Medewerker ZuidOostZorg Wobbina de Boer en vrijwilliger Gerry Jonker.
Medewerker ZuidOostZorg Wobbina de Boer en vrijwilliger Gerry Jonker. Foto: Sietse de Boer

‘Ik bin de overall reserve-vrijwilliger’

Algemeen

GORREDIJK Vorig jaar verhuisden Gerrie Jonker (77) en zijn vrouw Marijke naar De Miente. Bepaald geen grote overstap. Als vrijwilliger kwam Gerrie al zeventien jaar over de vloer bij de ZuidOostZorg-locatie in Gorredijk. En bewoner of niet, hij gaat gewoon door met zijn vrijwilligersactiviteiten. “Ik mei graach wat om hannen ha.”

Wat Gerrie dan zoal doet? Ja, momenteel ook de tuinen van De Miente. Die zijn opnieuw aangelegd, maar het vervolgonderhoud laat wat hem betreft te lang op zich wachten. “Ik sjoch it wurk en dan doch ik wat nedich is.” Zo deed hij het vroeger immers ook. 

Hij heeft 37 jaar bij timmerfabriek De Vries gewerkt; haperde een machine dan zorgde hij zelf voor een oplossing “As ik it sels regelje, wit ik dat it goed komt.” En als hij dan zo bezig is in de tuin, duurt het nooit lang of een medebewoner komt even langs om te buurten.

Overall reserve

Naast de tuin organiseert Gerrie ook de biljartochtend op de dinsdagen. Daar is het 18 jaar terug allemaal mee begonnen, toen hij met de VUT ging. Hij helpt ook mee met de begeleiding van bewoners bij het vervoer. En komen ze een handje tekort bij het koersbal dan springt hij in. 

Zijn vrouw Marijke heeft er geen moeite mee dat hij zo vaak de hort op is. Marijke is slecht ter been, om die reden zijn ze ook naar De Miente verhuisd. Zelf heeft Gerrie nog geen klachten, beetje last van de knieën en de rug bij overbelasting, maar dat mag geen naam hebben. “Sa lang it duorret, bin ik de overall reserve.”

Zere kont

Dat betekent niet dat De Miente onbeperkt beroep op hem kan doen. Gezien de animo zou een tweede biljartochtend ook zomaar vollopen, maar dat moet een ander dan maar oppakken. En de duofiets van het huis wordt eigenlijk te weinig gebruikt, maar daar krijg je hem niet op. “Fytse, dêr is neat oan, dêr krij ik in seare kont fan.” Laat hem maar wandelen, en dan liefst in zijn eentje zonder telefoon. Tijdens die lange tochten heeft hij de wereld aan zichzelf. Vorig week liep niettemin buurman Noppert mee. “Dy is nij hjirre en sa komme je gau yn de kunde.”

‘Vergroot je wereld’

Net als Gerrie Jonker behoort de traditionele groep ouderenvrijwilligers zo langzamerhand zelf tot de doelgroep. Tjikkie Halma, vrijwilligerscoördinator bij ZuidOostZorg, gaat daarom ook actief op zoek naar nieuwe kandidaten. “Ik breng vraag en aanbod bij elkaar. De behoeften van onze bewoners ken ik, bij potentiële vrijwilligers probeer ik erachter te komen waar ze blij van worden. 

Vervolgens zorg ik ervoor dat de radartjes in elkaar passen.” Kijken aan de voorkant, noemt Tjikkie dat. “Bij ZuidOostZorg zijn we druk doende om de buitenwereld naar binnen te halen. Niet alleen in onze huizen, met nadruk ook in de thuiszorg. Want dat is de toekomst waar we al in zitten, in de zorgcentra kom je niet zomaar meer binnen.”

De behoefte aan menselijk contact komt niet van één kant, weet Tjikkie. Meedoen en erbij horen leeft in de samenleving veel breder dan bij ouderen alleen. “Ik heb overleg met het COA over de inzet van nieuwkomers. Wij hebben een grote groep dementerenden waarbij taal van ondergeschikt belang is. Elkaar in de ogen kijken, de handen masseren, een wandelingetje maken: voor contact zijn niet altijd veel woorden nodig. De nieuwkomers moeten weer wennen aan onze ouderenzorg. Maar zo hebben we stapje voor stapje al enkele mensen kunnen begeleiden naar de zorgopleiding.”

Verbinding

Tjikkie benadert via gemeenten ook de groep die langdurig aan de kant staat. Door de tijd te nemen en de ruimte te geven lukt het, eventueel met scholing, om mensen uit hun sociale isolement te halen. “Met de laagdrempelige aanpak en door maatwerk te leveren snijdt het mes aan twee kanten. Jongeren leren van onze ouderen en andersom. Ook als het bij een eenmalige exercitie blijft, verrijk je toch de horizon.” Maar doorgaans is de praktijk: eenmaal binnen blijft binnen, ervaart Tjikkie. “Onderling contact vergroot ieders wereld, uiteindelijk zoeken we allemaal verbinding.”

Meer informatie

Dit is het laatst artikel in een serie van vier over vrijwilligerswerk bij ZuidOostZorg. Wie meer informatie wil over de mogelijkheden van vrijwilligerswerk in een van de zorgcentra kan contact opnemen met Corrie de Vries via c.devries@zuidoostzorg.nl of 06-2346 1672.

Meer SA!

Frank de Vegt en Sietze Boonstra bij een verdeelstation, achter hen de transformator.
Groen Oerrock is voorloper in Nederland Cultuur 8 uur geleden
Iris Overwijk en haar moeder Alie onthullen het monument bij de brug over de Heafeart.
Eigen monument voor wapendropping Nieuws 14 uur geleden
Loraine Westernent van de Stichting Sociaal & Vitaal
NoSa!: 'Aanpak sociale voedseltuin werkt' Nieuws 16 uur geleden
Oldtimersshow Hoornsterzwaag.
Oldtimer Festival in Hoornsterzwaag Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Vragen VVD over voortgang Kortezwaag Nieuws 6 mei, 15:48
Elk mei graach in fiskje.
'Efkes in slach oer de merk' Nieuws 6 mei, 15:48
Afbeelding
Stille omgang en herdenking 4 mei in Tijnje. Nieuws 6 mei, 14:44
Afbeelding
Parende ooievaars op Gordykster nest (met video) Algemeen 6 mei, 11:22