Trainer Michiel Hornstra (links)  vecht met Langezwaag tegen degradatie.
Trainer Michiel Hornstra (links) vecht met Langezwaag tegen degradatie. Martijn van der Vaart

Langezwaag na ‘twadde winterstop’ weer in actie

Sport

LANGEZWAAG De voetballers van Langezwaag zijn al het hele seizoen hekkensluiter van de vierde klasse A van het zondagvoetbal. Degradatie ontlopen wordt een toer en het programma werkt ook niet mee. De ploeg van trainer Michiel Hornstra kwam op 4 februari voor het laatst in actie. “Ik haw gjin idea wêr’t wy steane.”

En dat terwijl Makkinga zondag op bezoek komt op sportpark It Paradyske. De Oostellingwervers draaien een goed seizoen en staan derde op de ranglijst. Langezwaag ondervond dit seizoen al de kracht van de geelzwarten. Het uitduel ging met 3-1 verloren. “Wy wiene kansleas, de útslach hie wol folle grutter wêze kinnen”, herinnert Hornstra zich.

Langezwaag promoveerde vorig seizoen via de nacompetitie naar de vierde klasse. De stap omhoog viel niet mee. Hornstra: “De earste fiif wedstriden hiene wy neat yn te bringen.” Langezwaag klampte langzaam bij het hogere niveau en verraste vlak voor de winterstop met een uitzege op THOR . Eind januari leverde ook de thuiswedstrijd tegen VWC een overwinning op.

Gebrek aan ritme

Helaas voor Langezwaag pakten ook de concurrenten uit de onderste regionen punten. Het zat de Langsweachsters op meerdere fronten niet mee. Het is alweer ruim een maand geleden dat Langezwaag voor het laatst voor de competitie in actie kwam. Door afgelastingen, voorjaarsvakantie en een reguliere vrije speelronde, speelde Langezwaag vier weekenden geen duels. Bovendien ging slechts één van de drie geplande oefenduels door.

Hornstra heeft daarom geen idee wat hij zondag van zijn elftal tegen Makkinga kan verwachten. Zijn spelers missen ritme, wedstrijdconditie en mentaal heeft de voetballoze periode zijn elftal ook geen goed gedaan. “It is krekt as hawwe wy twa kear in winterstop hân.” Tot overmaat van ramp werd vanwege de slechte gesteldheid van de velden ook nog eens een aantal trainingen afgelast.

‘Wolle genietsje’

Langezwaag staat met zes punten uit elf duels onderaan de ranglijst. VWC en Wispolia verzamelden vijf punten meer en vertoeven net als Langezwaag in degradatiegevaar. Het gat met de veilige achtste plek, die nu in handen is van Fochteloo, bedraagt zeven punten. “It wurdt hiel dreech, mar fan panyk is gjin sprake. Wy jouwe alles en sjogge wol hoefier ‘t wy komme,” blijft Hornstra positief.

Bij Langezwaag kijken ze volgens Hornstra niet naar de ranglijst. Trainer en spelers hebben afgesproken iedere week hun stinkende best te doen. “En wy wolle genietsje. Fan ‘e wedstriden yn de fjirde klasse kinne wy alline mar leare en better wurde. En wy wolle ús publyk graach fermeitsje. Der moat wol wat spektakel wêze.”

Spektakel

Zoals in het thuisduel tegen VWC waarin Langezwaag volgens Hornstra één helft lang schitterend spel op de mat legde en met 3-0 voorkwam. In de tweede helft kwam Langezwaag echter alsnog in de problemen. “Dat wy it net in hiele wedstriid folhâlde komt om ‘t we dit jier net goed traine kinne,”verklaart de trainer die zijn ploeg uiteindelijk nipt met 4-3 zag winnen.

De situatie waarin Langezwaag verkeert  lijkt hopeloos, maar Hornstra houdt moed. Als zijn elftal in staat is een paar keer een goed resultaat te boeken, kan de stand op de ranglijst er zomaar een stuk florissanter uitzien. “We spylje noch njoggen wedstriden. We sille gjin 27 punten pakke, mar ik gean der fanút dat we echt noch wol in pear kear winne sille.”

Meer SA!

Tijnje viert de titel in 5B en de promotie naar de vierde klasse.
Tijnje pakt in ultieme slotfase de titel Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Nipte zege Gorredijk op Read Swart Sport 20 uur geleden
De ABBA tributeband A*Fever sloot Oerrock 2024 af met een spetterend optreden
'Wereldprimeur' en records Oerrock Algemeen 21 uur geleden
Dochter Esther, Geert en Marja Zigterman, kleindochter Lianne.
Geert roemt de zorg van zijn Marja Nieuws gisteren
Moeder Corrie de Jager met dochter Willy.
Leven van mem Corrie staat in teken van 'zorgen voor' Nieuws 12 mei, 10:46
Burgemeester Andries Bouwman krijgt uitleg over het gemaal van vrijwilliger Roel Lageveen.
'Oude dame' van Nij Beets kan weer jaren vooruit Nieuws 12 mei, 10:42
Dochter Hilda en mem Lutske de Jong.
'Mem Lutske is fan kop derfoar' Nieuws 11 mei, 11:52
Dochter Rianne en mem Sienie Jeensma.
Bij mem Sienie ga je nooit met lege handen naar huis Nieuws 11 mei, 08:53