Er wordt nog druk gerepeteerd voor het Sinterklaassprookje.
Er wordt nog druk gerepeteerd voor het Sinterklaassprookje. Foto: Sietse de Boer

Sinterklaassprookje in april

Cultuur

Ze krijsen, kijken dreigend en hebben een hekel aan kinderen. Spannend en griezelig, wees op je hoede voor de heksen! Want voor je het weet, eet je betoverd snoep en verander je in een muis. Echte heksen, een sprookje of waar? Te zien in het vanwege corona uitgestelde Sinterklaassprookje van Jubbega. 

Oorspronkelijk bedoeld als Sinterklaassprookje, wordt de productie ‘Heksen’ op donderdag 21 (20.00 uur) en vrijdag 22 april (20.00 uur) voor groot publiek gespeeld in het nieuwe theater van De Kompenije. En natuurlijk zijn er de voorstellingen voor kinderen. Het spannende maar ook vermakelijke sprookje/musical is een bewerking van het boek ‘De Heksen’ van Roald Dahl. “Jelmar Hoekstra hat dêr in sprookje fan makke, dat is opfierd yn 2019 yn De Lawei. Mei har tastimming ha ik it bewurke foar it Sprookje yn Jobbegea-Hoarnstersweach”, vertelt regisseur Appie Nutterts. 

Geef Nutterts een toneeltekst in handen en in zijn hoofd veranderen de dialogen in plaatjes. “In soarte fan stripferhaal. Ik lês wat der gebeuren giet en dêr ha ik in byld by. Om wat der yn de tekst stiet op it toaniel noch spannender te meitsjen.” Een boek van Roald Dahl is van zichzelf altijd spannend. De bewerking van Jelmar Hoekstra ook. In Jubbega wordt het nog spannender met bijvoorbeeld een verticale, kleurrijke rookgeiser en griezelige metamorfoses van vrouw naar heks.

Heel erg eng

Hoofdpersoon Famke logeert met beppe in een hotel. “Oarspronklik is de haadpersoan in jonge, ik ha dat feroare yn in famke. Dat is ek it leuke: sân âld-learlingen dy’t krekt fan de basisskoalle binne, dogge mei yn it stik.” Famke heeft van beppe muizen gekregen en wil ze gaan trainen in de grote vergaderzaal. Opeens komen er allemaal dames binnen. Plots veranderen ze in heksen. “Dy gedaantewiksel ha ik op in oare manier útdrukt. Net mei fiif froulju en fiif heksen sa as Jelmar dat dien hat, mar mei fiif froulju dy’t harren masker ôfdogge en dêrûnder heksen blike te wêzen.” Heel erg eng, gelukkig is er na zo’n scène ontspanning met de hotelbedienden Pinkerton en Pinkelton.

 ‘Heksen’ verhaalt over de dappere Famke die het op durft te nemen tegen de heksen die kinderen lokken en willen veranderen in muizen. “Dy feroaring yn mûzen op toaniel kinst dwaan troch de bern te omsingeljen mei heksen. Ik ha der foar keazen om dat te dwaan mei in reekmasjine dêr’t kleuren útkomme. Sa ha ik de heksen dy’t toverje, oanskerpe. Sa sitte der wol mear aksinten yn it stik.”

Theaterzaal

Café De Alde Slûs was altijd de thuishaven voor het Sinterklaassprookje en andere toneeluitvoeringen. De nieuwe theaterzaal in De Kompenije kwam hiervoor in de plaats. “Wy ha no de primeur.” ‘Heksen’ is de eerste voorstelling die er op de planken wordt gebracht. Nutterts kon zich hier uitleven. “Ik ha eins twa toanielen efter elkoar makke: foarop it restaurant dat letter konferinsjeseal wurdt en it trapke op nei de lift wêr’t je by beppe har keamer komme.” 

Sint en Piet hadden in april geen tijd om langs te komen; de organisatie vond echter twee andere hoogwaardigheidsbekleders bereid om de honneurs waar te nemen. ‘Heksen’ wordt gespeeld door zes (oud-)leerkrachten, zeven kinderen en drie ouders. Kaarten via appie.nutterts@ambion.nl of De Feart 0516-461753.

Meer SA!

Frank de Vegt en Sietze Boonstra bij een verdeelstation, achter hen de transformator.
Groen Oerrock is voorloper in Nederland Cultuur 1 uur geleden
Iris Overwijk en haar moeder Alie onthullen het monument bij de brug over de Heafeart.
Eigen monument voor wapendropping Nieuws 7 uur geleden
Loraine Westernent van de Stichting Sociaal & Vitaal
NoSa!: 'Aanpak sociale voedseltuin werkt' Nieuws 9 uur geleden
Oldtimersshow Hoornsterzwaag.
Oldtimer Festival in Hoornsterzwaag Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
Vragen VVD over voortgang Kortezwaag Nieuws 6 mei, 15:48
Elk mei graach in fiskje.
'Efkes in slach oer de merk' Nieuws 6 mei, 15:48
Afbeelding
Stille omgang en herdenking 4 mei in Tijnje. Nieuws 6 mei, 14:44
Afbeelding
Parende ooievaars op Gordykster nest (met video) Algemeen 6 mei, 11:22