Afbeelding
De Bazuin Ureterp Foto Sietse de Boer IMGL8854

Het begint te kraken in ‘blaasdorp’ Ureterp

Sa! yn petear mei.. Oerterp
Een dalend aantal leden, vergrijzing, amper verjonging, wegvallende subsidies. De harmonie, fanfare en brassband, vast onderdeel van veel dorpen, hadden het ook al voor de coronacrisis moeilijk. Meerdere verenigingen hingen de instrumenten de afgelopen jaren al aan de wilgen. Ook in ‘blaasdorp’ Ureterp begint het te kraken. De eerste van de vier muziekverenigingen in het dorp heeft besloten op projectbasis verder te gaan. Sa! peilde de stemming.

Brassband De Lofklank ‘Blaze mei ups en downs’

Brassband De Lofklank staat er met zo’n dertig leden nog goed voor. Dat is inclusief een paar jeugdleden die al in het grote korps meeblazen. “We ha ek noch in oantal leerlingen, de measten binne lid fan jeugdband De Oerband.” En toch is het een lastige tijd voor verenigingen, zegt voorzitter Eritia Weening. “Troch corona kinne we no al tiden net repetearje, we blaze mei ups en downs en it is lestich om wat te organisearjen. Dat makket it ek lestich om nije minsken derby te krijen.” Het vorig jaar gestarte schoolproject moest halverwege worden stilgelegd. Brassband De Lofklank ontstond in 1978 na een afsplitsing van brassband De Bazuin. “Wy spylje yn de 2e divyzje en rjochtsje ús dêrom op kwaliteit. Al is it plezier en de gesellichheid dy’t dêrút ûntsteane fansels ek hiel belangryk.” De band heeft een sterke binding met het dorp en kerk. “Dy achterban ha we nedich.” De boel bij elkaar houden is nu lastig. “We ha dêr wol soargen oer, mar wy ha ek goeie hoop dat de basis en bining goed genôch binne om straks wer opstarte te kinnen. We ha in trouwe en gesellige klup.” delofklank.nl

Christelijke muziekvereniging De Bazuin ‘Fierder op projektbasis’

De altijd goede bezetting van Brassband De Bazuin liep de laatste jaren terug. “It kennismeitsjen mei muzyk op de basisskoallen wie altyd goed regele en subsidiearre. Dat is stoppe en dêr bin wy net goed genôch op ynsprong”, is voorzitter Jasper Faber eerlijk. “No komt it wol wer werom, mar wy ha wol oanwas mist.” Het gevolg is steeds minder jeugd. De Bazuin telt nu nog tien tot twaalf leden, waarvan twee jeugdleden. Het is onvoldoende voor het in stand houden van een brassbezetting. Toch blijft de band in naam bestaan. “We bliuwe bydragen oan aktiviteiten yn it doarp en fierder spylje we op projektbasis. Dat wienen we ferline jier fan plan oan te fleanen en doe bruts de pandemy út.”
De Bazuin, van 1923, is de oudste muziekvereniging van Ureterp. “Wy bin wol in bytsje de bakermat fan de muzyk hjir. Ut it korps bin ek oare korpsen ûntstien.” Het in 1990 gestarte jeugdorkest groeide later uit tot de Spijkerpakkenband. “We gean no ad hoc oefenjen. As der in projekt is, sykje we in klupke muzikanten by elkoar. Ik tink dat wat wy no dogge, ek de takomst is foar in soad oare korpsen. Der binne mear mei deselde problemen. Mar it biedt ek wer kânsen, je repetearje ek echt ergens foar.” bazuinureterp.nl

Showband Oerterp Sterke onderlinge band

Begin vorig jaar stopten de majorettes en colorguards van Showband Oerterp. En dat is jammer, zegt secretaresse Wiesje Oosterbaan-Postma. “Dat wie eins ús ynstream foar de band. As dy famkes gjin nocht mear hienen om yn koarte rokjes te rinnen, gienen se faak troch mei in ynstrumint. We ha hoop dat we de majorettes letter wer opstarte kinne.” De band, ontstaan uit Fanfare Oerterp, heeft nu vijftien leden. Ze verzorgen shows bij onder andere taptoes en dorpsfeesten. “Mar no besykje we in oare wei yn te slaan; we rjochtsje ús op it jaan fan konserten. Dêr kin we dan nei taleve om sa dochs muzyk nei de minsken te bringen.” De gezellige onderlinge band is wat hen sterk maakt, stelt Wiesje. “We bin eins allegear jong begûn, dat betsjut dat we mei-elkoar, neist ús passy foar muzyk, sosjaal oan de band ferbûn binne.” Showband Oerterp speelt met name modernere werken zoals ‘Conquest of Paradise’ van Vangelis in bewerking van de eigen ‘muziekman’ en voorzitter Gurbe Wiersma. Het jongste lid is dertien jaar. “En mei har bin we ôfgryslik wiis, sy is in grut talint.”

Fanfare Oerterp ‘We hâlde de kop boppe wetter’

“We meie net kleie”, zegt interim-voorzitter van Fanfare Oerterp, Marco Hoogeveen. “We ha 27 leden, wy bin de lêste jierren bot yn ledental efterútgien. Mar we hâlde de kop boppe wetter.” De fanfare heeft nog één jeugdlid, in opleiding in kweekvijver De Oerband. Ze zijn druk met werving van nieuwe leden, het huidige ledenbestand vergrijst. “We ha der guon by dy’t al fan it earste jier ôf lid binne.” Fanfare Oerterp is van 1960 en speelt in de derde divisie. Om de divisieclassificatie vast te houden, is het nodig om eens in de vijf jaar mee te doen aan een concours. “We ha in reedlike besetting, mar it iis wurdt sa stadichoan hiel tin. De trombonepartij is al hielendal fuort. Foar konkoersen moat we leden fan oare korpsen ynliene.” Vier korpsen in één dorp is best bijzonder. “Foaral ek ast sjochst dat we allegear yn deselde fiver fiskje.” De nu slapende muziekvereniging De Bazuin is al gevraagd of er leden met de fanfare mee willen doen. Verder hoopt Fanfare Oerterp op herintreders. “Sels bin ik ek pas op myn 48e begûn.” fanfare-oerterp.nl.

De Oerband

De Oerband is de gezamenlijke kweekvijver van Fanfare Oerterp, brassband De Bazuin en brassband De Lofklank. Sinds 2015 zijn de jeugdleden van de drie bands samengebracht om hen een zo goed mogelijke opleiding te geven. Vanuit de basisopleiding kiezen ze vervolgens een korps om bij te spelen. Facebook: De Oerband

Gouden Spiker Festival

Jaarlijks organiseert Stichting Culturele Activiteiten Opsterland in De Wier het Gouden Spiker Festival. Het festival is speciaal bedoeld als concours voor brassbands en fanfares die uitkomen in de 5e, 4e en 3e divisie. Daarnaast is er op het festival plaats voor jeugdorkesten, incomplete orkesten en samenspeelgroepen in de Festival Divisie. In 2019, op de 24e editie, deden 24 brassbands, 11 orkesten en 25 fanfares mee. De editie van dit jaar gaat niet door.

Meer SA!

Afbeelding
Zwembad De Delte opent met nieuwe waterglijbaan Nieuws 1 uur geleden
Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 19 uur geleden
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 28 apr, 10:47
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53