Jildou Smits (ZoZ) helpt Marja Smeding en de heer Sietzema van Voedselbank Opsterland met inladen.
Jildou Smits (ZoZ) helpt Marja Smeding en de heer Sietzema van Voedselbank Opsterland met inladen. Sietse de Boer

ZuidOostZorg en Voedselbank samen tegen voedselverspilling

Algemeen

URETERP Dagelijks maakt ZuidOostZorg acht- tot negenhonderd maaltijden voor haar cliënten. Voor het bereiden van de verschillende gerechten worden afgemeten recepturen gebruikt. 

“Maar met zulke grote hoeveelheden kunnen we niet voorkomen dat we maaltijden overhouden”, zegt Jildou Smits, Manager Business Unit Voeding bij ZuidOostZorg. De overgebleven maaltijden worden verpakt en ingevroren, een deel wordt verkocht op eigen locaties aan bijvoorbeeld buurtbewooners, een ander deel wordt sinds begin dit jaar gedoneerd aan Voedselbank Opsterland. Donderdag werden bij De Lijte in Ureterp de eerste maaltijden feestelijk in ontvangst genomen.

“We kijken altijd naar onze processen om te zien of we ook verspilling kunnen voorkomen. En we zijn ons als grote organisatie in deze regio ook erg bewust van onze rol in de maatschappij”, duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid staan dan ook hoog op de agenda bij ZuidOostZorg zegt Smits. 

De zorgorganisatie kookt volgens de principes van de ‘Nieuwe Nederlandse Keuken’ en gebruikt geen pakjes of zakjes, daar waar mogelijk is het biologisch met seizoenproducten uit de regio. “Uiteraard staan smaak en gezondheid centraal bij de maaltijden maar we vinden het ook heel belangrijk om zo weinig mogelijk weg te gooien.” De verpakking van de gedoneerde maaltijden wordt gesponsord door leverancier Van Hoeckel.

Voedselbank Opsterland is erg blij met deze bijdrage. Wekelijks krijgen zo’n zestig huishoudens via de uitgiftepunten in Gorredijk en Ureterp een groot krat met voeding. “We streven naar minimaal drie warme maaltijden per persoon en naar zoveel mogelijk producten uit ‘De schijf van 5’. De complete diepvriesmaaltijden van ZuidOostZorg helpt helpen het om dit doel te halen”, zegt Marja Smeding, verantwoordelijk voor voeselveiligheid bij de Voedselbank. De maaltijden zijn diepgevroren maandenlang houdbaar en voorzien van stickers met ingrediënten en productiedatum.

Meer informatie over de voedselbank via info@voedselbankopsterland.nl of 06-10596926.

Meer SA!

Iris Overwijk en haar moeder Alie onthullen het monument bij de brug over de Heafeart.
Eigen monument voor wapendropping Nieuws 6 uur geleden
Loraine Westernent van de Stichting Sociaal & Vitaal
NoSa!: 'Aanpak sociale voedseltuin werkt' Nieuws 7 uur geleden
Oldtimersshow Hoornsterzwaag.
Oldtimer Festival in Hoornsterzwaag Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Vragen VVD over voortgang Kortezwaag Nieuws gisteren
Elk mei graach in fiskje.
'Efkes in slach oer de merk' Nieuws gisteren
Afbeelding
Stille omgang en herdenking 4 mei in Tijnje. Nieuws 6 mei, 14:44
Afbeelding
Parende ooievaars op Gordykster nest (met video) Algemeen 6 mei, 11:22
Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 5 mei, 09:10