De 'little chefs' van De Finne koken voor 'Eten wat de pot schaft'.
De 'little chefs' van De Finne koken voor 'Eten wat de pot schaft'. Sietse de Boer

‘Little chefs’ De Finne koken voor bijzonder project

Algemeen

BEETSTERZWAAG Iedereen verdient een gezonde warme maaltijd vindt Eric Frans. Voor sommige mensen is dat een uitdaging nu alles duurder wordt. Eind vorig jaar startte hij, vlak nadat hij de eerste weggeefkast van het dorp opende, daarom het initiatief ‘Eten wat de pot schaft’. Om maandelijks een maaltijd te kunnen bieden, riep hij thuiskoks op hem te helpen met het project.

Daniëlle de Graaf is een van die hobbykoks. “We koken nu maandelijks maar omdat er nog weinig donateurs zijn, zoeken we samenwerking met ondernemers en de plaatselijke school.” Kindcentrum De Finne wilde wel meedoen. Daniëlle ging langs om uit te leggen wat de bedoeling was en om samen met de kinderen gerechten te bedenken. “Op school is er het creatieve aanbod VOKO waarin de kinderen verschillende creatieve opties kunnen kiezen waaronder kookles. Hier had ik mij al voor opgegeven als thuiskok en gevraagd of we tweemaal voor dit initiatief mochten koken. En dat mocht.”


En vervolgens was het de beurt aan de elf ‘little chefs’ zelf. Vrijdag kookten ze, net als vorige week vrijdag, onder begeleiding van Daniëlle een gezonde maaltijd voor ‘Eten wat de pot schaft’. “Zo leren de kinderen samenwerken en worden ze er bewust van gemaakt wat een maaltijd kost. En ze ervaren het plezier van koken en de trots dat ze hun steentje kunnen bijdragen.”

De maaltijden worden op zaterdag door degenen die zich aangemeld hebben opgehaald bij de het uitgiftepunt in het dorp. Het initiatief is bedoeld voor inwoners van Beetsterzwaag en Olterterp die het financieel moeilijk hebben. Zij kunnen zich via Facebookpagina ‘Eten wat de pot schaft Beetsterzwaag/Olterterp’ aanmelden. “We willen er naar streven dat elk dorp in Opsterland een uitgiftepunt heeft, daar waar ook de weggeefkasten staan.”

‘Eten wat de pot schaft’ kookt elke maand voor maximaal vijftien personen. Het plan is om volgend jaar elke week voor dertig personen te gaan koken. Hiervoor is inmiddels een doneeractie gestart. Doneren kan op doneeractie.nl/actie/71599.


Thuiskok Danielle de Graaf helpt - Sietse de BoerMeer SA!

Afbeelding
Nieuwe gemalen bij Terwispel en Gorredijk Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Smullen van gratis pannenkoeken Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Oproep: aandacht voor Indië-weigeraars en onderduikgevers Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Nipte zege Wispolia op hekkensluiter Sport 19 mrt., 19:44
Afbeelding
Staartclubs Blue Boys en Tijnje roeren zich Sport 19 mrt., 18:12
Afbeelding
LDODK plaatst zich voor play-offs Sport 19 mrt., 08:49
Afbeelding
Dekker is ook zonder WR tevreden Sport 18 mrt., 18:11
Afbeelding
Weekendtip: Sjonge Jonge in Witte Kerk Cultuur 18 mrt., 09:18