Afbeelding

Huisvesting te duur voor Voedselbank

Nieuws
De giften van particulieren, kerken en bedrijven lopen drastisch terug. Dus doet Voedselbank Opsterland een klemmend beroep op de gemeente Opsterland om zich te houden aan een oude belofte: het vergoeden van de huisvestingskosten.
Bij de start van de Voedselbank beloofde toenmalig wethouder Wietze Kooistra dat de gemeente blijvend garant zou staan voor de kosten van huisvesting. Inmiddels dertien jaar verder beloopt het verschil tussen wat de Voedselbank aan gemeentelijke steun ontvangt en de werkelijke huisvestingskosten zesduizend euro per jaar, zo staat in de brandbrief aan de gemeenteraad. “Door huurindexatie en extra kosten vanwege verscherpte regelgeving voor hygiëne en voedselveiligheid is in de loop van de tijd een groot verschil ontstaan”, zegt voorzitter Nikita Brameijer. “Nu onze inkomsten aan alle kanten onder druk staan, houden we de gemeente nadrukkelijk aan de eerder gedane belofte. Wij kunnen de kosten zelf niet langer opbrengen en zonder uitgiftepunt kan de Voedselbank niet bestaan.”

Misverstand

Nog vorig jaar probeerde de Voedselbank middels een oproep in de Sa! aandacht te vragen voor de afnemende bereidwilligheid te doneren. Dat heeft nauwelijks respons opgeleverd, aldus penningmeester Arie van Dijk. “Het is een landelijke trend die alle voedselbanken in het land parten speelt. De economie trekt al een paar jaar aan en daardoor denken mensen dat het met de noodzaak van de voedselbank wel meevalt. Maar dat is een hardnekkig misverstand, de groep die bij ons aanklopt merkt niets van stijgende welvaart.” In Opsterland gaat het om circa vijftig huishoudens die met de voedselhulp het hoofd boven water houden. De vrijwilligers van de Voedselbank worden soms door het Gebiedsteam van de gemeente als laatste achtervang. Huishoudens in nood kunnen onder strikte voorwaarden voor een periode van drie jaar op de steun rekenen.

Aanvoer

Het lukt de Voedselbank ook niet om de huisvestingskosten te dekken met financiële bijdragen van bedrijven en instellingen. Zij richten zich vaak op kortdurende acties die direct bij de klanten terechtkomen. “Dat juichen we toe, maar daar kunnen wij onze huisvesting niet van betalen”, aldus Brameijer. “Niet alleen de giften dalen, ook de aanvoer van verse producten stokt. Supermarkten kopen scherper in en hebben hun voorraadbeheer beter op orde. Dat betekent dat wij minder verse producten binnenkrijgen, met name groenten, fruit en zuivel. Brood en vlees kun je nog invriezen, maar ook daar zien we een teruggang van het aanbod.”
Als de trends doorzetten, voorzien Brameijer en Van Dijk al op korte termijn problemen. Om de dekking voor 2020 rond te krijgen, beroept de Voedselbank zich nu op de oude toezegging van de gemeente. “Wij zien twee mogelijkheden: of de gemeente subsidieert de volledige kosten van de huidige locatie in Gorredijk of we verhuizen naar een leegstaand gemeentelijk pand.” Bij de tweede optie moet wel de privacy van de afnemers gewaarborgd zijn. D66 heeft inmiddels een motie voor steun opgesteld, heeft Brameijer begrepen. “Maar die houdt de partij nog even achter de hand in afwachting van de komende begrotingsvoorstellen van het college.”

Meer SA!

Arend Waninge
Hangmatdag Column 2 uur geleden
Van Teyens Fundatie
Van Teyens steunt initiatieven Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Roadtrip van Lamme Schooier bij Revalidatie Friesland Cultuur 6 uur geleden
Hans Meinsma voor zijn fietswinkel in Wijnjewoude.
Meinsma Fietsen bestaat 120 jaar Ondernemen 6 uur geleden
Buurtbewoners van De Plasse plaatsten een protestbord.
Niemand blij met waterfabriek Luxwoude Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Informatiebord Imke Klaverpad Nieuws gisteren
Het definitieve plan voor de nieuwe Aldi in de Hoofdstraat van Gorredijk.
Gemeenteraad akkoord met Aldi-plan Nieuws gisteren
De voormalige basisschool De Trime in Beetsterzwaag wordt nu antikraak bewoond.
Positie Sweachsters in 'De Trime' is aan ontwikkelaar Nieuws gisteren