URETERP 1-4-2021 Sa yn petear Sietze Boonstra
URETERP 1-4-2021 Sa yn petear Sietze Boonstra URETERP 1-4-2021 Sa yn petear Sietze Boonstra

‘It wurdt wol wer tiid foar Oerrock’

Cultuur

Al twee jaar achtereen was het rond het hemelvaartsweekend rustig aan de Skieppeleane in Ureterp. Waar anders tienduizenden zich vermaken tijdens Oerrock, lag het feestterrein er nu stil en verlaten bij. Corona was de grote spelbreker. Een volgend festival eind mei is nog erg onzeker, maar het bestuur van Oerrock heeft stille hoop dat de 21e editie dit jaar eindelijk kan doorgaan.

Het is begin 2020 als de bestuursleden van Oerrock zich verzamelen in MFC De Wier in Ureterp. De reden van de bijeenkomst is zorgelijk. De wereld is in de ban van steeds hardnekkiger verhalen over een gevaarlijk virus: corona. De Oerrockers vrezen het ergste voor het doorgaan van hun festival en de eventuele consequenties. Vooral, wie draait er op voor de kosten van de geboekte artiesten?

Als Oerrock moet betalen en daar geen inkomsten tegenover staan, dan komt de voortgang van het festival in gevaar, een jaar nadat het twintigjarig bestaan uitgebreid is gevierd. “Wy hiene wol reserves opboud, mar dan wie de boaiem fan ús kas rap yn sicht kaam”, vertelt voorzitter Sietze Boonstra. Hoewel er geen festival komt, blijft de schade beperkt. Omdat er sprake is van overmacht hoeft Oerrock de vastgelegde bands en artiesten niet te betalen. Dan maar een jaartje geduld, is de gedachte. Maar in 2021 gooit corona opnieuw roet in het eten en vindt er opnieuw geen Oerrock plaats. Ondanks de teleurstellende ervaringen en de nog immer woedende strijd tegen de pandemie, is het bestuur begin 2022 voorzichtig optimistisch over de kansen dat Ureterp op 26 mei, Hemelvaartsdag, toch weer bruist van Oerrock.

Verantwoorde wijze

“Corona sil noch net fuort wêze, mar wy tinke dat tsjin dy tiid de measte minsken faksinearre en beskerme binne”, aldus Boonstra. “En wy gean derfan út dat der regels, sa as in QR-code, foar festivals jilde. As Oerrock trochgiet, sille wy dêr strikt nei hannelje”, vult bestuurslid Jorryt Taekema aan. “Wy wolle allinnich op ferantwurde wize in festival hâlde.” De evenementenbranche is hard getroffen door de pandemie. Hoewel Oerrock uitsluitend met vrijwilligers werkt, is ook het Ureterper festival de afgelopen twee jaar niet ongeschonden doorgekomen. “Der binne altyd fêste kosten en fansels moasten wy foarbereid wêze foar as it festival wol trochgean soe. Wy ha kosten hân en dêr stiene gjin ynkomsten tsjinoer”, legt de voorzitter uit. Er is ingeteerd op de reserves en nieuwe tegenvallers zijn onontkoombaar. De in 2020 verkochte tickets, tegen een prijs gebaseerd op de toenmalige begroting, zijn nog geldig. De kosten voor de eventueel aanstaande editie zullen echter hoger uitvallen. De meerkosten ten behoeve van maatregelen voor een goede controle van de coronaregels, extra beveiligers, maar ook gestegen prijzen voor dranken en voedsel hakken er flink in.

Line-up nog interessanter

“Yn ferhâlding is de priis dy’t de minsken foar in kaartsje betelle ha no fierstente leech”, zegt Jorryt. Oerrock zal de opgebouwde financiële reserves andermaal moeten aanspreken om de begroting rond te krijgen. Positief is dat het festival uitverkocht is en dat alle artiesten die voor de editie van 2020 waren vastgelegd, alsnog naar Ureterp komen. Een aantrekkelijke line-up, stelt Taekema, die misschien nog wel interessanter is geworden omdat de populariteit van zangeres Maan de afgelopen twee jaar enorm is gestegen, singer-songwriter Joe Buck is doorgebroken en headliner Kensington aan de laatste tour met zanger Eloi Youssef bezig is. “It is in kâns om Kensington noch ien kear yn de âlde formaasje yn aksje te sjen.”
Voor het bestuur van Oerrock is er extra papierwerk. De contracten worden samen met een jurist doorgespit om uit te sluiten dat Oerrock bij een eventuele afgelasting artiesten moet uitbetalen. Sietze Boonstra: “Twa jier lyn wie der sprake fan oermacht. Der is no in oare sitewaasje. De risiko’s binne bekend. Wy moatte wis wêze dat wy net hoege te beteljen as it festival troch corona opnij net trochgiet.”
Corona heeft meer zaken veranderd. Zo werd de vergunning voor het festival in een veel eerder stadium aangevraagd dan in andere jaren. Sietze Boonstra: “It moat allegear wat strikter.” Afspraken met leverancier Heineken zijn ook eerder gemaakt om mogelijke leveringsproblemen voor te zijn. Voor Boonstra en Taekema is het nog steeds onwezenlijk dat Oerrock al twee jaar stilstaat. Natuurlijk is er werk geweest voor het bestuur en de diverse commissies, maar de motor draaide op lage toeren. “It is wol raar”, zegt de voorzitter. “Oars wiene wy it hiele jier drok mei de tarieding. No is dat folle minder, mar dochs bin ik altyd besich. Hoe ha ik Oerrock derby dwaan kint, tink ik wolris.”

Binding

Om de binding met de sponsoren en vrijwilligers niet te verliezen, werden zij december 2020 verrast met een kersttrui. Eind vorig jaar kreeg iedereen, in de vorm van een leuk filmpje, een videoboodschap toegestuurd. Daarnaast is Oerrock bezig met een mediaplan. “Wy wolle faker sichtber wêze op social media. Yn it ferline barde dat allinnich rûnom it festival, dat is net genôch. De minsken moatte witte wêr’t wy mei dwaande binne”, aldus bestuurslid Evert Wilstra.
Plannen genoeg, na twee jaar geen festival. Iedereen kijkt ernaar uit, weet Sietze Boonstra: bestuur, vrijwilligers, sponsoren en festivalgangers. “Wy wolle graach, mar der moatte gjin beheinings wêze. As it wer los giet, moat it echt kinne. Mei oardel meter ôfstân kinst gjin feestje fiere.”

Meer SA!

Van Teyens Fundatie
Van Teyens steunt initiatieven Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Roadtrip van Lamme Schooier bij Revalidatie Friesland Cultuur 3 uur geleden
Hans Meinsma voor zijn fietswinkel in Wijnjewoude.
Meinsma Fietsen bestaat 120 jaar Ondernemen 3 uur geleden
Buurtbewoners van De Plasse plaatsten een protestbord.
Niemand blij met waterfabriek Luxwoude Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Informatiebord Imke Klaverpad Nieuws 21 uur geleden
Het definitieve plan voor de nieuwe Aldi in de Hoofdstraat van Gorredijk.
Gemeenteraad akkoord met Aldi-plan Nieuws 22 uur geleden
De voormalige basisschool De Trime in Beetsterzwaag wordt nu antikraak bewoond.
Positie Sweachsters in 'De Trime' is aan ontwikkelaar Nieuws 22 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman feliciteerde het echtpaar Meta en Henk Modderman.
Henk en Meta Modderman schreven elkaar lange brieven Nieuws 22 uur geleden