Houineke de Wilde en Lieneke Pot zijn in Ureterp vrijwilliger voor ZuidOostZorg.
Houineke de Wilde en Lieneke Pot zijn in Ureterp vrijwilliger voor ZuidOostZorg. Foto: Sietse de Boer

‘Ik wil het vrijwilligerswerk voor geen goud missen’

Algemeen

Zoveel mensen die er graag even uit willen en te weinig vrijwilligers om dit te realiseren. ZuidOostZorg zoekt dringend nieuwe aanwas. In deze tweede aflevering van een vierdelige verhalenserie vertellen vrijwilligers van De Lijte en Lijtehiem waarom hun werk zo leuk is.

Lieneke Pot-Veenstra uit Ureterp is al 32 jaar vrijwilliger in woonzorgcentrum De Lijte. “Ik was ziekenverzorgster. Toen ik een kind kreeg, ben ik daarmee gestopt. In plaats daarvan werd ik één middag per week vrijwilligster bij de dagbesteding, dat was toen nog los van De Lijte, met een eigen ingang.” Langzaam bouwde ze haar werkzaamheden op tot vier keer per week. “En ik wil het voor geen goud missen.”

Zelfwaardering

In al die jaren is haar werk eigenlijk niet veranderd; activiteiten organiseren, een spelletje doen, gewoon even praten of luisteren. “Ik wil de bewoners het gevoel geven dat je er voor ze bent. Je krijgt er zelfwaardering van en ik voel ook heel sterk dat je er wat voor terugkrijgt van bewoners maar ook van de medewerkers.” Dat is precies hoe ze bij ZuidOostZorg het liefst werken, zegt Berber de Boer, coördinator vrijwillige inzet. 

“We werken met de zorgdriehoek: de bovenste punt wordt gevormd door cliënt/bewoner, linksonder is de informele zorg door vrijwilligers en/of mantelzorgers en rechtsonder bestaat uit de professionele zorg. Hoe sterker die onderste lijn is, hoe beter de zorg. Samen streven we naar het ideale zorgteam.”

Bemoedingen

Houineke de Wilde uit Drachten is sinds een jaar of drie vrijwilliger in Lijtehiem, de locatie waar 24 mensen met de ziekte dementie wonen. Het mooie aan haar werk vindt ze dat ze iets voor mensen kan betekenen. Ze begon met individuele bezoekjes aan één bewoner. “Toen die overleed, vroegen ze mij om vanuit mijn geloof iets voor alle bewoners te betekenen. Mijn passie ligt bij bemoedigen en daar kreeg ik de ruimte voor.” Bewoners hoeven niet per se gelovig te zijn, zegt ze voor alle duidelijkheid. Even fijn puzzelen, een praatje of een wandeling, het kan allemaal.

Aanraking

Een stukje liefde geven naast de zorg is volgens Houineke heel fijn. “Soms luisteren we gewoon samen even naar muziek. Als ik weet dat iemand houdt van de liederen van Johannes de Heer, dan speel ik die af op mijn telefoon. Dat kan heel ontroerend zijn, heel erg mooi om te doen. Het is fijn ook om iemand die gelovig is te bemoedigen vanuit Gods woord. Daar heb ik een speciaal boekje voor, waardoor ik kan inspelen op hoe iemand zich voelt. Als een bewoner zich bijvoorbeeld verdrietig voelt, kunnen ze daar rustig van worden.” 

Zwaar op de hand is het niet. Wat Houineke doet, kan ook gewoon bestaan uit even over de rug aaien. “Die aanraking hebben sommige bewoners echt nodig, soms kan het volstaan door alleen maar even de hand vast te houden.”

ZuidOostZorg heeft een breed scala aan vrijwilligersfuncties. “Waar we nu vooral naar zoeken, zijn vrijwilligers die met bewoners willen wandelen, fietsen op de duo-fiets maar ook voor individuele bezoekjes”, zegt Berber de Boer. “We hebben zoveel mensen die graag een ommetje willen maken en daarbij wat hulp nodig hebben. Even genieten van het buitenzijn.”

Informatie

Wie meer informatie wil over werken als vrijwilliger bij Voltawerk en De Miente in Gorredijk, De Lijte en Lijtehiem in Ureterp of Ikenhiem en Boekehiem in Beetsterzwaag, kan contact opnemen met Berber de Boer via 06-104 867 84 of berber.deboer@zuidoostzorg.nl.

Meer SA!

Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 15 uur geleden
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 16 uur geleden
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Veel vragen over handhaving van lelieteelt Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Sa! zoekt bijzondere moeders (en vaders) Nieuws 16 uur geleden
Met stoffen uit de buurt kon het team 300 meter vlaggenlijn maken.
Ruim 1100 vlaggetjes verbinden buurt op Koningsdag Nieuws 17 uur geleden
Trainer Joop Gall begrijpt weinig meer van de ontstane situatie bij Jubbega en ziet weinig kans om het seizoen op een sportief correcte manier af te maken.
Volop vraagtekens over positie Jubbega Sport 23 apr, 13:28
Tet en Ben Leenman waren maandag zestig jaar getrouwd.
Tet zag ineens een leuke keeper Nieuws 23 apr, 12:10