Joey Bethlehem.
Joey Bethlehem. Foto: Siebe Kuipers

Joey Bethlehem: ‘Ik wol witte wêr’t foar my de latte leit’

Sport

GORREDIJK Alles wat goed is komt snel. Dat geldt zeker voor Joey Bethlehem. De pas 19-jarige doelman van voetbalvereniging Gorredijk is al aan zijn tweede volledige seizoen in de hoofdmacht bezig. Ondanks zijn jonge leeftijd is de doelman een van de sterkhouders van het elftal van trainer Michiel Hornstra. “It giet goed, mar it kin noch better.”

Op een kastje thuis in de woning aan de Buorsterwyk in Lippenhuizen staat een trofee: ‘Beste speler seizoen 2021-2022’ is erin gegraveerd. De goalie toont de prijs met trots, want de supporters, willekeurig gekozen, waardeerden hem vorig seizoen het hoogst van alle selectiespelers. “It wie gjin freonepolityk, elke wedstryd mochten oaren harren stim útbringe.” 

De uitverkiezing was vooral te danken aan een geweldige tweede competitiehelft. De seizoenstart van de toen pas 17-jarige Joey Bethlehem was namelijk niet geweldig. In de eerste wedstrijd van het seizoen tegen Mildam ging Gorredijk mede door zijn schuld met 3-2 onderuit. “Begjinnersfoutsjes, ik tink dat it spanning wie. Dat hat in skoftsje duorre, mar dêrnei krige ik steeds mear fertrouwen.” Na de winterstop kreeg de aanhang van Gorredijk te zien waar de talentvolle goalie toe in staat was.

Mede dankzij zijn geweldige keeperswerk - Bethlehem blonk bijna wekelijks uit - beleefde Gorredijk een ongekend goede tweede helft van het seizoen. Van de zeventien duels werden twaalf in een overwinning omgezet en slechts drie verloren. In de nacompetitie werd de finale bereikt, daarin was Zuidwolde te sterk. “Nei de winterstop krige ik hast wyk- liks de measte punten. Uteinlik waard ik earste mei ien puntsje foarsprong op ús oanfierder Lars Klijnstra”, vertelt de doelman. 

De prijs kwam als een verrassing en was een bevestiging dat hij op de goede weg was. “Meastal bin it de oanfallers dy’t winne. Keepers wurde faak ôfrekkene op foutsjes, wylst oanfallers allinne op doelpunten beoardiele wurde.” Ook hij maakt foutjes. Enkele weken geleden nog, tegen Akkrum, keek Gorredijk al na vijf minuten tegen een achterstand aan omdat de goalie een terugspeelbal niet goed verwerkte. “Ik woe ‘m fuortskoppe, mar troch it minne fjild stuitere de balle op en trape ik mis. Dat is it ferskil mei in spits, dy kin tsien ferkearde oannames ha sûnder gefolgen. By in keeper is it fuort raak.”

Goed omgaan met de mentale druk is misschien wel het moeilijkste onderdeel van het keepersvak, denkt Joey. In sommige duels krijgt hij amper wat te doen, maar het gaat om die ene cruciale redding. Dan moet hij er staan. Lichamelijk is hij zelden moe na een wedstrijd, mentaal is hij soms kapot. “Je moatte hieltyd skerp wêze, sjen oft de ferdedigers meidogge en sels posysjoneel goed steane. Dat sûget je leech.”

‘Machtich gefoel’

Ondanks dat de prestaties van doelmannen onder een vergrootglas liggen, zou de sluitpost van Gorredijk niets anders willen. Hij leeft voor de reacties van het publiek na een goede redding. “Man, dat jout sa’n enerzjy. De hiele wedstryd stiet der druk op. As je dan op it beslissende momint in goal foarkomme en je ploech dertrochhinne skuorre, dat is in machtich gefoel.”

Met zijn 1.91 meter heeft de geboren Gordykster een ideale lengte voor een doelman. Lang, maar net niet te lang om ook snel naar de grond te kunnen komen. Met zijn postuur kan de goalie ook fysiek de strijd aangaan met de soms flink uit de kluiten gewassen aanvallers. Bang is hij nooit. De zestien is zijn territorium. “As keeper moat je in bytsje gek wêze. Ik gean der fol foar, bin net benaud dat ik blessearre reitsje.” 

Dat Joey keeper is geworden, is eigenlijk toeval. Bij een wedstrijd van de F’jes haakte de vaste keeper af. Hij kwam op goal te staan en dat ging zo goed, dat hij de volgende wedstrijd opnieuw werd gevraagd. “En it is dêrnei nea oars west.” Joey vond keepen vanaf het eerste moment leuk, ook omdat, zo bekent hij eerlijk, zijn voetballende kwaliteiten niet zoveel voorstelden.

Bethlehem zijn talenten bleven niet onopgemerkt. Hij mocht op zijn elfde meetrainen bij SC Heerenveen en was pas vijftien toen de toenmalige trainer Tonnie Kerstma hem bij de selectie haalde. De jonge goalie trainde mee met het eerste en zat zondags op de bank. Op zijn zestiende debuteerde de doelman in de hoofdmacht van Gorredijk. “Mar troch corona ha ik yn it begjin net folle wedstriden spile.”

Leven voor sport

Ondertussen is Joey niet meer weg te denken uit de basiself van Gorredijk. De doelman geniet van en leeft voor zijn sport. “Fuotbal is alles foar my, op it stuit sels it belangrykste yn myn libben. Op saterdeitejûn gean ik net op stap en ik drink net, want op snein wol ik topfit wêze. Ik wit dat net alle jonges út it team sa tinke, mar ik wol, ik doch der alles oan om sa goed mooglik te prestearjen.”

Ambitie

David de Gea van Manchester United is zijn grote voorbeeld. Ook van Manuel Neuer van Bayern München kan Joey genieten. De hoop op een kans in het betaalde voetbal heeft hij nog niet opgegeven. “Ik kin noch in soad leare, mar wol der alles oan dwaan om better te wurden. Ik ha it nei’t sin by Gordyk, mar as ik de kâns krij om hegerop te spyljen, dan gean ik derfoar. Ik wol witte wêr’t foar my de latte leit.”

Meer SA!

Afbeelding
NoSa!: Melissa van der Voort over de combi klassiek en hafabra NoSa 3 uur geleden
Afbeelding
Avond-4-daagse in Bakkeveen Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Sieraden van Janny Klein bij Galerie Mildam Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Wat neem ik mee op vakantie? Ondernemen 22 uur geleden
Afbeelding
THOR gehavend de nacompetitie in Sport 2 jun., 16:00
Afbeelding
Kijk nu: de nieuwe NoSa! (video) NoSa 2 jun., 15:47
Afbeelding
Deel je selfie met Jochem met Sa! Cultuur 2 jun., 15:20
Afbeelding
Echo's en Sporen van een Lesbisch Archief Cultuur 2 jun., 15:19