HOORNSTERZWAAG 27-6-2021 Kerk 1612 Heilige Nachten.
HOORNSTERZWAAG 27-6-2021 Kerk 1612 Heilige Nachten. HOORNSTERZWAAG 27-6-2021 Kerk 1612 Heilige Nachten. Daan Hocks Eliane Roest Brune Jala.

Heilige nachten: slapen in de kerk

Nieuws
Wegdromen onder de preekstoel, bijzonder wakker worden van het ochtendlicht door de kerkramen, magische rust en vrede. Het kan allemaal met het nieuwe initiatief Heilige Nachten: overnachten in een eeuwenoude kerk en daarmee bijdragen aan het in stand houden van die kerk. Zowel in Hoornsterzwaag als in Hemrik.
Kerkje 1621 is de vierde kerk in Friesland waar bed en bankstel klaarstaan voor gasten. Ook Witte Kerk Hemrik werd onlangs een overnachtingslocatie. Heilige Nachten is een initiatief van de Brabantse Sanne Kiel en Jennemie Stoelhorst; beiden zijn al jaren betrokken bij Nederlands erfgoed. Geïnspireerd door het Engelse fenomeen ‘champing’ (church camping) bedachten ze voor Nederland het concept Heilige Nachten: overnachten in ongebruikte of nog in gebruik zijnde kerken. Veertig procent van de opbrengst gaat naar het beheer van de kerk.
“Landelijk hebben we nu zes overnachtingskerken. In Friesland krijgen we steun van de Provinsje Fryslân. Zij willen, net als wij, leegstand van kerken tegengaan”, vertelt Sanne. “In Peperga zijn we begonnen, de lokale host daar bracht ons in contact met de beheerders van Kerkje 1621 in Hoornsterzwaag.” Het kerkje zat net zonder huurder en had wel oren naar het concept. Voorzitter Cor de Vries: “We hienen der in goed gefoel by. En we tinke dat it toerisme yn Fryslân de kommende jierren noch wol tanimt.”

Voor de kerkdeur

Sommige mensen vinden het raar dat vreemden in de kerk overnachten, weet Sanne. “We vinden het dan ook belangrijk om goed te communiceren met buurtbewoners. Heilige Nachten betrekt bijvoorbeeld niet de begraafplaats rondom de kerk bij de verhuur. Het is niet de bedoeling dat mensen tussen de grafstenen banjeren; voor de kerkdeur in het zonnetje zitten is prima.”
Bij iedere nieuwe kerk gaan Sanne en Jennemie doorgaans zelf met de inrichting aan de slag. “Voor Hoornsterzwaag hebben we voor het eerst samenwerking gezocht met meubelwinkel MADE.com. Zij zochten een podium voor hun producten, wij zochten een partner voor inrichting. Daarmee is overnachten in Kerkje 1621 heel luxe geworden. In andere kerken is het meer pop-up, de inrichting kan aan de kant als de kerk ergens anders voor wordt gebruikt.”
Beheerscommissie Stichting Kerkje 1621 zet zich sinds 1988 in voor het in stand houden van het monumentale kerkje. Cor de Vries: “We ha west te sjen yn Peperga en betochten dat Heilige Nachten ek wol wat foar ús wie. Yn maart dit jier fertrok de keunstner dy’t it tsjerkje hierde, dêrnei ha we it opknapt en skildere.” Begin mei kwamen de eerste enthousiaste gasten.
Donderdag 8 juli (15.00-17.00 uur) kunnen dorpsbewoners het kerkje en het concept Heilige Nachten bekijken. Wethouder Hedwich Rinkes van Heerenveen verricht de officiële opening. Witte Kerk Hemrik is ook op 8 juli (vanaf 19.00 uur) open voor dorpsbewoners; burgemeester Ellen van Selm van Opsterland verricht hier de officiële opening. Aanmelden is voor beide locaties noodzakelijk via info@heiligenachten.nl.

Meer SA!

Arend Waninge
Hangmatdag Column 2 uur geleden
Van Teyens Fundatie
Van Teyens steunt initiatieven Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Roadtrip van Lamme Schooier bij Revalidatie Friesland Cultuur 7 uur geleden
Hans Meinsma voor zijn fietswinkel in Wijnjewoude.
Meinsma Fietsen bestaat 120 jaar Ondernemen 7 uur geleden
Buurtbewoners van De Plasse plaatsten een protestbord.
Niemand blij met waterfabriek Luxwoude Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Informatiebord Imke Klaverpad Nieuws gisteren
Het definitieve plan voor de nieuwe Aldi in de Hoofdstraat van Gorredijk.
Gemeenteraad akkoord met Aldi-plan Nieuws gisteren
De voormalige basisschool De Trime in Beetsterzwaag wordt nu antikraak bewoond.
Positie Sweachsters in 'De Trime' is aan ontwikkelaar Nieuws gisteren