Afbeelding
MG_5876-De-Skans

‘De Skâns moet op zichtlocatie’

Nieuws
In de in januari door de gemeenteraad aangenomen plannen voor de nieuwe mfa komt De Skâns tussen de nieuwe basisschool en de Burgemeester Harmsma School. Dat is niet een goede plek, vinden Plaatselijk Belang Gorredijk, de Commerciële Club Gorredijk (CCG) en twee initiatiefnemers Henk de Glee en Wytze Kooi.
In een brief roepen zij het college van B en W op om De Skâns te realiseren op de hoek van de Stationsweg/Hendrik Ringenoldusstrjitte. Dat betekent in de huidige plannen het omdraaien van De Skâns en de basisschool. Henk de Glee: “Jo moatte De Skâns net fuortstopje, mar prominent etalearje. Dat helpt ek om de eksploitaasje rûn te krijen.”
De actie is ingegeven door het besluit dat de gemeenteraad in januari nam om voor de mfa niet één, maar drie gebouwen te realiseren. “De ried siket de synergie net yn de gebouwen, mar yn de minsken.” De briefschrijvers voeren drie argumenten aan voor hun standpunt. Economisch gezien is de zichtlocatie belangrijk, zo valt de nieuwe Skâns iedereen op die Gorredijk binnenkomt. Tweede argument is het cultuurhistorisch perspectief. De naam De Skâns verwijst naar de historische schans en de prominente plek kan bijdragen aan het levend houden van de geschiedenis over de schans uit 1600 en daarmee een belangrijk handelsmerk voor Gorredijk worden.
Derde argument is de stedenbouwkundige kwaliteit. Volgens de initiatiefnemers past De Skâns op de door hen voorgestelde plek beter in de oorspronkelijke hoofdstructuur van Gorredijk. De Glee: “Wy ha ús ôffrege hoe’t wy De Gordyk noch moaier meitsje dan it al is. De âlde hoofdstruktuur is prachtig. De Skâns heart yn dat rychje.”De briefschrijvers hebben hun idee al met meerdere betrokken partijen besproken, waaronder de projectgroep, de klankbordgroep en de directie van De Skâns. De Glee: “De Skâns is in begrip en moat in begrip bliuwe.” De initiatiefnemers hebben niet gekeken naar eventuele planologische bezwaren tegen deze uitvoering.

Meer SA!

Tijnje viert de titel in 5B en de promotie naar de vierde klasse.
Tijnje pakt in ultieme slotfase de titel Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Nipte zege Gorredijk op Read Swart Sport 5 uur geleden
De ABBA tributeband A*Fever sloot Oerrock 2024 af met een spetterend optreden
'Wereldprimeur' en records Oerrock Algemeen 5 uur geleden
Dochter Esther, Geert en Marja Zigterman, kleindochter Lianne.
Geert roemt de zorg van zijn Marja Nieuws 9 uur geleden
Moeder Corrie de Jager met dochter Willy.
Leven van mem Corrie staat in teken van 'zorgen voor' Nieuws 10 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman krijgt uitleg over het gemaal van vrijwilliger Roel Lageveen.
'Oude dame' van Nij Beets kan weer jaren vooruit Nieuws 11 uur geleden
Dochter Hilda en mem Lutske de Jong.
'Mem Lutske is fan kop derfoar' Nieuws 11 mei, 11:52
Dochter Rianne en mem Sienie Jeensma.
Bij mem Sienie ga je nooit met lege handen naar huis Nieuws 11 mei, 08:53