Afbeelding

Fedde en Lieke

Column

Het is 2024, op 3 januari vieren Fedde en Lieke dat ze vijf jaar bij elkaar zijn. Ze besluiten om te gaan samenwonen en kunnen een mooi appartement huren. Voor samenwoners regelt de wet niks, daarom is het belangrijk om afspraken op papier te zetten en een samenlevingscontract op te stellen. 

Fedde is 26 jaar en werkt bij een helpdesk; hij heeft een vaste baan met een goede pensioen­regeling. Voor de inrichting van het appartement heeft hij een schenking van oma gekregen. Lieke is 24 jaar en heeft een tijdelijke baan als verpleegkundige in het ziekenhuis. Ze is net klaar met haar studie en heeft nog een studieschuld. 

Fedde en Lieke willen duidelijk op papier zetten welke spullen en schulden van hun samen zijn en welke privé. Dan kan daar later geen probleem over ontstaan als ze toch uit elkaar gaan. Ook willen ze afspraken maken over de dagelijkse uitgaven, zoals boodschappen en huur. Fedde: “Ik verdien meer dan Lieke en koop daardoor ook meer spullen voor ons huis. Daar wil ik samen goede afspraken over maken.” Lieke: “Mijn studieschuld moet ik zelf aflossen. Daar wil ik Fedde niet mee opzadelen.”
Het voordeel van een samenlevingscontract dat bij de notaris is vastgelegd, is dat dit voldoet aan de eisen van de Belastingdienst voor fiscaal partnerschap en ook aan de eisen die pensioenfondsen stellen voor partnerpensioen. Een op maat gemaakt samenlevingscontract kost tijd. De notaris bereidt dit samen met jullie voor. Kom gerust langs voor een vrijblijvende bespreking over jullie wensen en situatie.

Mr. Hendrik Helmer

Notariskantoor Helmer Beetsterzwaag

Meer SA!

Marcel van Opzeeland, Harry Berga en Paula Uuldriks.
Wethouder Marcel van Opzeeland: 'Economische kracht deels verborgen' Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Speuren naar verhaal achter foto in De Skâns Cultuur 16 uur geleden
Aanvoerder Remko Dam verzendt een pass.
Read Swart-aanvoerder Dam: 'Wy ha sa gau mooglik punten nedich' Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Fietsend langs Smallingerlands geluid Cultuur 21 uur geleden
Arend Waninge
Moai span Column 22 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 8 mei, 09:11
Commissaris van de Koning Arno Brok en schapenhouder Martin Reitsma. Op de achtergrond burgemeester Andries Bouwman en Albert van der Ploeg (LTO).
Brok bezoekt onder druk staande schapensector Nieuws 8 mei, 07:30
Frank de Vegt en Sietze Boonstra bij een verdeelstation, achter hen de transformator.
Groen Oerrock is voorloper in Nederland Cultuur 7 mei, 17:20