen uit vierduizend landelijke gegadigden. Marthe Ledegang (bijna 13) speelt Tina in de gelijknamige musical van het populaire meisjesblad dat hiermee het vijftigjarig jubileum viert.
Er zijn zes Tina’s gecast die elk in de eigen regio een aantal keren de hoofdrol spelen in ‘Tina, de musical’. Marthe speelt vanaf oktober in de drie noordelijke provincies, van MartiniPlaza in Groningen tot De Harmonie in Leeuwarden en van het Atlas Theater in Emmen tot Theater Geert Teis in Stadskanaal. Ze is er nog een beetje beduusd van, maar zegt: “Ik fyn it geweldich dat ik dizze kâns krij.”
Marthe is dol op zingen, dansen en acteren. Dat begon al op haar zevende toen ze zong in het kinderkoor van Ateliers Majeur. Ook zat ze al snel op streetdance en later bij een musicalkoor. Sinds enkele jaren volgt ze zangles bij Lysbeth Riemersma in Beetsterzwaag. Misschien wil ze wel professioneel musicalster worden. “Chantal Janzen en Vajèn van den Bosch binne myn grutte foarbylden.”
Eigenlijk is Marthe al een ster, in eigen regio. In maart vorig jaar werd ze voorleeskampioen van Opsterland. Eind dat jaar speelde ze een weesmeisje in de musical Annie, een productie van De Lawei in Drachten. En op dit moment speelt ze Blom in De Lytse Prins, het iepenloftspul van Opsterland. Met haar rol als Tina gaat ‘theaterdier’ Marthe voor landelijk. “It is in grutte rol. En mei dizze profesjonele produksje kin ik sjen at it musicalfak echt wat foar my is.”
Marthe heeft geen abonnement op het meisjesblad Tina. Dat ze nu meedoet is te danken aan mem Margriet. “Ein foarich jier hie mem op Facebook sjoen dat ‘Tina, de musical’ der kaam.” Marthe meldde zich aan en mocht met vierduizend andere kinderen op auditie. “De audysjes wienen yn alle provinsjes, ik moast yn maart nei Snits.” Er bleven tachtig kinderen over voor drie rollen: Tina en haar vrienden Puck en Fabio.
Op 22 april was de tweede auditieronde in Amsterdam. Thuis moest ze twee liedjes en een scène instuderen. Op de dag zelf werd een dans geleerd. Het was lang wachten op de uitslag. Maar vorige week kwam er plotseling een telefoontje: ze was geselecteerd voor de hoofdrol. Dat bleef voor Marthe nog even geheim, vertelt haar moeder. “Want se woenen it de bern op sneon tagelyk fertelle.” Met een smoesje ging ze mee naar Amsterdam voor een zogenaamde derde auditieronde. Maar dat bleek gelukkig niet meer nodig.
Voor de vakantie gaat Marthe acht dagen naar de Tina Academy om klaargestoomd te worden voor de musical. Na de vakantie beginnen de repetities en op donderdag 26 oktober beleeft ze haar première in MartiniPlaza te Groningen.
 

Meer SA!

Aanvoerder Remko Dam verzendt een pass.
Read Swart-aanvoerder Dam: 'Wy ha sa gau mooglik punten nedich' Sport 2 uur geleden
Afbeelding
Fietsend langs Smallingerlands geluid Cultuur 2 uur geleden
Arend Waninge
Moai span Column 4 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 7 uur geleden
Commissaris van de Koning Arno Brok en schapenhouder Martin Reitsma. Op de achtergrond burgemeester Andries Bouwman en Albert van der Ploeg (LTO).
Brok bezoekt onder druk staande schapensector Nieuws 9 uur geleden
Frank de Vegt en Sietze Boonstra bij een verdeelstation, achter hen de transformator.
Groen Oerrock is voorloper in Nederland Cultuur 23 uur geleden
Iris Overwijk en haar moeder Alie onthullen het monument bij de brug over de Heafeart.
Eigen monument voor wapendropping Nieuws 7 mei, 10:48
Loraine Westernent van de Stichting Sociaal & Vitaal
NoSa!: 'Aanpak sociale voedseltuin werkt' Nieuws 7 mei, 09:13