Dag van de Duurzaamheid.
Dag van de Duurzaamheid. Dag van de Duurzaamheid.

ZwerfieJagers en bio-snacks op ‘groenplein’ Loevestein

Nieuws
Geen opgeheven vingertje, gewoon laten zien wat er al in de buurt gebeurt. Op de landelijke Dag van de Duurzaamheid veranderde het schoolplein van Loevestein vorige week  in een ‘groenplein’, marktplaats voor duurzame dorpsinitiatieven in Gorredijk. “Lytsskalich? No en? Der begjint it dochs mei?”
Weggooien lucht op. Zeker als je weet dat je oude elektrische apparaat, in herbruikbare onderdelen gesloopt, weer als grondstof kan dienen voor wat anders. “Hoe’t se dat dogge, wit ik net. Mar it is moai dat it kin.” Met zichtbare tevredenheid kiept een heit die zijn kind komt ophalen een versleten koffiezetmachine in de kartonnen bak voor ‘E-waste’, voor de gelegenheid opgesteld in de hal van School Loevestein. Kleine moeite als het toch op je weg ligt. Ja, hij weet dat de recyclebakken inmiddels ook bij alle supermarkten van het dorp staan opgesteld. Nog mooier is het als je met overbodige spullen een nieuwe eigenaar blij kunt maken, zegt schooldirecteur Jeltsje Lieuwes. “We hadden ook een ruilhoek voor speelgoed bedacht, maar doen dat bij nader inzien maar niet. Bij de allerkleinsten loop je dan toch het risico: van ruilen komt huilen. En we willen geen tranen op ons groenplein.”
Wethouder Libbe de Vries opent het groenplein door op de fiets, met de bovenbouwleerlingen, het nieuwe betonfietspad naast de toegangsweg naar school officieel in gebruik te nemen. De gemeente liet de aanleg uitvoeren door wegenbouwer Schagen omdat het familiebedrijf vooroploopt in de toepassing van milieuvriendelijke grondstoffen, aldus de wethouder. “Duorsumheid is ien fan de trije pijlers yn ús kollegeprogram. Dêrom binne wy ek tige wiis mei inisjativen dy’t út de mienskip sels komme. It grienplein is moai om sjen te litten wat der allegear al bart.”

Zwerfiebingokaart

Groen, gezond en gezellig past helemaal in het straatje van Kiki de Jong en Nynke Landman, de onorthodoxe wereldverbeteraars van Buuf&Buuf. De dames staan op het groenplein om hun nieuwste actie aan te prijzen: ZwerfieJagen. “Wij willen een plasticvrij Gorredijk en dan moet je gewoon ergens beginnen.” ZwerfieJagen ligt in het verlengde van GreenUp, de inzameling van petflesjes langs de beruchte ‘snoeproutes’ tussen scholen en winkels, die Buuf&Buuf eerder met supermarkt Albert Heijn op poten zette. “Als ZwerfieJager adopteer je een stukje Gorredijk bij jou in de buurt waar je regelmatig zwerfvuil oppikt.” Op de grote kaart met het stratenplan kunnen deelnemers zelf hun hoekje inkleuren. Kinderen, ouders, met of zonder hond, maakt niet uit. Liefst met elkaar, dat is wel zo gezellig en buitenlucht doet tenslotte iedereen goed. Het ZwerfieJagen moet wel behapbaar blijven, dus het hoeven geen hele stratenblokken te zijn, benadrukken de twee. “Juist niet. Het gaat erom dat je niet de enige bent.” Er zijn al twaalf aanmeldingen binnen en Omrin heeft intussen een speciale Zwerfiecontainer geplaatst in het centrum. “Voor kinderen maken we er een spelletje van met de Zwerfiebingokaart.”

Centrum voor Regionaal Voedsel

“Wat sit deryn?” De biosnacks lijken een beetje op hartige Vietnamese loempiaatjes, maar dan als koude variant, legt Ruben Visser van Culivents uit. “Vegetarische pakketjes met daarin fijngesneden biologische groenten en sesamzaadjes, heel makkelijk om zelf te maken. Kijk, ik doe er eentje voor.” Makkelijk en lekker, beaamt een jonge kokkin in spe als ze haar zelfbereide hapje verorbert. Vooral met dat eigengemaakte sausje: “Moatst efkes priuwe, mem.”
Hoe de groenteteler met zijn grond omgaat, is voor cateraar Visser de maatstaf bij de selectie van zijn leveranciers. “Ik kijk naar de biodiversiteit op het land. Een biologisch keurmerk vind ik dan minder van belang.” Om aan kwalitatief goede en gezonde producten te komen, maakt Culivents gebruik van het netwerk van De Streekboer. “Daar kan de gewone consument ook terecht door online te bestellen. Het is tegenwoordig zoveel makkelijker om aan pure en smakelijke ingrediënten te komen.” Het werken met leveranciers dicht bij huis levert behalve een korte keten ook een intensiever contact op, waardoor Visser zijn specifieke productwensen kenbaar kan maken. Met Janco Heida van De Streekboer heeft hij inmiddels een coöperatie opgezet met de voorlopige naam Centrum voor Regionaal Voedsel. De coöperatie verenigt plaatselijke groentetelers, zuivelaars en vleesproducenten met lokale restaurants, ziekenhuizen en cateraars. “Binnenkort opent de coöperatie in Drachten zijn eigen groentesnijderij.”

Pluktuin

Je kan groente natuurlijk ook zelf telen, zoals Annelies Koopman dat doet in haar volkstuin op De Wrotterspôle. “Je hebt er wel een beetje kennis en doorzettingsvermogen voor nodig.” Voorheen onderhield Annelies een lap van tweehonderd vierkante meter, maar sinds ze als werkende moeder van drie kinderen er alleen voor staat, doet ze het met de helft. “Ik vind het belangrijk om de kinderen bij te brengen waar hun eten vandaan komt. En het is ook gewoon leuk om met elkaar een beetje in de tuin te wroeten.” De oudste twee zijn ondertussen pubers en raken wat minder enthousiast, maar haar jongste gaat nog altijd graag mee. In de zomer komt volgens Annelies ‘half Gorredijk’ groente halen bij De Wrotterspôle. “Bij ouderen zijn vooral onze aardbeitjes en aardappelen in trek. Gratis bloemetje erbij en mensen gaan tevreden naar huis.” Om ook meer jonge gezinnen te bereiken, start De Wrotterspôle volgend seizoen met een aantal pluktuinen.

Meer SA!

Van Teyens Fundatie
Van Teyens steunt Nieuws 48 minuten geleden
Afbeelding
Roadtrip van Lamme Schooier bij Revalidatie Friesland Cultuur 56 minuten geleden
Hans Meinsma voor zijn fietswinkel in Wijnjewoude.
Meinsma Fietsen bestaat 120 jaar Ondernemen 58 minuten geleden
Buurtbewoners van De Plasse plaatsten een protestbord.
Niemand blij met waterfabriek Luxwoude Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Informatiebord Imke Klaverpad Nieuws 19 uur geleden
Het definitieve plan voor de nieuwe Aldi in de Hoofdstraat van Gorredijk.
Gemeenteraad akkoord met Aldi-plan Nieuws 19 uur geleden
De voormalige basisschool De Trime in Beetsterzwaag wordt nu antikraak bewoond.
Positie Sweachsters in 'De Trime' is aan ontwikkelaar Nieuws 19 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman feliciteerde het echtpaar Meta en Henk Modderman.
Henk en Meta Modderman schreven elkaar lange brieven Nieuws 19 uur geleden