Afbeelding
schoterlandse-compagonsvaart-jubbega1

Omgevingsvisie: Oosthoek blikt tien jaar vooruit

Nieuws
De Omgevingsvisie, het bestemmingsplan nieuwe stijl, behelst veel meer dan richtlijnen voor de bebouwing. Ook leefbaarheid, landschap, voorzieningenpeil, klimaat en de energietransitie maken er deel van uit. Dat verdient ook een nieuwe aanpak, vindt de gemeente Heerenveen, met directe input van de inwoners. “Mensen weten immers zelf het beste wat in hun buurt leeft.”
Om de exercitie van onderop behapbaar te houden, splitst de gemeente het grondgebied op in vijf delen, vertelt projectleider Jeroen Stegeman. “Dit jaar halen we ideeën op en proberen we die in samenhang op te schrijven. In drie sessies kunnen de inwoners zich daarover uitspreken. In 2020 stelt de gemeenteraad dan de langetermijnvisie vast. Vanavond bijt de Oosthoek het spits af.”

Spraakmakers

Zo’n veertig belangstellenden uit Hoornsterzwaag, Jubbega, Oude- en Nieuwehorne willen wel meepraten op de openingsavond in dorpshuis De Kiekenhof. Onder hen Greet Musch van minicamping Singel die een kano- annex suproute door de wiken op de agenda wil zetten. “Mei in pear lytste yngrepen soest dochs in moaie toeristyske trekker realisearje kinne?” Zo leven er meer ideeën blijkt. Om enigszins lijn te houden in de avond ontvouwen drie ‘spraakmakers’ uit de dorpen hun toekomstvisie. Melkveehoudster Tine Bijstra uit Hoornsterzwaag pleit voor behoud van de open plekken in de lintbebouwing. “It lânskip moat sichtber bliuwe en net skûlgean efter huzen of grutte agrokompleksen. Mar buorkerijen meitsje der wol diel fan út. En dy kinne ek noch in grutte rol spylje yn de enerzjytransitie.”

Waterstof

Janco Heida uit Nieuwehorne, onder andere drijvende kracht achter De Streekboer, ziet veel landbouwgrond om zich heen. “Mar inkeld in pear minsken helje der harren bestean út. Soest de lânbou net better foar it eigen gebied ynsette kinne?” En makelaar Barteld Boerma, die Leeuwarden inruilde voor Bontebok en niet van plan is ooit nog te verhuizen, voorziet problemen met de energietransitie voor de bestaande woningvoorraad. “Oude huizen krijg je nooit helemaal energieneutraal. Pak daarom eerst de schil aan en begin dan pas met nadenken over zonnepanelen. En we moeten van het gas af, maar niet van het gasnet. Dat kan straks nog van pas komen als waterstof een vlucht neemt.”

Streekproduct

In themagroepjes gaan de aanwezigen aan het werk. Suggesties en stokpaardjes worden onderling bediscussieerd en krijgen met een geel post-itstickertje een plek op de gemeentelijke flipovers, de grondstof voor de Omgevingsvisie. Betreft het een positieve of een negatieve ontwikkeling? Kan Heerenveen er morgen al mee aan de slag of gaat het om iets voor de lange termijn?
Veehouder Henk Mulder uit Nieuwehorne vertelt aan de energietafel dat hij al zijn staldaken met zonnepanelen heeft belegd. “De enerzjy soe eins yn ús gebied bliuwe moatte: enerzjy as streekprodukt. Mar hoe krigest dat foar elkoar?” Aan de leefbaarheidstafel wordt de stenige omgeving van mfg De Kompenije aangekaart. Bij de mobiliteitstafel klinkt het pleidooi voor bredere fietspaden in verband met de toename van elektrische snelfietsers. Een van de hete hangijzers die aan het einde van de avond in de lucht blijft hangen is de individualisering. “Ferbining is de belangrykste kernwaarde yn ús doarpen. Mar technologyske ûntwikkelingen sette der druk op. Dêr moatte wy in antwurd op fine.”

Meer SA!

Aanvoerder Remko Dam verzendt een pass.
Read Swart-aanvoerder Dam: 'Wy ha sa gau mooglik punten nedich' Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Fietsend langs Smallingerlands geluid Cultuur 3 uur geleden
Arend Waninge
Moai span Column 4 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 8 uur geleden
Commissaris van de Koning Arno Brok en schapenhouder Martin Reitsma. Op de achtergrond burgemeester Andries Bouwman en Albert van der Ploeg (LTO).
Brok bezoekt onder druk staande schapensector Nieuws 9 uur geleden
Frank de Vegt en Sietze Boonstra bij een verdeelstation, achter hen de transformator.
Groen Oerrock is voorloper in Nederland Cultuur gisteren
Iris Overwijk en haar moeder Alie onthullen het monument bij de brug over de Heafeart.
Eigen monument voor wapendropping Nieuws 7 mei, 10:48
Loraine Westernent van de Stichting Sociaal & Vitaal
NoSa!: 'Aanpak sociale voedseltuin werkt' Nieuws 7 mei, 09:13