Zorgverhaal ZuidOostzorg.
Zorgverhaal ZuidOostzorg. Trijntje Nicolai en Anneke Neppelenbroek.

Dagbesteding nieuwe stijl

Nieuws
Een praatje bij de koffie, samen een krantje lezen of een spelletje doen, groepsgewijs bewegen en een kaartje leggen, met elkaar eten. Dagbesteding is zoveel aantrekkelijker dan de naam doet vermoeden, merken ouderen in de praktijk. Tot voor kort was een indicatie nodig, ZuidOostZorg en de gemeente Opsterland halen die drempel nu weg.
Zomaar een woensdagmorgen in het vernieuwde ontmoetingscentrum van De Miente. Vrijwel alle tafels en zitjes zijn bezet: geroezemoes, rinkelende koffiekopjes, de geur van versgebakken lekkers, hier en daar klinkt gelach. De sfeer doet denken aan een drukbeklant grand café of een ouderwetse stationsrestauratie. In de hoek bij het raam speelt Trijntje Nicolai uit Gorredijk met haar tafelgenoten een bordspelletje. “Dat mei ik graach dwaan, ik bin no ien kear in spultjesminske. Ik ha ek oant myn twaensechtichste kuorballe by WWMD.” Trijntje kan met haar 86 jaar dan ook nog zo met de vingertoppen tot de grond reiken. Maar sinds haar val op het tegelpad heeft ze thuiszorg nodig: “Ik krij myn iene earm net langer omheech, sadwaande kin ik it net mear allinnich oprêde.” Op aanraden van de thuiszorg zoekt Trijntje drie dagen in de week de reuring op van het ontmoetingscentrum. “Ik ha hjir myn eigen kennissenklupkes en De Miente hat lekker waarm iten. De oare dagen fan de wike skarrelje ik sels wol wat yn de keuken.”

Uitgaan van behoeften

Voorheen moesten ouderen in afwachting van een indicatie door de molen van de Wmo. “Dat hebben we losgelaten”, vertelt Inez Overwijk, beleidsadviseur van ZuidOostZorg. “Niet langer bepaalt het ziektebeeld de toegang tot de dagbesteding. We gaan voortaan uit van de behoeften van de mensen zelf.” Nu ouderen langer zelfstandig wonen, neemt de kwetsbaarheid toe, constateren ZuidOostZorg en de gemeente Opsterland. Overwijk somt een aantal situaties op waar dagbesteding voor verlichting kan zorgen, maar die onder de regels van de Wmo niet zo makkelijk te vangen zijn. Gevoelens van eenzaamheid, opzien tegen het klaarmaken van de dagelijkse maaltijd, moeite hebben met de persoonlijke verzorging, de belasting van de mantelzorgende partner thuis. “Waarom is daar indicatie voor nodig, hebben we tegen elkaar gezegd.”
[caption id=”attachment_26342” align=”alignnone” width=”900”] Anneke Brouwer en Hillie Dotinga.[/caption]

Vanzelfsprekender

ZuidOostZorg ontvangt nu jaarlijks een vast bedrag van de gemeente op basis van het verwachte aantal aanmeldingen. Die verlopen via de thuiszorg, de huisarts of de mantelzorg, vertelt begeleider Anneke Neppelenbroek die voor De Miente de contacten met de zorgverleners onderhoudt. “De kring eromheen geeft aan of iemand aan dagbesteding toe is en dat maakt het voor de oudere zelf ook weer vanzelfsprekender. Met de indicatie bestond toch het idee: er moet wel wat mis zijn met me, voordat ik terechtkan op de dagbesteding.“ De signalen kunnen overigens ook uit andere hoek komen. Zo houdt de vaste chauffeur onderweg de ogen open en hoort Neppelenbroek in de gesprekken aan tafel dat die-en-die buurvrouw ook weleens langs zou willen komen. “Op deze manier ontstaan weer netwerken. De dochter die even bij haar moeder hier komt koffiedrinken, ontdekt dat het een kleine moeite is om ook voor een ander een paar boodschapjes mee te nemen.”

Andere benadering

De drempelverlaging heeft ook tot een andere benadering van de cliënten geleid, aldus Overwijk. “Voorheen werkten we met een programma van activiteiten, maar dat doen we niet langer. We vragen nu aan de cliënt: wat wilt u? We hebben alles in huis, zeg maar wat u nodig hebt.” Dat varieert van behoefte aan gezelschap, een gezonde maaltijd, tot de wens meer te bewegen, of een combinatie ervan. Maar het kan ook betekenen dat de oudere een aantal dagdelen in het ontmoetingscentrum doorbrengt en op andere dagen de zorgboerderij van de instelling bezoekt. Als onderdeel van de recente renovatie heeft De Miente een appartement vrijgemaakt en als huiskamer bestempeld. Bestemd voor degenen die even uit de drukte een rustig plekje willen opzoeken.

Ook in Beetsterzwaag en Ureterp

De nieuwe aanpak beperkt zich niet alleen tot De Miente, maar gaat ook op voor Boekehiem in Beetsterzwaag en De Lijte in Ureterp. Om de groeiende aanwas het hoofd te bieden, heeft ZuidOostZorg de openstelling inmiddels uitgebreid tot zes dagen in de week. Vooral de zaterdag is populair, weet Neppelenbroek. “De familie hoeft dan niet over vader of moeder in te zitten en kan even de eigen gang gaan.” De dagbesteding nieuwe stijl maakt voor sommige ouderen de overgang naar het verzorgingsappartement minder urgent. “Maar in de tussentijd vindt al wel de gewenning plaats. Mocht de noodzaak van verhuizen zich uiteindelijk toch voordoen dan is de overstap niet groot meer.”
Hillie Dotinga uit Terwispel schuift even aan met haar dochter Anneke. Hillie heeft wat last van vergeetachtigheid, haar kinderen zorgen voor de boodschappen en regelen de financiën. “Ik kin noch wol fytse, mar wit de wei werom net altyd mear.” De dagbesteding betekent voor haar en de kinderen een uitkomst. Binnenkort betrekt Hillie een van de zorgappartementen in De Miente, ze kijkt ernaar uit. “Ik krij dochs sa’n moai plakje.” Anneke wrijft haar moeder over de rug. “Mem kin it net better krije as hjir. Der wurdt goed om har tocht en foar ús betsjut dat rêst.”

Meer SA!

RWF viert de handhaving in de derde klasse na de zege op Twijzel.
RWF na nipte overwinning op Twijzel veilig Sport gisteren
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31