Afbeelding
IFG-Mandefjild-aug2019-11

Alleen wandelaars welkom in Bakkeveense natuur

Nieuws
Het is momenteel te druk in het natuurgebied de Bakkeveense duinen/Mandefjild. Hierdoor ondervindt het gebied te veel schade. Staatsbosbeheer en It Fryske Gea hebben daarom besloten de toegangsregels voor het natuurgebied aan te passen.
Vanaf 12 juli zijn de wegen en paden daarom, naast ruiters en bestuurders van motorvoertuigen, ook ontoegankelijk voor fietsers. Uitsluitend wandelaars (met aangelijnde hond) kunnen het gebied bezoeken tussen zonsopkomst en zonsondergang. De bebording in het gebied wordt hierop aangepast. De aangepaste toegang tot het gebied is nodig om de bijzondere (kwetsbare) plant- en diersoorten te beschermen.
Het Natura 2000-gebied de Bakkeveense duinen/Mandefjild is een gevarieerd gebied met bossen, heide, vennen, graslanden en stuifzandterreinen en daarmee een aantrekkelijk leefgebied voor vele bijzondere plant- en diersoorten. De heide is een thuis voor reptielen zoals de levendbarende hagedis en de adder, maar ook voor vlindersoorten zoals het heideblauwtje en het groentje. Op de stuifzandterreinen en duinen is er juist plaats voor vele verschillende (korst)mossen en insecten. Dit kwetsbare gebied staat onder druk en heeft bescherming nodig. Vele plant- en diersoorten hebben het moeilijk door verschillende factoren zoals droogte en verzuring, maar dus ook door de toenemende drukte en het recreatief gebruik.

Meer SA!

Afbeelding
Speuren naar verhaal achter foto in De Skâns Cultuur 10 uur geleden
Aanvoerder Remko Dam verzendt een pass.
Read Swart-aanvoerder Dam: 'Wy ha sa gau mooglik punten nedich' Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Fietsend langs Smallingerlands geluid Cultuur 14 uur geleden
Arend Waninge
Moai span Column 16 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 19 uur geleden
Commissaris van de Koning Arno Brok en schapenhouder Martin Reitsma. Op de achtergrond burgemeester Andries Bouwman en Albert van der Ploeg (LTO).
Brok bezoekt onder druk staande schapensector Nieuws 21 uur geleden
Frank de Vegt en Sietze Boonstra bij een verdeelstation, achter hen de transformator.
Groen Oerrock is voorloper in Nederland Cultuur 7 mei, 17:20
Iris Overwijk en haar moeder Alie onthullen het monument bij de brug over de Heafeart.
Eigen monument voor wapendropping Nieuws 7 mei, 10:48