Algemene Beschouwingen. begroting
Algemene Beschouwingen. begroting Algemene Beschouwingen.

Waar gaat het in Opsterland naartoe?

Nieuws
Het is voor de fracties in de Opsterlandse gemeenteraad hét moment om even verder te kijken dan de dag van morgen. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen voorafgaand aan de begrotingsbehandeling spreekt iedere fractievoorzitter over de algehele toestand van de gemeente Opsterland.
De volledige teksten zijn terug te vinden op de site van de gemeente Opsterland. Op verzoek van Sa! vatten de fractievoorzitters zelf hun belangrijkste punten samen.

Marcel van Opzeeland (Opsterlands Belang):

Inwoners voorop! Opsterlands Belang is blij met deze begroting die veel van de ideeën van ons én van andere fracties uitvoert. We kozen bijvoorbeeld voor snel internet en dat lukt als 60 procent van de buitengebiedbewoners zich op tijd inschrijft. Maar we kozen ook voor een sociale gemeente, dus wordt er gewerkt aan de inclusieve samenleving. En we kozen voor het oplossen van dagelijkse problemen: er komt een zebrapad in Ureterp.
Jarenlang zijn er meer regels gekomen en is alles juridisch ‘dichtgeregeld’. Het besturen van een gemeente is daardoor duur en complex geworden. Inwoners begrijpen vaak niet meer hoe een gemeente werkt. Als gemeenteraad moeten we de taak van volksvertegenwoordiging verbeteren. Uitleggen waarom we een bepaald voorstel hebben aangenomen. Of dat we zelf ook gebonden zijn aan juridische landelijke en Europese regels.
Er is een nieuw probleem: werkende armen. Belastingen groeien van nature. Bijvoorbeeld: consumenten betalen 5x zoveel energiebelasting als een multinational. Dus is het leven duurder en krijgen de laagste inkomens steun, maar door groeiende belastingen gaan nu ook de mensen met een baan en inkomen net daarboven ‘kopje onder’. Daarom is Opsterlands Belang tegen het verhogen van bijvoorbeeld de Onroerende Zaak Belasting. Met belastingverhogingen creëren we namelijk meer werkende armen.
Tenslotte, nu de vette jaren zijn aangebroken, zullen we moeten gaan sparen voor toekomstige magere jaren. Ons streven zal moeten zijn dat iedere euro die we overhouden in goede tijden wordt gespaard voor slechtere tijden.
[caption id=”attachment_23029” align=”alignnone” width=”900”] Jaco de Jong, Jan van Dalen en Marcel van Opzeeland van Opsterlands Belang.[/caption]

Gerrit Weening (ChristenUnie):

Krijgen mensen met een beperking onze verdiende aandacht? Het tekort op vooral de jeugdhulp is groot. De Rijksbijdrage behoort de kosten te dekken, daarom dienen wij een motie in die de Tweede Kamer oproept om in te grijpen. De ChristenUnie is blij met de genomen beslissingen over de zonneparken Skieppeleane en Lipomwyk in Ureterp. We zijn ook blij dat de knoop m.b.t. De Skâns is doorgehakt. De vraag dient zich wel aan of de gemeente kan voldoen aan wat de burger vraagt. Wordt de burger ook steeds kritischer? Het is aan de raad om uiteindelijk de beslissing te nemen die het algemeen belang dient.
Het nieuw te bouwen mfa in Tijnje is een voorbeeld voor andere dorpen. Caparis laat gelukkig met de nieuwe directeur een nieuwe uitstraling zien en daarmee de werknemers nieuwe hoop voor de onzekere toekomst. We zijn ook blij dat het college in gesprek gaat met partners om te komen tot een optimaal fietspadenplan binnen onze gemeente. Dit jaar komt er een vernieuwd Integraal Huisvesting Plan voor het onderwijs. Wij willen voorkomen dat de gemeente druk uitoefent om scholen samen te voegen. De besturen van de scholen blijven als eerste aan zet. Plannen om in Beetsterzwaag een brede school op te richten steunen we. Dat geldt ook voor het onderzoek om een sportbedrijf in het leven te roepen en sportkantines onder te brengen in een stichtingsvorm. Zorg voor openheid, betrek de besturen erbij zodat er draagvlak ontstaat. Startersleningen moeten beschikbaar blijven.
[caption id=”attachment_23027” align=”alignnone” width=”900”] Gerrit Weening (midden) van ChristenUnie.[/caption]

Roel Vogelzang (PvdA):

In onze ogen is het een morele verantwoordelijkheid voor politici om vooruit te kijken en om optimistisch te zijn. Soms tegen beter weten in. Maar de drie speerpunten van het nieuwe coalitieakkoord (duurzaamheid, leefbaarheid en inclusieve samenleving) doen dat wel. Ze dragen bij aan een betere wereld. Dat coalitieakkoord beschrijft heel veel ambities op papier. En iedereen weet wat er tussen ‘droom en daad’ staat: ‘wetten en praktische bezwaren’.
De gemeenteraad was laatst op bezoek bij Wijnjewoude Energie Neutraal. Daar bleek hoe moeilijk het is om idealen te verwezenlijken. En dat is ook de grote valkuil van het coalitieakkoord. Als straks blijkt dat ambities en utopie door elkaar zijn gehaald, dan hebben we veel uit te leggen aan burgers. Heldere en eerlijke communicatie over de energietransitie is een must. Wij helpen dorpen bij hun plannen en zorgen voor een kwalitatief goed energieloket dat burgers kan adviseren. Maar we hebben geen miljoenen op de plank liggen aan subsidies. Dat is ook niet nodig. Voor de energietransitie geldt uiteindelijk: ‘de kost gaat voor de baat’.
We maken ons zorgen over het sociaal domein. Als het rijk niet met extra structurele middelen over de brug komt, wordt de betaalbaarheid van (jeugd)zorg een probleem. Veel mensen aan de onderkant van de samenleving hebben de crisis betaald maar profiteren te weinig van het economisch herstel. Dat zal buitenlandse aandeelhouders en het grootkapitaal een zorg zijn, maar het is wel ónze zorg. Sociaal beleid moet de hoeksteen blijven van het beleid in Opsterland!
[caption id=”attachment_23034” align=”alignnone” width=”900”] Roel Vogelzang, PvdA.[/caption]

Hielke de Vries (VVD):

“Ik geloof dat de 21e eeuw de belangrijkste eeuw kan worden in de menselijke geschiedenis. Of deze visie nu realistisch is of niet, het kan niet kwaad om ons daarvoor in te spannen”, aldus de Dalai Lama. Klimaatverandering en het opraken van winbare fossiele brandstoffen maken het nodig om energietransitie hoog op de VVD-agenda te zetten in de gemeente Opsterland. Het college moet haast maken met het Ambitiedocument Klimaat, zodat de Gemeenteraad kan vastleggen hoe de doelen te bereiken. Het is de hoogste tijd: ‘Net lulle mar poetse’.
Gemeentepolitiek staat in feite het dichtst bij de burger, maar de afstand van de burger lijkt steeds groter te worden. De VVD-fractie roept het College daarom op om, net zoals succesvol in Jonkerslân en Tijnje is gebeurd, de rol van de Mienskip serieus te nemen. Dat geldt des te meer voor de plannen in Gorredijk (Skâns!) en Beetsterzwaag. De Mienskip verdient een hoofdrol en er moet worden geluisterd naar hun inbreng.
De VVD-fractie blijft zich inzetten voor meer werkgelegenheid, woningen en voorzieningen. We pleiten daarom voor een hernieuwde lobby voor een Hoge Snelheids (Spoor) Lijn via Drachten, Heerenveen naar Randstad. Om de verkeersveiligheid te verhogen willen we de slechte bermen in het buitengebied verharden met graskeien. En om ervoor te zorgen dat er voldoende woningen zijn voor zowel jongeren/starters, doorstromers als ouderen blijft de VVD pleiten voor een actiever woningprogramma, te beginnen met het mogelijk maken van de bouw van ‘Tiny Houses’.

Elske Beintema (GroenLinks-OpsterLanders):

Wij juichen de energietransitie en energiebesparing toe, maar vinden niet dat Opsterland hierin alleen overgeleverd moet zijn aan grote commerciële partijen. Wij verwachten veel van het gemeentelijk duurzaamheidsloket. Met inspirerende aanjagers met veel kennis die samen met initiatiefnemers zoals WEN op verbindende wijze duurzaamheid op een hoog niveau tillen.
Omdat we zuinig moeten zijn op onze groene en cultuurhistorische waarden dienen we tijdens de begroting een motie in voor het bomenbeleidsplan. We staan erop dat afspraken over beschermen en compenseren van natuur worden nagekomen. Participatie wordt een belangrijke pijler in de aankomende Omgevingswet. De gemeente kan hierop inspelen door bij plannen betrokkenen vooraf te betrekken en erop te vertrouwen dat mensen willen en kunnen meebeslissen. GroenLinks-OpsterLanders gelooft erin dat door naar elkaar te luisteren en samen te zoeken naar echte oplossingen dure rechtszaken, teleurgestelde burgers en teleurgestelde collegeleden worden voorkomen.
De maatschappij wordt ingewikkelder waardoor een groep mensen (financieel) kwetsbaarder wordt. Gelukkig doet Opsterland er veel aan om iedereen mee te laten doen. Niemand mag aan de zijlijn komen te staan of verdrinken in het maatschappelijk moeras. Iedereen moet ergens wonen en we pleiten ervoor dat het college tijdens deze krapte op de woningmarkt in gesprek gaat met partijen over betaalbare woningen. We waarderen de financiële voorzichtigheid met de precariobelastingen en de accenten op duurzaamheid. Financiële transparantie bij investeringen vinden wij van groot belang zodat op basis van heldere informatie keuzes voor onze gemeenschap gemaakt kunnen worden.
[caption id=”attachment_23033” align=”alignnone” width=”900”] Wanda Geertsma (VVD), Elske Beintema en Johan Sieswerda (GroenLinks-OpsterLanders).[/caption]

Klaas de Boer (BAS Opsterland):

De kruitdampen rond de verkiezingen van maart 2018 zijn nog maar net opgetrokken en nu al blijft van de beloofde gezonde financiën niets meer over. Miljoenen worden onttrokken aan de reserves maar de tekorten houden aan. BAS voerde met de verkiezingen 2018 een stevige slogan “HET ROER MOET OM”, wat de begroting aangaat moet dat zeker.
Over 2019 stijgen de lasten fors voor gezinnen met één kind met € 700 en voor alleenstaanden met € 452 (Bron Pricewise). Vooral ouderen met een aanvullend pensioen moeten het ontgelden en die leverden al fors in. Burgers in Opsterland hebben niet van de financiële meevallers en economisch herstel kunnen profiteren. Sterker nog, nieuwe bezuinigingen werden over de verkiezingen heen getild. U heeft niets gemerkt van het extra geld dat werd ontvangen: burgers in Opsterland krijgen wel de lasten maar niet de lusten! Veel geld gaat naar het Sociaal Domein (WMO, Jeugd en Participatiewet) en zorgt opnieuw voor een groot tekort. Dat kan niet zo doorgaan!
Daarnaast ontwikkelt de gemeente te dure plannen voor een nieuwe MFA en Sporthal in Gorredijk. Voor u, de burger blijft er geen geld over, geen nieuwe plannen in de dorpen. Als dit college zijn plannen doorzet moeten de dorpshuizen ook het onderhoud nog zelf voor hun rekening gaan nemen. Teleurstellend! Wat BAS aangaat mogen burgers, maatschappelijke instellingen en (sport)verenigingen niet opnieuw het kind van de rekening worden. In het gemeentehuis zelf moeten ze meer de broekriem aanhalen.

Sjors Veenstra (CDA):

Het CDA ziet dat het eerdere beleid over het sociale domein wordt voortgezet. Positief. De financiële moeilijkheden komen door zaken van buitenaf of waar wij als Opsterland geen invloed op hebben. Het lijkt ons onverstandig om daarom te gaan bezuinigen op de uitvoering. Voor het CDA is wonen een speerpunt. Wij vinden het belangrijk dat je veilig en fijn kunt wonen. Voldoende (sport)verenigingen en dorpshuizen zijn dan belangrijk.
Daarnaast moet er voldoende aanbod van woningbouw en huurwoningen zijn. Juist ook in de kleinere dorpen. Wat volgens ons meer aandacht zou moeten krijgen zijn de grote projecten. Deze moeten juist worden uitgevoerd waarbij de financiën goed in de gaten worden gehouden. Wij zetten ons in voor het beheer en onderhoud van het openbare gebied. Dit jaar maken wij ons sterk voor het versterken van de wegen en bermen en het behouden van het hekkelen van niet schouwplichtige watergangen in het buitengebied.
Ideeën of visie van het huidige college over hoe Opsterland duurzaam wordt, laten lang op zich wachten. Jammer, want het is een belangrijk onderwerp voor ons en onze kinderen. Wij vinden het in elk geval belangrijk dat elke inwoner en ondernemer voordeel ziet van duurzaam bezig zijn. De staat van het onderhoud van de fietspaden in de bossen van Bakkeveen en Wijnjewoude zijn het CDA een doorn in het oog. Volgens ons moet Opsterland haar verantwoordelijkheid nemen en samen met de eigenaren een financiële oplossing vinden om op korte termijn het groot onderhoud uit te gaan voeren.
[caption id=”attachment_23035” align=”alignnone” width=”900”] Irene Spoelstra en Sjors Veenstra, CDA.[/caption]

René Koopmans (D66):

Wij roepen op tot een toegankelijke begroting die afrekenbaar is met benchmarks en nulmetingen. Strategische thema’s moeten voorrang krijgen bij personeelsuitbreiding. Krêft van de Mienskip moet democratisch geborgd worden door (digitale) raadpleging. Inwoners worden geïnformeerd bij bestemmingswijziging of vergunningsaanvraag.
De intenties zijn goed. Combineren biedt kansen die nog niet zijn opgepakt: wederkerigheid bij (nieuwe) dorpshuizen door cultuuruitwisseling, taalbeheersing, inzet en werkervaringstrajecten geven ruimte bijdragen te verhogen, de verduurzamingsopdracht als kans voor lokale economie, leer/werktrajecten en een toekomstvisie op de veranderende Opsterlandse werkgelegenheid met veel ZZP’ers en automatiseerbare arbeid.
Het IHP komt in de knel, nieuwe (economische) omstandigheden en begrotingstekorten betekent ook gemaakte keuzes ter discussie durven stellen. Wij zijn voor aanpassing van de plannen van het Mfa Gorredijk en willen een lokale raadpleging hierover zonder het onderwijs te vertragen. Het sociaal domein in Opsterland scoort hoog. Een benchmark voor de organisatie.
Wij vinden dat er structureel kennis in de organisatie geborgd moet worden in een volwaardig energie/verduurzamingsloket. Anders zal de vergroening snel vergrijzen en aandacht voor ons buitengebied binnen de organisatie geworteld is.
Op het gebied van grondexploitatie en wonen, pleiten wij voor aandacht voor Gorredijk, Gorredijk en nog eens Gorredijk. Woningbouwontwikkeling op beschikbare locaties waar vraag is en niet zozeer het eigendom. Gebruik gemeentelijke gronden die niet direct in gebruik genomen worden voor zonneparken en start hiermee de gemeentelijke energiecoöperatie.
Wij zien de plannen met goede wil tegemoet en de coalitie mag rekenen op een constructieve bijdrage van onze fractie maar ook met een kritisch oordeel indien op zijn plaats.

FNP

FNP-raadslid Janco van der Werf was maandag niet aanwezig bij de begrotingsvergadering. Dat betekent dat de FNP ook geen algemene politieke beschouwing heeft uitgesproken. Van der Werf neemt komende maandag afscheid van de gemeenteraad.

Meer SA!

Afbeelding
Speuren naar verhaal achter foto in De Skâns Cultuur 4 uur geleden
Aanvoerder Remko Dam verzendt een pass.
Read Swart-aanvoerder Dam: 'Wy ha sa gau mooglik punten nedich' Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Fietsend langs Smallingerlands geluid Cultuur 9 uur geleden
Arend Waninge
Moai span Column 10 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 13 uur geleden
Commissaris van de Koning Arno Brok en schapenhouder Martin Reitsma. Op de achtergrond burgemeester Andries Bouwman en Albert van der Ploeg (LTO).
Brok bezoekt onder druk staande schapensector Nieuws 15 uur geleden
Frank de Vegt en Sietze Boonstra bij een verdeelstation, achter hen de transformator.
Groen Oerrock is voorloper in Nederland Cultuur 7 mei, 17:20
Iris Overwijk en haar moeder Alie onthullen het monument bij de brug over de Heafeart.
Eigen monument voor wapendropping Nieuws 7 mei, 10:48