Rechts Laura Nienhuis in de jeugdsoos.
Rechts Laura Nienhuis in de jeugdsoos. Foto: Sietse de Boer

‘Op freedtejûn ha ik in weeshûs fol’

Nieuws

BOORNBERGUM Laura Nienhuis (42) en haar man Johan (49) openen elke vrijdagavond om zeven uur de deur van de jeugdsoos in ‘t Bynt. Eerst komt de jongste jeugd tot 15 jaar, daarna volgen de ouderen tot 18 jaar. Laura: “Alle soarten jeugd komt hjir. Guon mei wat problemen en guon dy’t de wyn altiten mei ha. Elkenien is wolkom.” Laura en Johan zorgen voor versnaperingen en een luisterend oor. 

Vier jaar geleden namen Laura en Johan de soos over. Ze hebben het pand grondig opgeknapt, van een lik verf voorzien en allerlei spullen gekocht van de subsidie van de gemeente Smallingerland. De entree is gratis en voor de frisdrank en hapjes hoeven de bezoekers ook niet te betalen. Maar er zijn wel regels. Roken en alcohol zijn taboe. Laura: “Wy ha hjir noait spul. At de jonges wat oan it healwiizjen binne, sis ik: ‘stoeien doe je thuis!’ en dan is it fuort klear.” 

Populaire bingo

Twee jongens zijn aan het biljarten. Op een comfortabele bank zijn twee meisjes druk in gesprek, terwijl op een groot scherm een muziekvideo wordt afgespeeld. Laura: “De jeugd kin sels de muzyk útsykje; dat dogge wy net. De jongsten hâlde fan dûnsjen. De âldere jeugd hâldt fan tsjin elkoar oan hingje. Sitte en mei de tillefoan yn ‘e hân.” Veel jongeren zijn verknocht aan hun telefoon, TikTok, bankhangen en muziek, maar ze blijken ook een opmerkelijke overeenkomst te hebben met bewoners van verzorgingstehuizen. Laura: “Se binne gek op bingo. Twa kear per jier ha wy in bingo mei prizen. Se fleane mei de holle tsjin it plafond at se in priis ha.”

Laura kent vrijwel alle kinderen en tieners al. Ze heeft voorheen bij de peuterspeelplaats in Boornbergum gewerkt en zag zo de plaatselijke opgroeien. Laura: “De soos is eins in ‘hangplek voor jongeren onder toezicht.’ It is hjir waarm en it waait hjir net. Oars hingje se op it skoalplein of yn it fytshok.” 

De jeugdsoos ligt midden in het dorp vlak bij huizen, restaurants en winkels. Levert het geen problemen op met de buurt als de jeugd blijft hangen na afloop? Laura: “Nee, wy ha eins gjin klachten fan ‘e buert. At ik bûten rommel fyn dan nim ik it mei nei de soos. Ik lis it dan by ‘de gevonden voorwerpen’ en freegje oan de jeugd: ‘Zit er nog wat van jullie bij? Van wie is die pizzadoos of dat colablikje?”

Vrijwilligers welkom

Laura en Johan bestieren de soos op vrijwillige basis en steken er dus veel eigen tijd in. Ze staan achter de bar en maken de soos schoon, voordat ze naar huis gaan en van het vrije weekend kunnen genieten. Laura: “It soe moai wêze as wy wat frijwilligers hienen dy ’t ús in kear in jûn helpe wolle.” De motivatie om de jeugdsoos te beheren halen Laura en Johan uit het feit dat ze zelf twee jongens hebben van 12 en 15. Ze vinden het belangrijk dat hun kinderen een ontmoetingsplek in het dorp hebben. Laura: “It jout my in goed gefoel as it in moaie drokke jûn west hat. Dêr doch ik it foar. Troch de wike ha ik twa bern en op freedtejûn ha ik in weeshûs fol.”

Meer SA!

Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 28 minuten geleden
Afbeelding
Veel vragen over handhaving van lelieteelt Nieuws 29 minuten geleden
Afbeelding
Sa! zoekt bijzondere moeders (en vaders) Nieuws 30 minuten geleden
Met stoffen uit de buurt kon het team 300 meter vlaggenlijn maken.
Ruim 1100 vlaggetjes verbinden buurt op Koningsdag Nieuws 31 minuten geleden
Trainer Joop Gall begrijpt weinig meer van de ontstane situatie bij Jubbega en ziet weinig kans om het seizoen op een sportief correcte manier af te maken.
Volop vraagtekens over positie Jubbega Sport 22 uur geleden
Tet en Ben Leenman waren maandag zestig jaar getrouwd.
Tet zag ineens een leuke keeper Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Woningbouw op 'rotte kies' in Gorredijk Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Renovatie sporthal Kortezwaag jaar vertraagd Nieuws 22 apr, 20:07